Festivalul Cinemascop s-a încheiat! Cum a fost?
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-cinemascop-s-a-incheiat-cum-a-fost/

Grădina de vară din Eforie Sud, redeschisă anul trecut cu ocazia primei ediţii a festivalului Cinemascop, a găzduit a doua ediţie a festivalului între 1-7 august.

Un articol de Liliana Matei|10 august 2019

În fiecare seară, publicul a avut ocazia de a viziona un film european, pe când în timpul zilei, cei mici au luat parte la ateliere de creaţie pentru copii, expoziţia foto cu imagini vechi şi noi din Eforie Sud a fost apreciată de turişti şi localnici, cei doi artişti care au realizat picturi murale au fost priviţi de curioşi şi trecători, iar zona de food truck-uri le-a oferit tuturor pofticioşilor motiv să se oprească înainte sau după film.

Cinemascop este mai mult decât un festival de film, aceasta fiind şi deviza evenimentului în 2019. Unul dintre scopurile organizării unui astfel de festival este reprezentat de atragerea atenţiei asupra cinematografelor în aer liber din România, care au dispărut de pe scena culturală treptat, în ultimii 20 de ani. Grădina de vară din Eforie Sud este un spaţiu ce a fost mereu îndrăgit de localnici şi de turiştii fideli ai staţiunii, mulţi dintre aceştia împărtăşind, în timpul festivalului, amintirile lor legate de grădină.

Cinemascop a adus odată cu a doua ediţie mai multe motive pentru care grădina să fie vizitată, începând să contureze variantele de valorificare a spaţiului în viitor. Doi dintre pereţii exteriori ai grădinii au fost acoperiţi cu două picturi murale realizate de artiştii români Robert Obert şi Lucian Hrisav. În interior, vizitatorii au putut admira o expoziţie foto din care au avut de învăţat lucruri noi, aceasta prezentând istoria staţiunii din ultimii 100 de ani, prin imagini vechi suprapuse cu fotografii din prezent ale aceloraşi obiective.

Grădina a prins viaţă în fiecare zi, începând cu ora 16:00. Cei mici s-au bucurat de ateliere pentru copii la care au participat, unii dintre ei cu rigurozitate, neratând nicio după-amiază petrecută la Cinemascop, unde au învăţat prin artă şi s-au distrat cu materialele puse la dispoziţie de brandul ceh Koh-i-Noor. Aceştia, dar şi ceilalţi vizitatori, s-au bucurat de bomboane M&M’s cadou pe toată durata festivalului, dar şi de zona în care food truck-urile de la Fedo’s Burger Bar şi Mnom Mnom i-au încântat cu preparetele specifice – burgeri şi bubble waffles – dar şi cu un pahar de vin Jidvei. Pe deasupra, copiii şi adulţi au rămas şi cu alt fel de amintiri după festival, ei primind tricouri oferite de către partenerii Electrica Furnizare şi Electrica Serv.

Înaintea începerii proiecţiei, 200 dintre spectatori au primit cadou câte o bere cehă Budweiser Budvar, aşa cum se obişnuieşte la evenimentele organizate de Centrul Ceh Bucureşti. Iar apoi, filmul! Sau mai bine zis, filmele, deoarece în fiecare seară, înaintea lungmetrajului din program, a fost proiectat un scurtmetraj din campania EUandME, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România, urmat de o animaţie scurtă de la festivalul de animaţie ceh Anifilm. Seară de seară, de la ora 21:00, cele 500 de locuri au fost ocupate de cei dornici să vadă un film la mare, într-o grădina de vară.

Filmele proiectate au venit din partea membrilor EUNIC România – Institutul Italian, Institutul Camões, Institutul Balassi, Ambasada Suediei şi Centrul Ceh, organizatorul festivalului – dar şi din partea Freealize şi 42 KM FILM. Diversitatea acestora i-a atras pe spectatori, ce au putut vedea o animaţie (Aventuri fără pereche), un film documentar (Fotbal Infinit), un film consacrat al Noului val cehoslovac (Balul Pompierilor), dar şi un film de aventură plin de suspans (Kincsem –Pariul Secolului), cât şi filme de comedie, pline de sensibilitate şi potrivite pentru toate vârstele („Tsatsiki, tata şi războiul măslinilor”, „Mama ştie cel mai bine” şi „Femeile din viaţa mea”). În plus, două scurtmetraje speciale au fost proiectate pe 4 august – „Eforie” şi „Mamaia”, realizate de Slavomir Popovici în 1972, cu scopul promovării litoralului românesc în străinătate.

