Festivalul Enescu: prima zi în cinci declaraţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-enescu-prima-zi-in-cinci-declaratii/

Festivalul Enescu este acoperit de Ziarul Metropolis, partener media al evenimentului, prin informaţii la cald, de la cele mai importante concerte şi conferinţe de presă.

Un articol de Adina Scorţescu|2 septembrie 2013

Festivalul Enescu este acoperit de Ziarul Metropolis, partener media al evenimentului, prin informaţii la cald, de la cele mai importante concerte şi conferinţe de presă.

Iată cele mai importante declaraţii de duminică, din prima zi de la Festivalul Enescu:

● Ioan Holender, Directorul Artistic al Festivalului Enescu, la conferința de presă dinaintea primului concert: „Mă simt obligat față de oamenii care plătesc impozite în țara asta“. (Festivalul Internaţional George Enescu 2013 – 1-28 septembrie, Bucureşti –  e finanțat, în proporție de aproape 90%, de statul român.)

Citiţi şi: George Enescu, în interviuri publicate în presa românească

● Daniel Barenboim, dirijorul care a deschis programul Festivalulului cu Rapsodia nr. 2 a lui Enescu, între două reprize de aplauze: „Festivalul Enescu, în veci!”

● Daniel Barbu, Ministrul Culturii, în legătură cu fondurile ce vor fi alocate pentru ediția din 2015: „Indubitabil, Festivalul Enescu este o comoară națională și nimeni nu are de gând s-o irosească. Tindem mai degrabă să adăugăm, nu să reducem din ea.“

Festivalul Enescu

Festivalul Enescu 2013: Cameron Carpenter, în concertul de la Ateneul Român

● Stelian Melinte, meloman la 80 de ani, în fața Sălii Palatului, după simfonia dirijată de Daniel Barenboim: „Părerea mea e că e mai bun pianist decât dirijor.”

● Cameron Carpenter, organist, pe scena Ateneului, aproape de miezul nopții: „I played with three instruments: my left arm, my right arm and my feet.” (n. red. – Am cântat cu trei instrumente: mâna stângă, mâna dreaptă și picioarele.)

Foto: Andrei Gîndac

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.