Festivalul Ceau, Cinema! invită filme în Competiția 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-ceau-cinema-invita-filme-in-competitia-2017/

Ajuns la a patra ediţie, Festivalul Ceau, Cinema! din Timişoara lansează apelul la înscriere în secţiunea competiţională internaţională, dedicată filmelor de lungmetraj: ficţiune, documentar sau animaţie. Sunt vizate filme din 2016 sau 2017, din ţările cu minorităţi tradiţionale în regiunea Banatului. Selecţionerul Competiţiei este criticul de film Ionuţ Mareş.

Un articol de Petre Ivan|3 februarie 2017

Competiția Ceau, Cinema! oferă un cadru de exprimare cineaștilor din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Israel, Italia, Polonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

În cazul coproducțiilor, vor fi acceptate doar filmele al căror coproducător majoritar provine dintr-o țară care se regăsește în lista menționată.

Ca în fiecare an, ne propunem ca secțiunea competițională să reflecte o parte cât mai atractivă din extraordinara diversitate a cinematografiei europene de autor, printr-o selecție de filme proaspete, îndrăznețe și provocatoare. Ca o confirmare a importanței și succesului Competiției, anul acesta am reușit să mărim valoarea premiilor. – afirmă organizatorii.

Marele Premiu al Competiției Ceau, Cinema!, stabilit de un juriu format din trei personalități din lumea cinematografiei, este în valoare de 1.500 de euro și va fi oferit regizorului filmului câștigător. Se acordă de asemenea Premiul Publicului, în valoare de 500 euro, tot pentru un film din Competiție.

La fel ca la ediția din 2016, va fi acordat și un Trofeu Vitas România pentru film independent sau de început (primul sau al doilea film), în valoare de 1.000 de euro. Filmele din toate secțiunile festivalului sunt eligibile pentru acest premiu, care va fi decis de echipa Ceau, Cinema! și Vitas România.

Producătorii sau distribuitorii trebuie să completeze formularul de înscriere disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, să trimită un link/screener cu filmul și un sinopsis la adresa [email protected] sau să expedieze filmul în format hard-copy, însoțit de sinopsis, la adresa Asociația Pelicula Culturală, Str. Take Ionescu, nr. 10-16, Sc. A, Et. 6, Ap. 20, Timișoara, 300070, România.

Data limită de înscriere este 1 mai 2017!

Marele Premiu al Competiției 2016 a fost câștigat de filmul croat ‘Viața e o trompetă’ (‘Life is a Trumpet’), regizat de Antonio Nuić. Premiul Publicului a fost obținut de filmul ‘Soră-mea’ (‘These Daughters of Mine’), a

Trofee Ceau, Cinema

Trofee Ceau, Cinema

l regizoarei poloneze Kinga Debska. Juriul Competiției 2016 a fost format din actorii Alina Ilea și Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu.

Trofeul Vitas România pentru film de debut sau independent a fost împărțit de comedia independentă ‘Două lozuri’, de Paul Negoescu, care a deschis festivalul, și de scurtmetrajul de debut ‘Libelula’, al tinerilor regizori Mimi Sălăjan și Adelina Bulibașa, prezentat în secțiunea ‘Filme bănățene’.

Cea de-a patra ediție a Festivalului Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 20-23 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima comună din România cu un cinematograf renovat) și va oferi un program atractiv și variat, care va cuprinde proiecții de filme (în cinematografe și spații alternative), dezbateri, workshop-uri și evenimente în aer liber.

Mai multe detalii privind regulamentul Competiției, formularul de înscriere și FAQ se găsesc pe pagina de internet ceaucinema.ro sau pot fi solicitate la adresa de e-mail [email protected].

Festivalul Ceau, Cinema! este organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală, fiind primul festival din Timișoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari.

Foto: Festivalul Ceau, Cinema! – facebook

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.

24
/09
/14

Jurnaliști puși în situații extreme, soldați reîntorși din Afghanistan, efectul misiunii NASA pe Lună asupra unei comunități de provincie, un fost cercetător devenit gangster, femei la putere versus bărbații la îndeletniciri domestice, un profesor de engleză pornit în căutarea lui John Lennon sunt doar câteva dintre personajele celei mai importante secțiuni, Competiția Internațională, a celei de-a VI-a ediții a Comedy Cluj.

24
/09
/14

Planşa, Productia independenta DaKINO Production si DIUD Film, surprinde o poveste de iubire autentică, trăită în cel mai uman mod cu putinţă, de îndragostiţii pasionaţi de scrimă.”Planşa” a surprins publicul cu o redare unică a artei de a face scrima, un sport al minţii şi al trupului, al controlului şi al anticipării exacte a intenţiilor adversarului.

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

21
/09
/14

Ţara s-a umplut de festivaluri de film şi de proiecţii în spaţii „alternative”. Dacă locuieşti în Bucureşti, primăvara şi toamna ai la dispoziţie aproape săptămânal câte un festival, o retrospectivă sau un ciclu de filme. Oferta este uneori copleşitoare. Şi ce e rău în asta?