Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru – viitorul teatrului se mută la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-al-scolilor-de-teatru-viitorul-teatrului-se-muta-la-bucuresti/

După ce, timp de trei ediţii s-a desfăşurat la Suceava, anul acesta, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru (F.I.S.T) se mută la Bucureşti, unde se va desfăşura între 9 şi 16 iulie.

Un articol de Petre Ivan|3 iulie 2017

Evenimentul va avea o mai mare amploare și deschidere către public și va fi organizat de Asociaţia „Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru” în parteneriat cu Primăria Capitalei prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale cu sprijinul Teatrului Metropolis, Teatrului L.S. Bulandra şi  Institutului Cultural Român.

”Ideea acestui festival s-a născut din dorința de a integra școala românească de teatru în rețeaua școlilor europene. Pentru şcolile de teatru din ţară festivalul a devenit o necesitate, un loc de confruntări amicale, loc al structurării profilului unei generaţii de artişti în care ne punem mari speranţe”, spunea Paul Chiribuţă, actor, regizor, conf. univ. dr. al Facultăţii de Teatru al UNATC și Directorul Festivalului Internaţional al Școlilor de Teatru, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

Festivalul şi-a propus, încă de la prima ediţie, să înlesnească schimburile de experienţă între şcolile de teatru din Europa, urmărind promovarea valorilor culturale naţionale şi internaţionale. Intenţia organizatorilor este aceea de a contribui la dezvoltarea culturală locală şi regională, creând posibilitatea dezvoltării unor parteneriate internaţionale.

Ecourile pozitive ale primelor trei ediţii desfăşurate la Suceava şi publicul numeros au confirmat beneficiile acestei inţiative şi le-au întărit organizatorilor convingerea de a continua pe drumul început. Aceștia își doresc ca şi această a patra ediţie să impresioneze la Bucureşti prin spectacole reprezentative ale şcolilor de teatru din ţară şi din Europa.

”Suntem onoraţi pentru că la cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru, facultăţile invitate au răspuns prompt şi cu entuziasm solicitării noastre. Pe lângă facultăţile pe care le-am invitat, ne-am bucurat şi de solicitări din partea altor şcoli de teatru care au participat în trecut la festivalul nostru sau pur si simplu au aflat de existenţa lui. Această experienţă ne-a confirmat încă odată  faptul că la cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru a câştigat atenţia şi interesul oamenilor de teatru din ţară şi din Europa”, spun organizatorii.

Spectacolele se vor juca la Teatrul Metropolis (Sala Mare) și la Teatrul Bulandra (Sala Liviu Ciulei, Sala Toma Caragiu și Studio Space).

Iată care sunt cele 11 școli participante

RADA ( Royal Academy of Dramatic Art ) Londra, Anglia

RUSSIAN STATE INSTITUTE OF PERFORMING ARTS, St. Petersburg

VSMU ACADEMY OF PERFORMING ARTS Bratislava, Slovacia

UNIVERSITY OF ARTS Belgrade, Serbia

UNIVERSITY OF THEATRE AND FILM ARTS Budapesta, Ungaria

FACULTY OF DRAMATIC ARTS Skopje, Macedonia

ACADEMIA de MUZICĂ, TEATRU și ARTE PLASTICE, FACULTATEA de TEATRU, FILM si DANS (Republica Moldova – Chişinău);

UNIVERSITAȚEA „LUCIAN BLAGA”, FACULTATEA DE LITERE ȘI ARTE (Sibiu);

UNIVERSITATEA de ARTE ,,GEORGE ENESCU”, FACULTATEA de TEATRU (Iaşi)

UNIVERSITATEA DE ARTE, Târgu-Mureș

UNIVERSITATEA NAŢIONALĂ DE ARTĂ TEATRALĂ ŞI CINEMATOGRAFICĂ I.L. CARAGIALE, Bucureşti

14
/12
/23

S-a lansat Crăciun în Amzei, un eveniment realizat de către Primăria Sectorului 1, care aduce căldura sărbătorilor de iarnă în spațiul public printr-un brad-instalație, semnat de scenografa Iuliana Vîlsan.

13
/12
/23

Compania de teatru independent Arte-Factum încheie stagiunea „Nocturnalii inside 2023” cu o distopie teatrală despre solitudine, o „colecție de singurătăți” care, ca o lentilă concavă, expune, prin câteva fascicule de viață și fragmente de istorii personale, un fenomen global acut.

12
/12
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea noului său album fotografic, intitulat „emoții”. Sunt 300 de pagini cu fotografii alese din ultimii patru ani în care fotograful de wildlife a fost unul cu natura și s-a lăsat inspirat de viața ei sălbatică.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.