Festivalul Enescu 2017. Decalog de bună purtare la concert
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-enescu-2017-decalog-de-buna-purtare-la-concert/

Sau mic îndrumar, în 10 paşi, pentru melomanul începător, care merge la concertele Festivalului Internaţional George Enescu (2-24 septembrie, Bucureşti).

Un articol de Corina Dima|2 septembrie 2017

1. Nu uita să iei cu tine biletul sau invitaţia la concert!

2. Vino la timp!
Cine ştie cât de ’’zglobiu’’ e traficul în capitală şi cât durează să găseşti loc de parcare. Apoi, până intri în sală şi îţi găseşti şi locul alocat, o să dureze (ex. Sala Palatului are 4.000 locuri – deci lume multă şi spaţii largi de străbătut).

Fii cu băgare de seamă, pune niscaiva timp rezervă.

3. Zâmbeşte, urmează să asculţi ceva frumos! Lasă de-o parte agitaţia de peste zi!

4. Cum arăt, cum mă îmbrac, eterna întrebare…
Haine decente este răspunsul. Nu este obligatoriu frac or papion sau cravată, nici rochie lungă cu paiete şi blană, dar nici şlapi cu pantalon scurt sau rochie de plajă. Să fii elegant sau casual, curat şi decent.

5. Asigură-te că ai fixat telefonul pe mod silenţios, mod avion sau l-ai închis.
Dacă începe să îţi sune telefonul în timpul concertului şi se mai alătură încă vreo două telefoane sunând, cum crezi că o să fie? Dezastru!

Şi nu îţi butona telefonul în timpul concertului, lumina ecranului deranjează vecinii, aşteaptă pauza.

Sau încearcă să stai fără telefon la concert, iată o provocare.

6. Nu-l deranja pe cel de lângă tine.
Pentru domniţe – nu vă prindeţi pampon, fundă or pene înalte în vârful capului, n-or să mai vadă bine scena cei din spatele vostru.

Şi nu vă consumaţi jumătate din sticla de parfum pentru o seară de concert… poate spectatorului de lângă voi nu-i place mirosul, păstraţi-l decent doar pentru voi.

7. Dacă ai întârziat (adică artiştii sunt deja pe scenă şi a început concertul), piteşte-te într-un colț şi aşteaptă până la pauză ca să îţi preiei locul.
Nu de alta dar poţi deranja multă lume şi faci zgomot până ajungi la scaunul tău.

8. Fără foşnete de zor, fără gălăgie!
Nu îţi căuta prin geantă bomboanele şi nu mai şuşotii cu prietenul în timpul concertului, ai răbdare până la pauză. Dacă eşti răcit ţine-ţi aproape pastilele de gât.

Orice sunet aparent mic este amplificat într-o sală de spectacol. În plus, spectacolele se filmează uneori, deci trebuie să se audă cât mai clar artiştii.

9. Ia un program de sală să vezi succesiunea pieselor şi a părţilor.
Aplauzi la sfârşitul unei lucrări (niciodată între părţile care alcătuiesc o piesă). Sau te uiţi când dirijorul lasă mâinile în jos şi se întoarce cu faţa la public, atunci e momentul de aplauze. Sau aplaudă atunci când vezi că toţi din jurul tău aplaudă.

10. Fii prezent în sală, ascultă.
Urmăreşte cum este preluată o linie melodică de la un instrument la altul, cum cresc sau se contopesc sonorităţile, cum este ritmul, fii prezent în sală. Nu trebuie să fi studiat tratate de muzică, ca să intri într-o sală de concerte, nu. Muzica vorbeşte tuturor, pe limba fiecăruia. La fel ca orice artă. Oferă-i şansa şi ascult-o, vezi ce are de spus. Poate fi o frântură de bucurie sau o cascadă învolburată, un zbor lin, un surâs, niţel verde în soare, tandreţe or hotărâre, alint, libertate sau răgaz într-o pădure neumblată. Oare ce îţi povesteşte ţie?

Notă:

Toate detaliile de mai sus (păstrarea liniştii, închiderea telefonului etc.) sunt o formă de respect faţă de artişti, faţă de restul spectatorilor şi faţă de tine.

