Festivalul liedului: 10 ani sub patronajul Marianei Nicolesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-liedului-10-ani-sub-patronajul-marianei-nicolesco/

Ediţia 2013 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc înseamnă celebrarea a 10 ani de când a început renaşterea marii arte a liedului, prin festivalul liedului, în ţara noastră, şi a liedului românesc în primul rând.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Ediţia 2013 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc înseamnă celebrarea a 10 ani de când a început renaşterea marii arte a liedului, prin Festivalul liedului, în ţara noastră, şi a liedului românesc în primul rând.

Iniţiată în 2003 de marea soprană Mariana Nicolesco, această incursiune fără precedent în domeniul comorilor create de compozitorii români de 200 de ani încoace, Festivalul liedului, pe fondul străvechi al cântecului de dor, a revelat bijuterii uitate sau necunoscute şi a format progresiv sute de tineri interpreţi subjugaţi de subtilitatea genului şi de rigorile sale stilistice.

Concursul şi Festivalul liedului, Simpozioanele organizate sau Cursurile de Măiestrie Artistică, au pus şi continuă să pună în valoare originalitatea liedului românesc în context european, reliefând raporturile sale cu liedul german, francez, italian, maghiar şi, în acest an, rus.

La aceasta agăudându-se Recitalurile dedicate marilor creatori de lieduri, la diverse aniversări sau comemorări. Astfel, un eveniment excepţional a fost, în cadrul Anului Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO la 50 de ani de la trecerea în eternitate a maestrului, interpretarea în premieră mondială a integralei liedurilor sale, şi apoi, în triumf, la Expoziţia Universală de la Aichi, în Japonia, la Tokio, Nagoya, Praga, Roma, Paris şi New York.

Compoziţii din diferite ţări la Festivalul liedului

Joi, 24 octombrie, la ora 18.30, are loc, la Cercul Militar din Braşov, ca în fiecare an, Deschiderea Festivă pentru Festivalul liedului urmată de partea I a Recitalului de Lieduri Româneşti şi Ruseşti,  în interpretarea mezzosopranei Oana Andra.

Citiţi şi: VIDEO Mariana Nicolesco a încheiat ediţia Master Class 2013

Partea a II-a va avea loc vineri 25 octombrie, de la ora 19.00 cu sopranele Mădălina Barbu, Silvia Micu şi tenorul Adrian Dumitru, maestru acompaniator la ambele Recitaluri fiind Alexandru Petrovici.

Festivalul liedului

Soprana Mariana Nicolesco patronează Festivalul liedului

Duminică, 27 octombrie, de la ora 11.00, are loc Simpozionul Naţional „Liedul Românesc în tradiţia europeană: Cântecul de dor şi Liedul de inspiraţie rusă“, cu participarea personalităţilor de mare prestigiu ale muzicii româneşti Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Pop, Cornel Ţăranu, Mihai Cosma, iar seara, la ora 19.00 este programată Gala Laureaţilor şi Festivitatea decernării premiilor 2013.

„Putem fi mândri de formidabilele noastre împliniri care au readus în conştiinţa publică liedul românesc (Festivalul liedului)  în aceşti 10 ani, declară Mariana Nicolesco. Noi orizonturi se deschid astfel acestei arte de suprem rafinament şi tinerilor interpreţi”.

Foto credit: Festivalul liedului

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu