Festivalul Filmului Francez: cele mai bune filme din 2013, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-cele-mai-bune-filme-din-2013-la-bucuresti/

Festivalul Filmului Francez, ajuns la cea de-a 17-a ediţie, stă anul acesta sub semnul celei mai noi generaţii de regizori francezi, aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Evenimentul va avea loc între 1 şi 8 noiembrie în Bucureşti, publicul fiind invitat să voteze pelicula preferată din competiţie.

Un articol de Corina Vladov|31 octombrie 2013

Festivalul Filmului Francez, ajuns la cea de-a 17-a ediţie, stă anul acesta sub semnul celei mai noi generaţii de regizori francezi, aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Evenimentul va avea loc între 1 şi 8 noiembrie în Bucureşti, publicul fiind invitat să voteze pelicula preferată din competiţie.

Pentru prima oară în istoria festivalului, publicul va fi încurajat să voteze lungmetrajul preferat din cele opt filme din competiţie, iar pelicula va câştiga premiul publicului TV5 Monde.

În afara competiţiei, festivalul mai cuprinde cinci secţiuni, dintre care Panorama – cele mai importante filme franceze ale anului 2013 („La Vie d’Adèle, chapitres 1&2 Palme d’Or 2013, „Camille Claudel 1915” (foto sus cu Juliette Binoche) – marele premiu al juriului la Berlin 2013), Comedie – cele mai bune comedii ale anului trecut, Ecran Large – coproducţii franco-române din ultimii doi ani Cine junior – trei animaţii recente, Retrospectiva – dedicată anul acesta regizoarei-cult Claire Denis, cu o selecţie de şase titluri, de la primele sale filme până la filmografia recentă.

festivalul filmului francez

Pelicula „La vie d`Adele“ va fi proiectată în Festivalul Filmului Francez

Invitaţii de anul acesta sunt tinerii cineaşti Antoine Barraud (regizorul filmului „Les Gouffres”, secţiunea Competiţie), Jean Denizot (regizorul filmului „La Belle Vie”, secţiunea Competiţie) şi jurnalistul Jean-Philippe Tesse.

Lor li se alătură Ionuţ Teianu (scenarist şi regizorul documentarului „Afacerea Tănase”, secţiunea Ecran Large), Vanina Vignal (regizoarea filmelor „Stella” şi „După Tăcere”, secţiunea Ecran Large) şi scriitorul şi regizorul de teatru Virgil Tănase.

Abonamentele normale pentru toate filmele din competiţie este de 50 de lei, iar pentru toate filmele din retrospectiva Claire Denis, de 30 lei. Studenţii beneficiază de abonamente la preţuri reduse: competiţie – 30 lei şi retrospectiva Claire Denis – 20 lei.

Preţul unei singure proiecţii, în afara abonamentelor este de 10 lei. Biletele şi abonamentele la Festivalul Filmului Francez pot fi cumpărate direct de la casieria sălii de cinema Elvira Popescu şi online.

În acest an, festivalul se desfăşoară între 1 şi 10 noiembrie la Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu şi Oradea.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.