Festivalul Internațional Shakespeare, la Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-international-shakespeare-la-craiova/

Mai puţin de două săptămâni ne despart de gongul inaugural al prestigiosului Festival Internaţional Shakespeare. Ajuns la cea de-a X-a ediţie aniversară, festivalul din Craiova este unul special pentru cultura teatrală mondială, cotat, de către specialişti, drept unul dintre cele mai importante din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|27 martie 2016

Timp de 10 zile, spiritul și poveștile nemuritoare ale lui Shakespeare, în interpretarea artiștilor din 15 țări de pe 4 continente,  se vor face simțite și auzite nu doar în Craiova, ci și la București, în Rm. Vâlcea, Slatina, Tg. Jiu și Dr. Tr. Severin. În peste 20 de spații diferite, publicul va avea ocazia să urmărească spectacole de teatru, recitaluri, concerte, teatru comunitar, lansări de carte sau DVD-uri, conferințe, expoziții de pictură, de costume sau fotografii, dans contemporan, dar și acrobație.

Altfel spus, Festivalul Internațional Shakespeare reunește, în acest an, la Craiova, 46 de evenimente cu mari actori, mari regizori, mari critici și mari companii de teatru din Japonia, Africa de Sud, India, Portugalia, Marea Britanie, Polonia, România, Israel, Bulgaria, Suedia, Rusia, Germania, Italia, Scoția și SUA.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional Shakespeare debutează cu o desfășurare impresionantă de forțe pe 14 aprilie 2016, când, pe scena Naționalului craiovean, vor performa peste 60 de actori japonezi. Aflat pentru prima oară în România, Teatrul Saytama din Tokyo prezintă o interpretare memorabilă a piesei “Richard II”, în viziunea legendarului regizor japonez Yukio Ninagawa, spectacol la prezentarea căruia participă aproape 90 de persoane.

În cele 10 zile de festival sunt invitate însă și alte trupe celebre ale lumii, cu spectacole realizate de regizori faimoşi, printre acestea numărându-se Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu “Richard III” în regia lui Thomas Ostermeier (marea revelaţie a Festivalului de la Avignon din 2015), Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu “Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton, Worcester Repertory Company din Worcester cu “Comedia erorilor” în regia lui Ben Humphrey, Teatrul Flaut din Stratford-upon-Avon cu “Hamlet” realizat de Kelly Hunter sau Compania A & M Production din Africa de Sud, cu spectacolul „Hamlet”, realizat de Fred Abrahamse.

La Naționalul craiovean vor performa și actorii de la Baltic House Theatre Festival în piesa “Macbeth”, pusă în scenă de un alt mare regizor al lumii, Luk Perceval, care vine cu prima sa producție din Rusia, direct în Bănie. Casa Baltică din Sankt Petersburg va prezenta publicului românesc o versiune a tragediei shakespeariene în care jocul de lumini şi umbre spune toată povestea.

România va fi prezentă în Festival prin spectacolul „Julius Caesar” de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, în regia lui Peter Schneider; prin spectacolul comunitar „Romeo și Julieta” în regia lui Philip Parr, realizat în coproducție cu două companii de teatru independente – Compania Teatrulescu din Craiova și Compania Parrabbola din Marea Britanie; prin spectacolul „Regele Lear” realizat de Gavril Pinte, pe un scenariu de George Banu, la Teatrul de Stat Oradea; prin „Furtuna”, în regia Alinei Hiriștea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu şi “Folia, Shakespeare & Co”, realizat de „Gigi Căciuleanu Dance Company” la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

Au fost programate de asemenea, recitaluri shakespeariene ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, concerte cu lucrări inspirate din creaţia shakespeariană, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii.

