Festivalul de Film Documentar ,,One World Romania 2013” continuă în cea de-a patra zi cu proiecții speciale
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-documentar-one-world-romania-2013-continua-in-cea-de-a-patra-zi-cu-proiectii-speciale/

Astăzi, începând cu ora 12:00, în cea de-a patra zi de One World Romania 2013, alături de alte evenimente, va avea loc o proiecţie specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”.

Un articol de Andrada Văsii|14 martie 2013

Astăzi, începând cu ora 12:00, puteți lua parte la primele evenimente conexe din a patra zi de One World Romania 2013. La Centrul Ceh, Andy Glynne va susține cel de-al doilea masterclass al ediției, în care va vorbi despre cele mai apreciate proiecte ale sale, despre documentarul de animație și, cel mai important, despre sănătatea mentală și metode de a aborda acest subiect prin intermediul documentarului. Puteți afla mai multe despre Andy Glynne și masterclass-ul său de aici.

Tot de la ora 12:00 are loc o proiecție specială a filmului ,,The Art to Survive the Longest War in the World”, la Universitatea Româno-Americană. După proiecție va avea loc o dezbatere cu publicul, la care este invitat E.S. Jiri Sitler, Ambasadorul Republicii Cehe în România. Găsiți mai multe detalii despre proiecție aici.

Al treilea eveniment special înainte de începerea programului obișnuit din toate cinematografele festivalului, este proiecția specială a documentarului Brussels Bussiness. Evenimentul începe la ora 15:00 și are loc la Academia de Studii Economice. Filmul este proiectat sub egida Anului European al Cetățenilor 2013, iar mai multe detalii găsiți aici.

Seara, la Sala „Horia Bernea” a Muzeului Național al Țăranului Român va avea loc a doua proiecție din seria retrospectivei Jon Bang Carlsen, de la ora 18:00, cu My Irish Diary, It’s Now or Never si How to Invent Reality. De la ora 20:30 se proiectează documentarul Ai Weiwei: Never Sorry, un film despre cel mai prezent artist chinez protestatar de astăzi. Ai Weiwei a fost clasat pe locul întâi în clasamentul celor mai influente persoane din arta contemporană, realizat în 2011 de revista Art Review. După proiecție vă invităm să rămâneți la dezbaterea la care vor participa regizoarea Alison Klayman și artistul român Dan Perjovschi. Mai multe detalii aici.

Recomandarea zilei: SAHIA: Oldies but Goldies / Cinema Eforie / 16:00

Recomandarea zilei este selecția de filme din arhiva Studioului Alexandru Sahia, formată dintr-o serie de documentare de scurt-metraj, realizate între anii 1950 si 1990. Pe parcursul celor patru decenii, producția studioului a inclus o varietate de sub-genuri documentare precum Jurnalul de actualități, filmul de propagandă explicită, documentarul de autor sau genurile efemere de tipul documentarului de protecția muncii.

Intrarea la proiecția Sahia: Oldies but Goldies este liberă, iar la discuția de la sfârșitul programului va participa Adina Bradeanu, cercetător DocWest, Universitatea Westminster.

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociatia One World Romania si Centrul Ceh Bucuresti
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung

 

Foto credit: Adi Marineci 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.