Festivalul Internațional de Poezie aduce peste 100 de poeți la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-de-poezie-aduce-peste-100-de-poeti-la-bucuresti/

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) are loc în perioada 15-21 mai. Timp de o săptămână, peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări vor sosi la Bucureşti, prilejuind publicului iubitor de poezie ocazia de a participa la mai mult de 20 de evenimente, organizate în 10 spaţii culturale cunoscute din oraş.

Un articol de Liliana Matei|30 aprilie 2017

Peste 100 de poeţi din peste 30 de ţări: conferințe, mese rotunde, dezbateri, performance-uri şi recitaluri de jazz, lansări de carte, evenimente dedicate copiilor, organizate în peste 10 spații culturale cunoscute din capitală. Evoluția proiectului din ultimii ani precum și amploarea ediției din acest an transformă FIPB în cel mai important festival de gen din România.

La ediția din acest an, Târgul Național de Carte și Poezie revine în program, propunând iubitorilor de literatură o ofertă bogată de volume de poezie din palmaresul editurilor Editura Casa Radio, Curtea Veche, Max Blecher, Editura Muzeul Literaturii Române, Națiunea, Nemira, Paralela 45, Tracus Arte. Evoluția din ultimii ani, precum și amploarea ediției din acest an transformă Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) în cel mai important festival de gen din România.

Un proiect aparte în lista evenimentelor din acest an îl reprezintă aniversarea celor 95 de ani de la înființarea Clubului PEN România, parte a PEN International, prestigioasa organizație cunoscută în întreaga lume pentru multiplele ei activități de promovare a unei literaturi fără frontiere, de apărare a libertății de expresie, de educație și de dezvoltare a creativității și responsabilității în rândul tinerilor. Între 15 și 17 mai 201, PEN România va sărbători o vârstă rotundă alături de reprezentanți ai 15 PEN cluburi naționale de pe mai multe continente, printr-un program de evenimente coordonat de scriitoarea Magda Cârneci, președinta filialei românești a acestei organizații internaționale.

Evenimentele dedicate liceenilor reprezintă, de asemenea, o noutate a ediției din acest an. Sub motto-ul „Poetry Face to Face”, 9 poeți contemporani participă la întâlniri cu tineri cititori, în cadrul a trei evenimente găzduite de Liceul „Al. I. Cuza”, Colegiul Național „Spiru Haret” și Colegiul Național „George Coșbuc”; Clubul Unesco Adolescenții este partenerul acestui proiect. La Casa Memorială „Tudor Arghezi” – Mărțișor, în cadrul FIPB 2017, vor avea loc o serie de ateliere dedicate celor mai mici dintre cititori.

Evenimentul dedicat poeziei experimentale completează lista formatelor inedite din cadrul FIPB 2017. Inspirat din citatul lui Paul Klee, celebrând plasticitatea și forța de metamorfoză a poeziei, prin hibridizare cu alte forme de expresie și genuri artistice, „metaMorph ~ un punct plecat la plimbare” aduce în fața publicului zece poeți internaționali și români, printre care poetul canadian Christian Bök, unul dintre fondatorii timpurii ai conceptualismului și autorul celebrului volum de poezie univocalică Eunoia, poeta și artista multimedia LaTasha N. Nevada Diggs din Harlem NY, multipremiată pentru originalitatea lingvistică a ultimului său volum, TwERK, vocalista și regizoarea de teatru și operă Maja Jantar din Olanda și Steve J. Fowler, poet, artist și curator britanic, editor al revistei literare on-line de avangardă „3:AM magazine”; evenimentul este curatoriat de Simona Nastac și va fi prezentat de Claudiu Komartin.

Conferințele care au în prim-plan traducătorii reprezintă un alt segment important al ediției din acest an a FIPB. „A traduce vs. a tălmăci”, „Putting a Blotch across the Sun, Tripping up for Good at the Soul: A Translator’s Evolution” și „Ospitalitatea de limbaj în traducerea poetică” sunt temele celor trei conferințe incluse în program și susținute de Bruno Mazzoni (Italia), Adam J. Sorkin (SUA), respectiv Victor Ivanovici (România/Grecia).

Un proiect devenit tradiție în cadrul FIPB este „Maratonul de Poezie şi Jazz”, eveniment care marchează prin poezie, blues şi jazz Noaptea Europeană a Muzeelor. Anul acesta, în cadrul acestui proiect sunt invitaţi 17 poeţi din generaţii şi geografii literare diferite, fiecare cu câte cu o lectură publică de 7  minute. La conducerea muzicală este Mike Godoroja & Blue Spirit, una dintre cele mai autentice şi mai rafinate trupe de blues din România, trupă care va intra în rezonanţă cu poemele celor 17 invitaţi ai Maratonului; amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu.