Ediția din acest an a Festivalului se va desfășura atât în săli de spectacole precum cele de la Teatrul Național “Marin Sorescu”, Teatrul pentru copii și tineret Colibri, Casa Studenților, în Sala Aula Buia de la Facultatea de Agronomie, Filarmonica Oltenia, în spații neconvenționale precum foaierul Universității din Craiova, dar și pe stradă sau în Piața Buzești, Piața Mihai Viteazul, Piața William Shakespeare, Portul Cultural Cetate. Unul dintre momentele de neuitat al acestei ediții îl va constitui, fără îndoială, spectacolul prezentat de Mira – Art Acrobatic Dance Theatre din Gdansk (Polonia), o inedită sinteză artistică între dans, teatru și acrobație, ce va avea loc pe acoperișul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova și care a fost conceput special pentru Festivalul Internațional Shakespeare Craiova 2016.

Programul complet al Festivalului, dar și poze sau imagini, alte informații despre trupele invitate pot fi găsite pe site-ul www.shakespeare.tncms.ro.
Detalii despre bilete și rezervări: 

Agenția Teatrului Național “Marin Sorescu”, str. A.I. Cuza nr. 11, telefon – 0251 413 677.

www.eventim.ro

Agențiile de bilete ale instituțiilor partenere

BILET CATEGORIA I                                                  40,00 lei
BILET CATEGORIA  a II-a                                    30,00 lei
BILET CATEGORIA  a III-a                                   11,00 lei

(elevi/ studenți/ pensionari)
ABONAMENT             7 spectacole                     175,00 lei

**în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc în incinta Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova.
ABONAMENT REDUS   7 spectacole                       52,50 lei

elevi/ studenți/ pensionari

**în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc în incinta Teatrului Național “Marin Sorescu” Craiova.
ABONAMENT  VIP  17 spectacole   340,00 lei

** în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc la Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Colibri, Casa de Cultură a Studenților și la Aula Buia (Facultatea de Agronomie).

ABONAMENT  VIP REDUS 17 spectacole                      127,50 lei

(elevi/ studenți/ pensionari)

** în acest tip de abonament sunt incluse spectacolele ce vor avea loc la Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Colibri, Casa de Cultură a Studenților și la Aula Buia (Facultatea de Agronomie).

11
/02
/15

Duminică, 8 februarie, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, criticul de artă Adina Nanu a susținut „Pledoarie pentru pălărie”- o conferință despre funcția și rostul pălăriei, de-a lungul epocilor.

11
/02
/15

... spunea Lucian Blaga în poezia „Izvorul nopţii“. Se întâmplă însă ca unii „îndrăgostiţi“ - mai puţin de gramatică - să-şi exprime sentimentele faţă de persoana adorată prin apelativul „Frumoas-o“ transcris într-un sms debordând de siropeli sau într-un comentariu la o poză de pe Facebook.

11
/02
/15

Singurul lungmetraj românesc din competiția Festivalului Internațional de Film de la Berlin, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, are premiera mondială astăzi.Evenimentul este programat la ora 17.00, ora României, la Berlinale Palast, locația principală al celui mai important festival internațional de film al începutului de an.

11
/02
/15

Frank DiLeo, un fost manager al lui Michael Jackson, ar fi spus că starul pop a fost ţinta unui asasinat al mafiei, în anii 1980, pe care el a reuşit să îl împiedice, potrivit unei biografii a lui DiLeo realizate de fostul său partener de afaceri, Mark Lamica,

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

10
/02
/15

Pe 14 februarie, sărbătorim iubirea la Teatrul de pe Lipscani, cu spectacolul „Noi. Nouă. Ne. Ni. Studii despre iubire”, la ora 19.00, în regia lui Chris Simion, prezentat în premieră, cu o distribuţie tânără şi dinamică, formată din actriţa Carla-Maria Teaha şi dansatorii Irina Strungăreanu şi Denis Bolborea.

10
/02
/15

Rândurile care urmează spun povestea oraşului pe care l-am părăsit în vara anului 2009 doar pentru a-l regăsi în iarna anului 2015.

10
/02
/15

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

10
/02
/15

Zilele trecute s-au decernat premiile Grammy, probabil cele mai importante premii ale industriei discografice mondiale, în orice caz, cele mai importante de pe teritoriul nord-american.