Festivalul de film polonez CinePOLSKA, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-film-polonez-cinepolska-la-bucuresti/

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia şi în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică şi la sfârşitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ”Elvira Popescu” din Capitală.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

Evenimentul debutează astazi cu proiecția filmului „Arta de a face dragoste”, despre medicul care a schimbat viața intimă a polonezilor cu ajutorul cărții sale bestseller omonimă, publicată în 1978 și vândută în aproape șapte milioane de exemplare.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc însă sâmbătă cu filmul „Tablou de vânătoare”, regizat de poloneza Agnieszka Holland împreună cu fiica sa, Kasia Adamik. Anul acesta, cele două poloneze au obținut Ursul de Argint la festivalul din Berlin, juriul apreciindu-l pentru „deschiderea de noi perspective”. Scenariul filmului, a cărui acțiune se desfășoară în frumoșii munți polonezi Bieszczady, a fost realizat pe baza uneia dintre cărțile scriitoarei Olga Tokarczuk. „Tablou de vânătoare” este și candidatul Poloniei la premiile Oscar de anul acesta.

„Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari, oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară”, spune în comunicat Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Cu ocazia împlinirii anul acesta a 150 de ani de la nașterea Mariei Sklodowska-Curie, pe 25 noiembrie, va fi prezentată o coproducție internațională în regia lui Marie Noëlle — „Maria Sklodowska-Curie. Curajul de a cunoaște”.

În cadrul festivalului vor mai putea fi văzute filmele „Ultima familie” regia Jan P. Matuszynski, „Planeta celor singuri” regia Mitja Okorn și „Imaginea de apoi” regia Andrzej Wajda, peliculă care închide Festivalul CinePOLSKA.

Filmele au subtitrare în limba română și încep la ora 20,00.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Cinematografului ”Elvira Popescu”, de la noul sediu Eventbook, de la librăriile Kyralina și Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul și în limita locurilor disponibile, precum și online pe elvirepopesco.ro.

Foto: CinePOLSKA – facebook

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.