04
/04
/16

Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), un thriller istoric de impact, care dramatizează obstacolele pe care le traversează un procuror în procesul de condamnare al unuia dintre marii responsabili ai Holocaustului, va deschide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, Cinema Elvira Popescu).

04
/04
/16

Prezenţa patrupedelor pe uliţele, apoi pe străzile oraşului, e o realitate consemnată încă de la întemeierea lui, pe vremea legendarului cioban Bucur. Ţinuţi la început să păzească proprietăţile, dar înmulţiţi fără socoteală, câinii au ajuns şi obiect de distracţie în mahalale.

04
/04
/16

Ce li se poate întâmpla unor oameni simpli atunci când sunt puși în fața unui bilet câștigător la loto? Mai ales dacă biletul valorează 10 miloane de euro? Luni, 4 aprilie, de la ora 21.10, la TVR 2 şi TVR HD iubitorii teatrului pot urmări spectacolul "Şase din 49". La TVR 3 şi TVR Moldova spectacolul se difuzează sâmbătă, 9 aprilie, iar la TVR Internaţional poate fi urmărit duminică, 10 aprilie.

03
/04
/16

Regizorul Alexandru Darie a fost invitatul lunii martie la „Întâlnirile Yorick”, eveniment care s-a desfășurat la Ceainăria Cărturești, unde a susținut o conferință pornind de la întrebarea „Mai avem nevoie de teatrul de artă?”. Alexandru Darie a vorbit, de asemenea, despre teatrul independent și teatrul de consum în lumea noastră.

03
/04
/16

Teatrul Național „Radu Stanca” anunță punerea în vânzare a primului set de bilete pentru a XXIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care se va desfășura în perioada 10 - 19 iunie 2016. Au fost puse în vânzare peste 8.000 de bilete, valabile pentru 35 de reprezentații programate în săli, din totalul de 131 de evenimente la care se percepe bilet.  

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

02
/04
/16

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) organizează, în perioada 29 mai – 4 iunie 2016, cea de-a treia ediție a programului Transilvania Pitch Stop (TPS). Proiectul le este dedicat cineaștilor din România și Republica Moldova aflați la primul sau al doilea lungmetraj și oferă consultanță personalizată de dezvoltare de scenariu, training și o platformă pentru susținerea pitch-ului în fața unor potențiali parteneri.

02
/04
/16

„Chestiunea orientală” a însemnat un concept istoric vehiculat cu ardoare din sec. XVIII până la războiul din 1877-1878. Era vorba de disputele dintre marile puteri pentru dominarea drumului spre Orientul Apropiat. Ele au generat războaiele austro-ruso-turce, desfăşurate mai toate şi pe pământ românesc.

01
/04
/16

Week-end-ul acesta, pe 2 și 3 aprilie, Final Frontier, singurul târg de carte SF & Fantasy din România deschide porțile ediției numărul 5. Tărâmul magic ales în acest an pentru a fi transformat, timp de două zile, în capitala iubitorilor de SF și Fantasy este Connect Hub (B-dul Dacia nr 99, la Piața Spaniei).

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

În România, o țară cu 20 de milioane de locuitori, nu s-a produs niciun film pentru copii în ultimii 25 de ani. CINEMATOUR KIDS prima caravană de filme pentru copii din România, a ajuns în localităţile fără cinematograf şi în centrele de copii instituţionalizați, adunând peste 3250 de spectatori. Ediţia a II-a se va derula pe parcursul lunii aprilie 2016 şi este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei.

01
/04
/16

“Minte-mă frumos în Centrul Vechi”, cea mai nouă comedie romantică românească, are premiera astăzi în cinematografele din toată țara. Aseară, la CinemaPro, a avut loc premiera de gală. Au fost prezenți membrii echipei de producție, actorii, regizorul și producătorii filmului, alături de vedete din show biz, muzică și televiziune. Printre ei: Adela Popescu, Liana Stanciu și Mihai Georgescu, Viorel Lis (care are o apariție inedită în film), Toni Grecu, Horia Brenciu, Nicoleta Hâncu, George Piştereanu sau Virgil Ianţu.

01
/04
/16

Târgul de artă modernă și contemporană "Art Paris Art Fair", contrapondere de primăvară pentru uriașul târg internațional de artă contemporană FIAC desfășurat toamna la Paris, și-a deschis porțile la Grand Palais. La evenimentul care se desfăşoară între 31 martie și 3 aprilie și-au dat întâlnire 143 de galerii din 22 de țări

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.