Festivalul de Psihanaliza şi Film va avea loc la Cinema Studio
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-psihanaliza-si-film-va-avea-loc-la-cinema-studio/

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival, prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

Andrea Sabbadini, invitatul special al acestei ediţii, se va alătura criticului de film şi Directorului Festivalului, Irina-Margareta Nistor, în prezentarea şi analizarea titlurilor „Love Building“, regia Iulia Rugină şi „Seduced and Abandoned“ (foto sus), regia James Toback, în prima zi a Festivalului.

Festivalul de Psihanaliza şi Film va debuta astfel vineri, 22 noiembrie, cu proiecţia în premieră în România a filmului „Seduced and Abandoned“. O poveste despre cinema, glamour, bani şi moarte, filmul include intervenţii remarcabile ale regizorilor Bertolucci, Coppola, Polanski sau Scorsese, dar şi ale actorilor Ryan Gosling, Jessica Chastain, Berenice Bejo sau Diane Kruger.

Prezentat în proiecţie specială la Cannes 2013, „Seduced and Abandoned“ este regizat de James Toback, nominalizat la Oscar pentru scenariul filmului „Bugsy“, în 1992 şi produs de Alec Baldwin.

Filme bune la Festivalul de Psihanaliza

Alt titlu confirmat în acest an la Festivalul de Psihanaliza şi Film este „Fruitvale Station“, în regia lui Ryan Coogler, film recompensat cu Marele Premiu al Juriului și Premiul Publicului la Sundance şi câştigător al Prix de l’Avenir Un Certain Regard la Cannes 2013. Filmul este distribuit în România de InterComFilm. „Like Father, Like Son“, în regia lui Kore-eda Hirokazu, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, va fi proiectat în cadrul Festivalului prin intermediul Independenţa Film.

Festivalul de Psihanaliza şi Film va include de asemenea şi o selecţie de scurtmetraje naţionale şi internaţionale: „Me or the Pill“, regia Mimmi Damnitz, Germania, 2012, „Dialoguri terapeutice“, regia Andrei Georgescu, România, 2012, „Welkom“, regia Pablo Munoz Gomez, Belgia, 2013, „Ela, Panda şi Madame“, regia Andrei Răuţu, România, 2013, „You Freud- Me Jane“, regia Harald Schleicher, Germania, 2013, „Terapia“, regia Beatriu Valles, Spania, 2013.

Festivalul de Psihanaliza

Filmul „Majordomul“ va fi prezentat la Festivalul de Psihanaliza

Toate filmele din cadrul ediţiei vor fi urmate de discuţii la care vor participa regizori, producători, actori, critici de film şi psihanalişti. „Majordomul/ The Butler“, în regia lui Lee Daniels, va fi prezentat în avanpremieră naţională duminică, 24 noiembrie, în închiderea celei de-a doua ediţii a Festivalului.

Cu Forest Whitaker, Oprah Winfrey şi John Cusack în rolurile principale, filmul urmăreşte povestea unui valet care a lucrat la Casa Albă sub mandatele a 7 preşedinţi americani, pe parcursul a mai mult de 30 de ani.

Nominalizat la Oscar pentru „Precious“, în 2010, Lee Daniels semnează regia, iar câştigătorul Premiului Emmy, Danny Strong (Game Change, 2012) semnează scenariul.

Foto credit: Festivalul de Psihanaliza şi Film

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.