Muzica este o artă care transmite idei şi sentimente cu ajutorul sunetelor. În timpul unui spectacol evitaţi bruiajul sonor (în special), dar şi cel vizual şi olfactiv.

31
/01
/17

Coregraful suedez Mats Ek și balerina Ana Laguna au primit luni titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I. L. Caragiale". Ceremonia de acordare a distincțiilor a avut loc în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul zilei UNATC "I. L. Caragiale".

30
/01
/17

Seară romantică la Sala Radio pentru iubitorii muzicii pe data de 3 februarie (vineri, de la ora 19.00). Orchestra Națională Radio dirijată de Gheorghe Costin și având-o ca solistă pe Cristina Anghelescu va interpreta un program ce va cuprinde lucrări celebre ale repertoriului romantic: C. M. von Weber - Uvertura operei Oberon, P. I. Ceaikovski - Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, op. 35 și J. Brahms - Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.

29
/01
/17

În anii ’60, muzica The Beatles era pe cât de respectată, pe atât de populară. În timp ce The Fab Four împingeau granițele muzicii rock și stabileau standardele pentru decadele ce aveau să urmeze, fiecare membru în parte își juca propriul rol revoluționar.

28
/01
/17

Seria de concerte Jazz Nouveau, organizată de Club Control în parteneriat cu Twin Arts, continuă și în 2017. Pe 30 ianuarie, la Jazz Nouveau concertează grupul american Erik Friedlander’s Oscalypso, o premieră pentru România.

28
/01
/17

Peste 2.000 de copii provenind din medii defavorizate au văzut, până în prezent, spectacolele Operei Comice pentru Copii (OCC), prin campania „Bilet în așteptare”.

27
/01
/17

Peter Gate, compozitor și muzician experimentalist prin proiectul lui muzical unic, dorește introducerea conceptului de cultură experimentală bazat pe creativitate și valoare. Sursa inspirațională pentru proiectul The Deep Sound of Maramureș constă în colectarea și revalorificarea sunetelor vechi din zona Maramureșului, proiectul fiind de asemenea un proiect de turism cultural.

27
/01
/17

La Sala Radio, pe 1 februarie 2017, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un concert dirijat de RALF SOCHACZEWSKY care îl va avea ca solist pe violoncelistul OCTAVIAN ALIN LUP. Programul va cuprinde F. Mendelssohn-Bartholdy, Simfonia pentru coarde în sol minor, MWV nr. 12, J. Haydn, Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră, Hob. VIIb/2 si W. A. Mozart, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, KV 543.

21
/01
/17

The Deep Sound of Maramures, un proiect care integrează, în structuri artistice contemporane, cercetări antropologice din aria acustică tradițională, va fi prezentat publicului larg, în cadrul unei transmisii online din Vișeul de Sus, un eveniment realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, care se va bucura de recenzia specială a profesorului Ricardo de Ostos, arhitect experimentalist din Londra.

20
/01
/17

Jazz Nouveau anunță încă 4 concerte pentru lunile martie, aprilie și mai ale acestui an în clubul Control: Marc Ribot (foto), Elias Nardi Group feat Daniele Di Bonaventura, Dans Dans și Rotem Sivan Trio.

19
/01
/17

Loalwa Braz Vieira, interpreta hitului mondial Lambada, a fost găsită moartă carbonizată în mașina sa, joi, la Saquerema, pe litoralul regiunii Rio de Janeiro. Grupul Kaoma, înfiinţat în 1985, a devenit celebru cu hituri precum „Chorando Se Foi (Lambada)”, „Dançando Lambada” şi „Lambamor”.

17
/01
/17

La 20 de ani de la dispariția lui Ion Voicu, fiul acestuia, Mădălin Voicu va dirija Orchestra Naţională Radio într-un concert In memoriam. Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder Voicu Concertul nr. 5 în la major pentru vioară și orchestră, KV 219 de Mozart.

16
/01
/17

Un film pentru televiziune despre viaţa şi cariera cântăreţului Michael Jackson va fi produs la Hollywood in februarie si se va intitula ”Michael Jackson: Searching for Neverland”. Rolul principal va fi interpretat de Navi, unul dintre cei mai cunoscuți imitatori ai cântăreţului.