Ziua de sâmbătă, 3 august, a adus, din păcate, ploaie şi vânt, iar activităţile au fost anulate, însă echipa Cinemascop s-a mobilizat şi a revenit cu programul obişnuit, continuând să întreţină atmosfera caldă şi primitoare în zilele ce au urmat.

După încă o ediţie terminată cu succes, am plecat din Eforie Sud cu multe idei pentru viitoarele ediţii, dar şi cu mulţi prieteni noi ai festivalului. Sponsorii şi partenerii noştri ne-au ajutat să facem experienţa Cinemascop completă, iar voluntarii noştri locali ne-au arătat că sunt mulţi doritori de schimbare în acest oraş, pregătiţi să muncească alături de noi pentru ca Grădina de vară să-şi păstreze specificul, dar şi să evolueze în avantajul tinerilor din zonă şi al turiştilor ce au nevoie de alternative pentru petrecerea timpului liber.spune Sorina Neaga, directoarea Centrului Ceh Bucureşti.

Cinemascop revine anul viitor cu a treia ediţie, iar până atunci, puteţi urmări pagina de Facebook a festivalului pentru detalii despre ce a fost până acum şi ce va urma.

Organizatori: Centrul Ceh Bucureşti, EUNIC România

Co-organizatori: Primăria Oraşului Eforie, Radef RomâniaFilm, Forumul Artelor Vizuale

23
/08
/23

Copiii celorlalți/ Les enfants des autres, al cincilea lungmetraj al regizoarei și scenaristei Rebecca Zlotowski, care a avut premiera în competiția Festivalului de Film de la Veneția 2022, aduce în fața publicului, cu sensibilitate și umor franțuzesc, povestea unei femei de 40 de ani, prinsă între ceasul ei biologic care ticăie și povestea de dragostea dulce-amăruie cu un tată singur.

22
/08
/23

Începând de azi și până pe 3 septembrie va debuta ediția aniversară a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr, etapa Open Air, în Parcul Obor din București, cu un program de douăsprezece filme pentru toată familia, ateliere de creație și educație cinematografică, spectacole de jonglerii și magie și un târg de produse handmade, care va avea și o zonă gastronomică.

22
/08
/23

Cinema în aer liber continuă pe Insula Artelor din Parcul Titan cu încă trei săptămâni în care vor rula unele dintre cele mai bune filme ale ultimilor ani, nominalizate și premiate la festivaluri de film internaționale importante: premiile César, Globurile de aur, festivalurile de film de la San Sebastián, Veneția și Cannes și chiar la Oscaruri.

22
/08
/23

Documentarul Nopți albe, un proiect amplu ale cărui filmări sunt în derulare, aduce generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și celor care au ocazia să le descopere acum, o poveste complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii `80-2000 în care Echipa națională a scris nu doar istoria acestui sport, dar și pe cea a unei altfel de Românii, care a știut să iubească la unison și să celebreze performanța, mai presus de rezultate.

22
/08
/23

„Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.” Aceasta a fost motivația juriului care a oferit Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) filmului românesc Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, la cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Film de la Sarajevo.

21
/08
/23

8 zile pline de întâlniri și revelații, 35 de spectacole, concerte, masterclass-uri și proiecții de film și peste 8.000 de participanți – așa a arătat Ideo Ideis Festivalul la ediția de majorat. Maratonul de evenimente dedicate comunității locale s-a încheiat vineri, pe 18 august, cu o seară de gală încărcată cu emoții și promisiuni. Pentru cei 100 de adolescenți din trupe, experiența începută în Alexandria va continua. Timp de un an de zile, trainerii și mentorii care i-au însoțit în procesele lor de explorare și dezvoltare în zilele de festival vor rămâne alături de ei, oferindu-le îndrumare, susținere, feedback și recomandări care să-i ajute să dea tonul transformărilor în comunitățile din care fac parte.

17
/08
/23

Pantofii de dans, entuziasmul de a-i întâlni pe creatorii care schimbă lumea prin intermediul filmelor de animație și curiozitatea de a urmări cele mai noi și mai promițătoare producții de gen nu trebuie să lipsească din kitul spectatorilor celei de-a 18-a ediții Animest.

16
/08
/23

CULMEA: Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie, la Brașov, și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.

15
/08
/23

Ai căutat bucuria sinceră a unor copii care dansează? Ai căutat gustul memorabil al siropului de soc? Sau zâmbetul unui femei de 101 ani, îmbrăcată într-un costum săsesc de sărbătoare?