Festivalul de Film Experimental începe în decembrie cu trei noi programe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-experimental-incepe-in-decembrie-cu-trei-noi-programe/

Festivalul de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc în perioada 11 – 15 decembrie şi va aduce cinefililor câteva dintre cele mai îndrăzneţe pelicule româneşti şi străine ale anului.

Un articol de Andrada Văsii|4 noiembrie 2013

Festivalul de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) va avea loc în perioada 11 – 15 decembrie şi va aduce cinefililor câteva dintre cele mai îndrăzneţe pelicule româneşti şi străine ale anului, dar şi titluri din selecţia celor mai importante evenimente de gen.

Din 11 decembrie, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, cinefilii se vor putea delecta cu selecţii din programele celor mai importante evenimente europene de cinema, prezentate la Bucureşti prin intermediul parteneriatelor culturale unice în România realizate de Festivalul de Film Experimental şi devenite colaborări de tradiţie ale evenimentului.

Astfel, BIEFF se bucură, din 2012, de sprijinul direct al unuia dintre autorii care au scris istorie în cinema-ul contemporan, Peter Greenaway, preşedintele onorific al festivalului. Alături de celebrul cineast britanic şi împreună cu invitaţii surpriză ai acestei ediţii, care vor fi dezvăluiţi în curând, Festivalul de Film Experimental doreşte să promoveze o dată în plus cinematografia română atât pe plan local, cât şi internaţional.

Pe lângă programele devenite deja de tradiţie, Competiţia Internaţională şi Experimente cinematografice româneşti, în acest an, BIEFF lansează trei noi programe, cu totul speciale. În cadrul Golden Shorts – Best Films in Major Festivals, Festivalul Internaţional de Film Experimental va prezenta câştigătorii premiului pentru cel mai bun scurtmetraj la cele mai importante evenimente de gen europene, precum cele de la Cannes, Berlin, Locarno şi Veneţia.

Cinematografie, coregrafie şi  premiere la Festivalul de Film Experimental

De asemenea, programul Cine-Dans din Olanda propune o întâlnire inedită între cinema şi coregrafie.

Totodată, Miracolul Portughez prezintă în premieră în România cele mai interesante scurtmetraje realizate în Portugalia în ultimii doi ani, filme care s-au bucurat de un impresionant succes în circuitul festivalier internaţional.

Citiţi şi: BIEFF aduce câştigătorul Leopardului de Aur 

Din programul de anul acesta nu vor lipsi secţiunile speciale inaugurate în ediţiile precedente şi dedicate filmelor din Quinzaine des Réalisateurs, secţiune a Festivalului de la Cannes al cărei centru de interes îl reprezintă tendinţele radical inovatoare din cinematografia contemporană, IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, cel mai important festival european de film documentar, care prezintă la Festivalul de Film Experimental secţiunea sa destinată documentarului experimental şi experimentului documentar.

Vor mai fi şi filme de la Paradocs, legendarul Festival de Scurtmetraj de la Oberhausen, Muzeul Naţional de Artă Modernă Centre Pompidou din Paris, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, unul dintre cele mai importante centre de educaţie artistică din Europa, care dezvoltă tinere talente din întreaga lume sub îndrumarea unor artişti recunoscuţi, precum Jean-Luc Godard, Tsai Ming-Liang, Bruno Dumont şi João Pedro Rodrigues, şi EYE Film Institute Netherlands, cea mai importantă instituţie destinată difuzării şi distribuţiei filmului contemporan olandez.

Festivalul de Film Experimental

„Order of service“va rula la Festivalul de Film Experimental

Festivalul propune şi la ediţia de anul acesta evenimente educative, precum workshopul de film realizat în colaborare cu Nisi Masa – European Network for Young Cinema, care le va oferi şansa artiştilor români să lucreze timp de o săptămână împreună cu colegi şi traineri din întreaga Europă, iar la final să îşi adauge în portofoliu un film.

Seminariile Festivalul de Film Experimental, precum şi întâlnirile în cadru non-formal vor completa oferta de formare profesională a festivalului, notează Mediafax.

Foto credit: Festivalul de Film Experimental

09
/05
/14

Ioana Flora a primit Premiul pentru interpretare feminină din partea Uniunii Cineaștilor din România, pentru rolul Tania din Déjà Vu (2013), producție independentă în regia lui Dan Chișu.

08
/05
/14

CRONICĂ DE FILM „#Selfie”, debutul în lungmetraj al Cristinei Iacob, este ca o postare stridentă pe Facebook care se vrea spiritual-amuzantă şi ţipă din toţi rărunchii după like-uri, deşi e superficială şi nepăsătoare că ar putea fi considerată pueril-banală.

07
/05
/14

Sâmbătă, 10 mai și duminică, 11 mai, la Noul Cinematograf Al Regizorului Român, sunteţi invitaţi la un eveniment de marcă: proiecția trilogiei "Paradise" - semnată de austriacul Ulrich Seidl -, deliciul criticii internaționale

06
/05
/14

Filmele europene și independente se bucură de un public mai numeros în 2014, datorita ediției a IV-a a proiectului cultural Cinema-Edu, dedicat liceeniilor din București și din alte 10 localități din România.

06
/05
/14

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat marele premiu şi trofeul Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) pe anul 2013. Gala premiilor UCIN reprezintă aprecierea juriului desemnat de UCIN pentru cele mai importante realizări cinematografice şi de televiziune ale anului precedent.

06
/05
/14

Sophia Loren, una dintre cele mai cunoscute actriţe italiene, a fost desemnată invitatul de onoare de la Cannes Classic 2014, care va celebra totodată naşterea westernului italian şi împlinirea a 30 de ani de când filmul "Paris Texas", de Wim Wenders, a primit trofeul Palme d'Or.

05
/05
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Când primăvara e fierbinte“ (1961) şi „Ţărmul n-are sfârşit“ (1963), filme aproape necunoscute, impuneau un cineast unic şi, din păcate, ignorat, atât la vremea lui, dar mai ales în prezent - Mircea Săucan.

01
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Cel mai recent film al lui John Turturro în calitate de regizor și de actor în rol principal, „Fading Gigolo“/„Gigolo de ocazie“, este asemeni stilului de interpretare al realizatorului său: combinație în doze mici de umor, gravitate și o stranie buimăceală.