Două perspective asupra creativității aplicate – Anca Ghinea și Phil Teer, în dialog la LibFest
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-perspective-asupra-creativitatii-aplicate-anca-ghinea-si-phil-teer-in-dialog-la-libfest/

LibFest, târgul de carte şi experienţe culturale aflat la prima ediţie în mediul virtual, aduce iubitorilor de carte, pe lângă 25.000 de titluri cu preţuri speciale, şi peste 100 de evenimente între 25 – 28 martie – lansări de carte şi dialoguri cu autorii momentului.

Un articol de Petre Ivan|26 martie 2021

Pe 28 martie, de la ora 16:00, Anca Ghinea, expert în creativitate, trainer și fondatoarea Kreatoria.ro, intră în dialog cu Phil Teer, scriitor, strateg și co-fondator al legendarei agenții de creație londoneză St Luke’s, despre creativitate și căi concrete de a ne bucura de efectele ei. Discuția va avea loc pe paginile de Facebook Libris, Editura Creator și kreatoria.ro și este moderată de Iuliana Răducan, manager al editurii Creator.

În cartea „Creatori în acțiune”, proaspăt lansată în luna februarie, Anca Ghinea abordează creativitatea și provocările întâmpinate de creativi în lipsa ei atât din perspectiva emoțională, cât și din cea a procesului creator. Volumul răspunde la întrebări legate de originea creativității și capacitatea noastră de a controla acest proces și propune o serie de idei și de sfaturi aplicate care ajută la stimularea creativității, chiar și mai ales în momentele dificile. Pornind de la premisa că spiritul creativ e prezent în oricare dintre noi și dă acea abordare nouă, funcțională și utilă oricărui proiect, Anca Ghinea explică pe înțelesul tuturor cum se poate flexa acest mușchi și cum se poate transpune orice vis în realitate: „Cred cu toată forța mea, că, da, creativitatea se poate exersa: se poate menține în viață. E ca la dans. Omul crește creativitatea și creativitatea îl crește pe om. Mai concret spus: este un duet care face un ceva să se întâmple în viața acelei persoane care alege să își manifeste talentul creator indiferent de arie. Creativitatea joacă un rol din ce în ce mai important în viața personală și profesională, fiind astfel puși în față necesității de a trece această noțiune din abstract în concret. Cartea ajută cititorul ca acest transfer să se realizeze cu ușurință, cu plăcere și entuziasm, oferindu-i un impuls pentru a-și pune în practică ideile creative și a le trece prin toate fazele unui proces creator.”

„Ambele cărți abordează tema creativității și a importanței ei în viața cotidiană, dacă titlul lui Phil Teer – Noua eră a imaginației este un manifest ce pledează pentru existența unui venit de baza universal care să vină în sprijinul oamenilor, care nemaifiind preocupați de grija zilei de mâine, și-ar putea folosi resursele pentru a fi creativi, cartea Ancăi Ghinea –  Creatori în acțiune ne ajută să stimulăm creativitatea,  să găsim inspirația în beznă, să ne folosim de limbaj pentru a crea magie prin scris.” menționează Iuliana Răducan, manager Editura Creator.

Noua eră a imaginației a lui Phil Teer, este în schimb un manifest creativ pentru venitul universal de bază. Autorul analizează care sunt efectele creative, dar și antreprenoriale ale experimentelor despre venitul de bază, ce ar putea deveni o soluție universal pentru blocajele din procesul de creație. În carte sunt dezvoltate adevărate povești despre modul în care poeții romantici au inventat consumerismul, artiștii au regenerat orașe precum New York, Glasgow și Berlin iar genii precum David Bowie, Bob Dylan, Kurt Vonnegut, Haruki Murakami și mulți alții și-au eliberat spiritele creative și și-au schimbat viețile.

Phil Teer în cartea sa: „Când nu mai trebuie să ne facem griji cu privire la bani, avem ocazia să fim creativi pe scară largă. Venitul universal de bază este o idee foarte veche, dar care devine rapid ideea radicală a secolului XXI. Ar putea eradica sărăcia și evita un viitor distopic mult previzionat de automatizare și șomaj ridicat – dar ar putea avea și un efect neașteptat: o explozie a creativității în masă. Pur și simplu, venitul de bază are potențialul de a schimba totul.”

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.