Festivalul Filmului Francez începe astăzi!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-filmului-francez-incepe-astazi/

A XIX-a ediţie a Festivalului de Film Francez se desfăşoară în perioada 26 octombrie – 8 noiembrie în opt oraşe din ţară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicaţia Cahiers du Cinema – celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în Bucureşti şi Braşov pe 30 octombrie, în Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie şi în Constanţa — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfăşoară pe 6 şi 7 noiembrie.

Un articol de Petre Ivan|26 octombrie 2015

Festivalul Filmului Francez cuprinde secțiunile clasice care au prezentate și în edițiile anterioare — „Panorama” și competiția „Tineri Regizori”—precum și evenimentele speciale „Nopțile Albe ale Thrilerului Francez” și „Ziua de Aur”.

Selecția celor șase filme ale secțiunii „Semaine de Cahiers” își propune o introspecție în „Filmul Noir” sau „Thriler”, dar și o parcurgere a istoriei cinematografiei franceze.

Proiecțiile selectate sunt: „Alphaville” de Jean-Luc Godard (anii ’60), „L’Etrangleur” de Paul Vecchiali (anii ’70), „Vivement dimanche!” de François Truffaut (anii ’80), „J’ai pas sommeil” de Claire Denis, „La Ceremonie” de Claude Chabrol (anii ?90) și „La chambre bleue”, de Mathieu Amalric (2014).

În cadrul competiției vor fi prezentate șapte premiere ale tinerilor regizori francezi, în prezența unora dintre aceștia. Spectatorii au posibilitatea de a vota câștigătorul la categoria „Premiul publicului”, iar filmul ales va fi distribuit ulterior în cinematografele din România.

În cadrul secțiunii „Panorama”, publicul va descoperi sau redescoperi filmele emblematice ale cinematografiei franceze contemporane.

În data de 1 noiembrie, Festivalul de Film Francez București, în parteneriat cu Les Films de Cannes a Bucarest, prezintă „Ziua de Aur”, eveniment dedicat celor mai bune producții din cinematografia internațională în 2015.

Toate filmele sunt în versiunea lor originală și au subtitrare în limba română.

Foto: Festivalul Filmului Francez – facebook.com/InstitutulFrancez

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.

22
/10
/14

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

21
/10
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „La capătul liniei”, poate cel mai important lungmetraj al lui Dinu Tănase, director de imagine devenit regizor, este o mostră de cine-verite întârziat, însă alb-negrul imaginii, surprinderea unei realităţi necosmetizate şi jocul credibil al actorilor îl fac unul din cele mai bune filme româneşti ale anilor `80.

21
/10
/14

BIEFF continuă programul de succes prezentat în colaborare cu una dintre cele mai importante manifestări culturale axate pe experimentul cinematografic: Programul Special Oberhausen, dedicat în acest an femeilor regizor, cărora le-au revenit majoritatea premiilor la Oberhausen 2014.

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.