Festivalul Internațional de Film DaKINO 2019 anunță primele titluri din program
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-film-dakino-2019-anunta-primele-titluri-din-program/

Cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film DaKINO, primul Festival Internaţional de Film din România şi, de asemenea, unul dintre cele mai vechi festivaluri de scurtmetraj din Europa de Est, se va desfăşura în perioada 7-10 martie, la Cinema Muzeul Țăranului.

Un articol de Liliana Matei|23 februarie 2019

Programul competițional este alcătuit din 18 filme de scurtmetraj, ficțiune și animație, produse în 14 țări din diferite colțuri ale lumii, selectate și anul acesta de criticii de film Ionuț Mareș, Cristi Mărculescu și George Mihalcea. Trei scurtmetraje sunt semnate de regizori români: 8- regia Mihai Pîrcălabu, Liniște- regia Alex Iureș și, respectiv, Monstrul- regia Laura Pop.

Lista completă a filmelor incluse în Competiția de scurtmetraj este disponibilă aici.

Juriul DaKINO 2019 este prezidat de Mary Kate O Flanagan, scenaristă, consultant de scenarii și profesor de scenaristică din Irlanda, căreia i se alătură producătorul Anamaria Antoci, actrița Diana Cavallioti, Nuno Rodrigues, curator și programator al Festivalului de Film Curtas Vila do Conde, Portugalia și Bogdan Mureșanu, scenarist și regizor de film, recent premiat la Festivalul Internațional de Scurtmetraje de la Clermont-Ferrand.

Juriul va acorda duminică, 10 martie, în cadrul Galei de Închidere a evenimentului, Trofeul DaKINO 2019 pentru Cel mai bun scurtmetraj, Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul pentru Cel mai bun scenariu, precum și Premii speciale ale Juriului. În cadrul aceleiași gale, în urma voturilor primite de la spectatori, se va acorda și Premiul Publicului.

Biletele s-au pus în vânzare pe www.eventbook.ro, atât pentru Competiția de Scurtmetraj, cât și pentru alte titluri din lineup-ul Festivalului:

IF BEALE STREET COULD TALK, regia Barry Jenkins

Dupa ce în 2017, Barry Jenkins câștiga cu MOONLIGHT 3 premii Oscar, printre care și cel pentru Cel mai bun film, anul acesta, IF BEALE STREET COULD TALK (foto) ar putea câștiga tot 3 premii Oscar, filmul fiind nominalizat la categoriile Cea mai bună actrița în rol secundar- Regina King, Cel mai bun scenariu adaptat și Cea mai bună coloană sonoră.

Filmul este prezentat în premieră în România.

STAN & OLLIE, regia John S. Baird

Cu multiple nominalizări la Globurile de Aur și Premiile BAFTA, filmul despre cel mai cunoscut cuplu de comedie din istorie- Stan Laurel și Oliver Hardy- va fi prezentat în premieră publicului Festivalului DaKINO 2019. Proiecția va fi precedată de unul din cele mai cunoscute scurtmetraje cu Stan Laurel și Oliver Hardy- BLOTTO (1930)

Filmul este prezentat în premieră în România.

ON HER SHOULDERS, regia Alexandria Bombach

Câștigător al Premiului pentru regie la Festivalul de Film de la Sundance 2018 și nominalizat la Premiul pentru Cel mai bun documentar la Film Independent Spirit Awards 2019, filmul spune povestea Nadiei Murad, una din sutele de fete și femei yazide din nordul Irakului bătute, violate și ținute prizoniere de Statul Islamic.

Filmul este prezentat în premieră în România.

DISTANȚA DINTRE MINE ȘI MINE, regia Mona Nicoară

Proiecția documentarului despre poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu Mona Nicoară și Dana Bunescu.

DaKINO 2019 este organizat de Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Dacin Sara.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.