Festivalul Filmului Francez, 3 – 11 noiembrie, la București și în alte șase orașe
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-3-11-noiembrie-la-bucuresti-si-in-alte-sase-orase/

Festivalul Filmului Francez are loc între 3 şi 11 noiembrie la Bucureşti, dar şi în alte şase oraşe ale ţării, tema principală a evenimentului de anul acesta fiind muzica

Un articol de Petre Ivan|24 octombrie 2016

Organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez, festivalul este format din patru secțiuni distincte: Competiția tinerilor regizori francezi, Săptămâna „Cahiers du Cinéma”, dedicată celebrei reviste, Panorama filmelor franceze care au întâmpinat un succes din partea criticilor și publicului, precum și Retrospectiva consacrată regizoarei Lucile Hadžihalilović..

În cadrul Competiției, sunt prezentate șase filme de lungmetraj de debut, realizate de tineri regizori francezi.

Publicul român are posibilitatea de a descoperi operele cinematografice inedite și de a vota în cadrul acestei selecții. Cel mai bun film va fi recompensat cu „Premiul publicului TV5Monde”, urmând să fie distribuit ulterior în cinematografele din România.

Inaugurată în 2013, Săptămâna Cahiers du Cinéma este realizată cu sprijinul revistei de critică de film și își propune o programare inedită, pe tema „Muzica și filmul francez”. Jumătate de secol de cinema francez va fi pusă în lumina reflectoarelor, prin proiecția a șase filme de antologie: „French Cancan” de Jean Renoir, „Les Parapluies de Cherbourg” de Jacques Demy, „Chronique d’Anna Magdalena Bach” de Daniele Huillet și Jean-Marie Straub, „Mélo” de Alain Resnais, „Golden Eighties” de Chantal Akerman și „Mods” de Serge Bozon.

Secțiunea Panorama este consacrată promovării și difuzării cinematografiei franceze contemporane, oferind publicului român oportunitatea de a descoperi sau de a redescoperi filme recente care au cunoscut un succes în rândul criticilor.Festivalul Filmului Francez

Cu ocazia acestei ediții aniversare, Festivalul Filmului Francez va prezenta retrospectiva Lucile Hadžihalilović, consacrată regizoarei, scenaristei și producătoarei franceze. Două dintre lungmetrajele sale, „Evolution” (2016) și „Innocence” (2005 — laureatul Calului de Bronz în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Stockholm), vor fi prezentate în premieră în România, în prezența acesteia.

Festivalul Filmului Francez reprezintă unul dintre momentele cheie ale programului cultural realizat de către Ambasada Franței și Institutul Francez.

Festivalul Filmului Francez se desfășoară astfel în România: București, în perioada 3-11 noiembrie, la Cinema „Elvira Popescu”; Iași, în perioada 4-8 noiembrie, în sala Fondane a Institutului Francez și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”; Timișoara, în perioada 3-6 noiembrie, în amfiteatrul „Aula Magna” din cadrul Universității de Vest; Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie, la librăria Habitus; Constanța, în perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall; Brașov, în zilele de 7 și 8 noiembrie, la Centrul cultural „Reduta” Buzău și în zilele de 10 și 11 noiembrie, în sala Consiliului de Județ. Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Foto: Festivalul Filmului Francez – facebook

23
/07
/20

Cea mai ambițioasă producție a regizorului român Cristi Puiu, o ecranizare de epocă filmată în întregime la Conacul Apafi cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmul Malmkrog va fi prezentat în avanpremieră românească la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecție specială programată pe 7 august.

22
/07
/20

PREVIEW Mutată din mai-iunie la început de august și cu un program adaptat la noile condiții, adică proiecții exclusiv în aer liber, cu locuri limitate, ediția din acest an a TIFF oferă, inevitabil, mai puține filme decât de obicei. Chiar și așa, vă propunem un ghid de orientare, cu câteva recomandări.

22
/07
/20

La ediția cu numărul 19 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august), filme noi vin în premieră în România, în câteva dintre secțiunile tradiționale, precum Ziua HBO, Zilele Maghiare, iar altele vechi, restaurate, vor fi readuse pe marele ecran în proiecții speciale.

21
/07
/20

Joi, 23 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic filipinez Insiang, regizat de Lino Brocka, în cadrul seriei de proiecții de film în aer liber CINEVARA. Accesul se va face pe bază de bilet, achiziționat prin Eventbook, locurile disponibile fiind limitate.

16
/07
/20

INTERVIU Ioana Diaconu şi Georgiana Vrăjitoru, co-iniţiatoare şi, respectiv, curatoare ale F-SIDES, primul cineclub din România cu filme realizate exclusiv de femei, vorbesc despre ineditul lor proiect şi despre perspectivele feminine în cinema.

16
/07
/20

Clujul se transformă într-un fermecător platou de filmare old fashion, populat de personaje seducătoare și apariții neașteptate în campania de imagine a celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 iulie – 9 august 2020). Scene antologice, inspirate din opera marelui cineast italian Federico Fellini, adaptate contextului actual și condimentate cu umor ardelenesc, recompun povestea regizorului aflat în pană de inspirație din capodopera 8 ½, în spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves.

16
/07
/20

Sâmbătă, 25 iulie, de la ora 21.30, o selecție de filme scurte surprinzătoare și multipremiate va putea fi vizionată online pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de oriunde, în cadrul celei de-a 7-a ediții a Marelui Picnic, redenumit temporar Micul Picnic ShortsUP. De această dată, scurtmetrajele ShortsUP vor putea fi urmărite de acasă, de pe terasă, din balcon, din parc, de pe plajă, de pe un vârf de munte... DE ORIUNDE.

15
/07
/20

Proiecții în aer liber, masterclass-uri și dezbateri online și ateliere de film pentru tineri fac parte din programul ediției limitate din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc de joi până duminică la Timișoara.