Festivalul de Psihanaliza şi Film va avea loc la Cinema Studio
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-psihanaliza-si-film-va-avea-loc-la-cinema-studio/

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival, prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

Andrea Sabbadini, invitatul special al acestei ediţii, se va alătura criticului de film şi Directorului Festivalului, Irina-Margareta Nistor, în prezentarea şi analizarea titlurilor „Love Building“, regia Iulia Rugină şi „Seduced and Abandoned“ (foto sus), regia James Toback, în prima zi a Festivalului.

Festivalul de Psihanaliza şi Film va debuta astfel vineri, 22 noiembrie, cu proiecţia în premieră în România a filmului „Seduced and Abandoned“. O poveste despre cinema, glamour, bani şi moarte, filmul include intervenţii remarcabile ale regizorilor Bertolucci, Coppola, Polanski sau Scorsese, dar şi ale actorilor Ryan Gosling, Jessica Chastain, Berenice Bejo sau Diane Kruger.

Prezentat în proiecţie specială la Cannes 2013, „Seduced and Abandoned“ este regizat de James Toback, nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului „Bugsy“, în 1992 şi produs de Alec Baldwin.

Filme bune la Festivalul de Psihanaliza

Alt titlu confirmat în acest an la Festivalul de Psihanaliza şi Film este „Fruitvale Station“, în regia lui Ryan Coogler, film recompensat cu Marele Premiu al Juriului și Premiul Publicului la Sundance şi câştigător al Prix de l’Avenir Un Certain Regard la Cannes 2013. Filmul este distribuit în România de InterComFilm. „Like Father, Like Son“, în regia lui Kore-eda Hirokazu, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, va fi proiectat în cadrul Festivalului prin intermediul Independenţa Film.

Festivalul de Psihanaliza şi Film va include de asemenea şi o selecţie de scurtmetraje naţionale şi internaţionale: „Me or the Pill“, regia Mimmi Damnitz, Germania, 2012, „Dialoguri terapeutice“, regia Andrei Georgescu, România, 2012, „Welkom“, regia Pablo Munoz Gomez, Belgia, 2013, „Ela, Panda şi Madame“, regia Andrei Răuţu, România, 2013, „You Freud- Me Jane“, regia Harald Schleicher, Germania, 2013, „Terapia“, regia Beatriu Valles, Spania, 2013.

Festivalul de Psihanaliza

Filmul „Majordomul“ va fi prezentat la Festivalul de Psihanaliza

Toate filmele din cadrul ediţiei vor fi urmate de discuţii la care vor participa regizori, producători, actori, critici de film şi psihanalişti. „Majordomul/ The Butler“, în regia lui Lee Daniels, va fi prezentat în avanpremieră naţională duminică, 24 noiembrie, în închiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului.

Cu Forest Whitaker, Oprah Winfrey şi John Cusack în rolurile principale, filmul urmăreşte povestea unui valet care a lucrat la Casa Albă sub mandatele a 7 preşedinţi americani, pe parcursul a mai mult de 30 de ani.

Nominalizat la Oscar pentru „Precious“, în 2010, Lee Daniels semnează regia, iar câştigătorul Premiului Emmy, Danny Strong (Game Change, 2012) semnează scenariul.

Foto credit: Festivalul de Psihanaliza şi Film

13
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Prezentat în cadrul secţiunii Un Certain Regard la Cannes şi, mai recent, la TIFF-ul clujean, "Un etaj mai jos", noul lungmetraj al lui Radu Muntean, este un pseudo-„film de gen”, ambalat în estetica realistă şi antispectaculară a Noului Cinema Românesc.

11
/06
/15

Miercuri, 17 iunie, începând cu ora 19:00, noua ediție CineȘoc de la Sala ARCUB din strada Batiște nr. 14 își propune să impresioneze și să șocheze publicul iubitor de film prin proiecția Manda Bala (Send a Bullet, 2007), un documentar impresionant despre lumea ascunsă a Braziliei, unde corupția este la putere.

11
/06
/15

Pe 12 iunie, Timbuktu se lansează în cinematografele din țară. Regizorul filmului, Abderrahmane Sissako, a găsit într-o tabără de refugiați o mică vedetă de cinema.Cu peste 1 milion de spectatori în Franța, filmul a câștigat numeroase premii importante și a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film străin.

10
/06
/15

Între 25 şi 28 iunie, în Piaţa Sfatului şi la Centrul Cultural Reduta (strada Apollonia Hirscher 8), braşovenii vor avea ocazia să se delecteze cu cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, în cadrul cele de a doua ediții a Anim’est.

10
/06
/15

Marin Moraru (78 de ani), Premiu de Excelenţă la Festivalul de Film Transilvania (TIFF) 2015. Marin Moraru, interviu despre cinema pentru Ziarul Metropolis. Relaţia cu filmul a unui mare actor cu „structură teatrală”. Un actor care nu mai vrea să mai facă „nici teatru şi nici film“.

08
/06
/15

În perioada 9 - 14 iunie, Grădina Muzeului Național al Țăranului Român din București va fi gazda Nomad International Film Festival. Un ecran de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante vor transforma grădina Muzeului Național al Țăranului Român într-un adevărat „cinematograf în aer liber”.

07
/06
/15

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câștigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, la Teatrul Național Cluj, la gala de închidere a celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

05
/06
/15

Johnny Depp a devenit imaginea unui nou parfum bărbătesc lansat de Dior. Pentru noua campanie, actorul în vârstă de 51 de ani pare să promoveze celebrul său personaj Jack Sparrow, din franciza "Piraţii din Caraibe", Depp având ochii machiaţi cu creion dermatograf negru şi purtând cercei şi un colier neobişnuit din aur.

05
/06
/15

Obişnuinţa românilor de a merge la cinema s-a pierdut de-a lungul anilor, declară regizorul Corneliu Porumboiu, potrivit căruia trebuie recuperată tradiţia prin promovare directă şi refacerea sălilor după modele întâlnite în străinătate, cu mici restaurante alături, unde oamenii să discute.