Festivalul Internațional Film O’Clock și-a ales câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-film-oclock-si-a-ales-castigatorii/

Festivalul Internaţional Film O’Clock, eveniment gândit ca o mişcare culturală şi interculturală cinematografică, dar şi de socializare internaţională, prin care oameni iubitori de cinematografie din toate colţurile lumii să poată trăi şi împărtăşi experienţe comune interesante, şi-a încheiat prima ediţie pe 3 martie, cu decernarea premiilor pentru competiţia de scurtmetraje.

Un articol de Liliana Matei|5 martie 2021

În cele 5 zile ale festivalului proiecțiile și evenimentele conexe au avut peste 4000 de vizionări.

Celebrând filmele și aducând oamenii împreună, Film O’Clock a propus o experiență culturală colectivă pentru iubitorii de film din cele 5 țări participante – Lituania, România, Grecia, Egipt și Africa de Sud. Astfel, s-au putut bucura de proiecții de film simultane, online, pe platforma Festival Scope și fizice, la Cinema Muzeul Țăranului în București, dar și de două evenimente pentru profesioniștii din industrie, care au adus în discuție patrimoniul cinematografic și oportunitățile de cooperare dintre țări, sesiuni de Q&A cu invitați speciali, moderate de criticul de film Cristi Mărculescu și întâlniri de socializare și de dialog intercultural online – numite National Cocktails.

„La baza conceptului festivalului a stat de la bun început timpul petrecut împreună, chiar și în spații diferite. Pentru noi a fost foarte importantă transpunerea experienței de vizionare tipică sălii de cinema în mediul online, și acesta a fost motivul pentru care filmele au fost disponibile doar de la o oră exactă și pentru un timp limitat. Mă bucur că, fie și doar pentru cinci zile, am reușit să eliminăm distanța fizică și emoțională dintre oameni și că ne-am putut bucura de filme bune împreună”, spune Mirona Radu, fondatoarea Film O’Clock.

Selecția filmelor a fost realizată de o echipă de cinci cineaști – Mirona Radu (regizor, curator, România), Dian Weys (regizor, scenarist, Africa de Sud), Andrew Mohsen (critic de film, curator, Egipt), Ioanna Kryona (regizor, curator, Grecia) și Rimantė Daugėlaitė (consultant de film, Lituania) și a constat în filme produse exclusiv în aceste țări, atât scurtmetraje de impact, curajoase, premiate, producții noi dar și filme-bijuterii, clasice.

Competiția de scurtmetraje a inclus 15 titluri – o animație, două documentare și douăsprezece ficțiuni, câte trei din fiecare țară participantă și s-a concentrat pe filme ale căror autori împărtășesc o viziune artistică puternică și, de asemenea, pe diferite forme de povestire cinematografică, reflectând valorile de bază ale festivalului – calitate și diversitate.

Scurtmetrajele din competiție au concurat pentru două premii în bani, Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj în valoare de 1000 Euro, acordat producătorului filmului, și Premiul special oferit de organizatori, în valoare de 600 de euro, acordat regizorului cu o contribuție artistică remarcabilă la frumusețea cinematografiei contemporane.

În urma votului publicului, desfășurat online, scurtmetrajele Sunday At Five (r. Sherif El Bendary, Egipt) și The Mouse Story (r. Miltiades Christidis, Grecia) au primit un număr egal de voturi, iar premiul a fost împărțit între cei doi producători. Filmul The Promised (r. Ahmed Elghoneimy, Egipt) a fost alegerea organizatorilor pentru Premiul Special.

„Printr-o construcție vizuală clară și puternică, susținută narativ de o conversație pe jumătate absurdă, pe jumătate comică, în care istoria, libertatea și politica intervin de mai multe ori, The Promised investighează tensiunile care apar atunci când angajații acuzați de protejarea unui sit istoric de la periferia orașului Cairo se confruntă cu câțiva trecători care aleg să traverseze exact printre ruine în drumul lor spre destinațiile lor zilnice obișnuite”, argumentează Mirona Radu, directorul festivalului.

Unul dintre invitații de seamă ai festivalului a fost regizorul grec Vasilis Vafeas, al cărui film, Day Off (1982), a fost inclus în secțiunea filmelor clasice. Discuția efervescentă ce a urmat proiecției s-a concentrat în jurul temei regizor-energie creatoare. „Ca artist, dacă nu te exprimi, nu te simți fericit. Și nu e vorba numai de exprimare, ci de comunicare”, mărturisește regizorul Vasilis Vafeas.

Toate discuțiile cu invitații speciali ai ediției inaugurale pot fi urmărite pe canalul YouTube al Festivalului.

Festivalul Internațional Film O’Clock este un eveniment inițiat de Mirona Radu, profesionist în industria filmului cu o experiență de aproape 10 ani în producție și distribuție de film, precum și festivaluri internaționale, organizat de Creatrix Fama și Culture Reality.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.