Festivalul Enescu – întâlnire cu Jordi Savall și Neagu Djuvara
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-enescu-intalnire-cu-jordi-savall-si-neagu-djuvara/

Festivalul Enescu găzduieşte, vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 19.00, la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român, o întâlnire cu muzicianul Jordi Savall şi cu istoricul Neagu Djuvara.

Un articol de Andrada Văsii|17 septembrie 2013

Festivalul Enescu găzduiește, vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 19.00,  la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român, o întâlnire cu muzicianul Jordi Savall și cu istoricul Neagu Djuvara.

Evenimentul va avea loc cu ocazia lansării volumului ,,Le tempérament œcuménique” de Filip-Lucian Iorga (convorbiri cu Jean Delumeau, Neagu Djuvara, Jacques Le Goff, Emmanuel Le Roy Ladurie, Eric Mension-Rigau și Jordi Savall).

Evenimentul marca Festivalul Enescu, moderat de Oana Marinescu, îi va avea ca invitați pe Jordi Savall, Neagu Djuvara, Zoe Petre și Filip-Lucian Iorga.

Festivalul Enescu – prilej de cultură

,,Le tempérament œcuménique” este o carte în care cinci istorici și un muzician pasionat de istorie ne împărtășesc gândurile lor despre ecumenism, despre rădăcini și memorie, despre identitatea și evoluția Europei, despre moarte și destin, despre importanța educației, locul religiei în lumea contemporană, sensul istoriei, obiectivitate și empatie, despre temeri și bucuria de a trăi, despre democrație și extremisme, despre evoluțiile demografice și încălzirea globală. O carte care nu-și propune să ofere rețete, ci să îndemne la reflecție.

Festivalul Enescu

Festivalul Enescu găzduiește, vineri, 20 septembrie 2013, începând cu ora 19.00, la standul Editurii Humanitas din Foaierul Ateneului Român

Filip-Lucian Iorga stă de vorbă cu personalități din lumea culturală românească și europeană care aparțin celor trei mari confesiuni creștine (ortodocși, catolici și protestanți).

Prin participanţii la dialoguri sunt reprezentate trei generaţii şi două spaţii, Occidentul şi Orientul european, sunt așezate împreună arta și istoria, în încercarea de a reflecta, dincolo de clișee, asupra unora dintre cele mai complicate probleme cu care se confruntă omul contemporan.

Volumul lansat la Festivalul Enescu este dedicat memoriei sopranei Montserrat Figueras (1942-2011), soția lui Jordi Savall și amintirii istoricului francez Pierre Chaunu (1923-2009) și a apărut în Franța, la Editions Baudelaire, cu sprijinul Fundației Culturale Erbiceanu.

Foto credit: Festivalul Enescu, Pedro Aguilar

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

26
/03
/21

Un periplu prin universul spectaculos al scenei contemporane, cartea de față depășește, prin anvergura considerațiilor lui George Banu, frontierele spațiului artistic și devine, în sensurile sale profunde, o meditație necesară asupra condiției adesea neliniștitoare a prezentului.

26
/03
/21

Conferințele „Despre lumea în care trăim“, ediția a patra: Radu Paraschivescu despre iluziile și mecanismele deformării, Valentin Naumescu despre criza de încredere în democrația liberală, Ioana Pârvulescu despre librarii exemplari de ieri și de azi, Sorin Ioniță despre tranziția postcomunistă și ce ne desparte de o Românie normală.

22
/03
/21

UNATC „I.L. Caragiale” București are onoarea de organiza aniversarea uneia din cele mai importante personalități culturale și, totodată, un reper de atitudine morală și civică: scriitoarea Ana Blandiana.

21
/03
/21

„Jurnalul din anul Nobelului” al portughezului José Saramago, „Nopți albastre” de autoarea americană Joan Didion și zece „Povestiri bizare” semnate de scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk sunt cărțile pe care vi le recomandăm în aceste zile.

12
/03
/21

Raftul colecțiilor de istorie al Editurii Corint s-a îmbogățit recent cu trei volume valoroase: Piano Man în Casa Războiului. Însemnări din Irak și Afganistan de Cătălin Gomboș, Au fost odată două orașe. New York și București la 1900 de Mariana Neț și Prin cetatea lui Bucur. Trecutul viu de Pia Alimăneștianu. În pregătire, luna aceasta: Dragă Zari. Povești nespuse ale unor femei din Afganistan de Zarghuna Kargar.

10
/03
/21

Miercuri, 10 martie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești și Polirom (facebook.com/Carturesti și facebook.com/polirom.editura), Bogdan Crețu și Ovidiu Șimonca vor avea un dialog despre literatură, critică literară, inorogi și alte dihănii, pornind de la volumele „Cornul Inorogului” (Polirom, 2021) și „Inorogul la portile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir”(Cartier, 2021).

09
/03
/21

Voce unică a noii generații de scriitori germani, Daniela Krien a primit, în 2020, pentru opera sa în proză, Sächsischer Literaturpreis. Ziarul Metropolis vă oferă un fragment din romanul „Iubirea în caz de urgență”, recent apărut la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei”, în traducerea Danielei Ștefănescu.