Festivalul de Teatru de la Avignon – un eveniment al tuturor extremelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-de-teatru-de-la-avignon-un-eveniment-al-tuturor-extremelor/

Festivalul de Teatru de la Avignon, care are loc între 5 şi 26 iulie, este considerat de Le Figaro unul „al extremelor”, publicaţia realizând o listă cu cele mai memorabile spectacole, de neratat pentru publicul evenimentului.

Un articol de Andrada Văsii|7 iulie 2013

Festivalul de Teatru de la Avignon, care are loc între 5 şi 26 iulie, este considerat de Le Figaro unul „al extremelor“, publicaţia realizând o listă cu cele mai memorabile spectacole, de neratat pentru publicul evenimentului.

Selecţia oficială a festivalului, care se află la cea de 67-a ediţie, include aproximativ 40 de spectacole, în timp ce evenimentul paralel, Avignon Off, este gazdă a 1.200 de manifestări artistice. Le Figaro prezintă recomandări subiective cu spectacolele care ar putea fi definite drept „cele mai“ din cadrul programului.

Figaro și o uvertură

Astfel, spectacolul cel mai lung inclus în programul de la Avignon este „Faust I şi II”, de 8 ore şi 30 de minute, o adaptare a celebrei capodopere a lui Goethe semnată de către Nicolas Stemann, o probă de „rezistenţă fizică şi psihică”. Pe lângă „Faust”, adaptarea scenică a romanului „Particulele elementare” de Michel Houellebecq, care are 3 ore şi 40 de minute pare „o uvertură”, scrie le Figaro.

La polul opus, spectacolul cel mai scurt de la Avignon este „Ouvert!”, care are 40 de minute şi a fost creat pentru inaugurarea unui nou loc de repetiţii la Avignon.

O piesă în trei limbi

„Todo el cielo sobre la tierra”, piesa semnată de Angélica Liddell are replici în spaniolă, mandarină şi germană. Acţiunea spectacolului combină povestea lui Peter Pan cu cea a lui Anders Breivik, condamnat pentru crimă.

De asemenea, Le Figaro consideră că „Shéda”, de Dieudonné Niangouna, jucat la Cariera din Boulbon, aflată la 35 de minute de Avignon, este „cel mai african spectacol” din festival, notează Mediafax.

Festivalul de Teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante şi cele mai selecte festivaluri din lume şi se desfăşoară în sudul Franţei. Programul festivalului include spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe. Pentru că numărul artiştilor care doreau să se alăture evenimentului de la an la an a crescut a fost creată şi secţiunea „Avignon Off” care se desfăşoară în aceeaşi perioadă.

Foto credit: Festivalul de Teatru de la Avignon (Facebook)

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.