Festivalul Național de Improvizație a fost despre libertate, emoție și bucurie sinceră
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-improvizatie-a-fost-despre-libertate-emotie-si-bucurie-sincera/

4 zile de !MPRO au fost concentrate într-o serie de spectacole pregătite pe loc de actori şi non-actori profesionişti, dar cu toţii improvizatori, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Delia Marcu|1 octombrie 2015

Finalul lunii septembrie a adus improvizația pe o scenă de teatru și a reunit oameni de toate vârstele, pasionați de actul artistic. La a treia ediție, Festivalul Național de Improvizație, inițiat de Monica Anastase, actriță și producător de teatru, membră a trupei de comedie improvizată Improvisneyland, a devenit deja tradiție.

76 de improvizatori au pus în scenă 15 spectacole, 6 traineri din 4 țări diferite au susținut 11 ateliere de impro pentru actori și amatori, iar în fiecare seară de festival, peste 150 de spectatori au umplut Sala Media a Teatrului Național.

În fiecare an, evenimentul a crescut organic, aducând împreună din ce în ce mai mulți improvizatori și lansând pe piață chiar și noi trupe. Succesul evenimentului este dat de faptul că improvizația nu mai este percepută ca divertisment facil, asemănat de multe ori cu stand-up comedy, ci a fost înțeleasă ca formă de teatru spontan, o expresie a creativității și emoțiilor, în mod viu și nepremeditat.

Victoria Dicu, actriță la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București descrie ce a experimentat: „Teatrul de improvizație este, pentru mine libertate, emoție, transmisie. Pleacă de la propria persoană, conectarea cu tine, la partener și lucrează cu finețe, evitând în prima fază „cum-ul” a ce faci pe scenă – regula de aur și în teatrul clasic. Sunt interesată de acest fenomen.”

Pentru prima dată în istoria festivalului au urcat pe scenă și 3 trupe de improvizatori începători, care nu sunt actori de meserie în viața reală, ci au cariere ca specialiști în marketing și comunicare, organizatori de evenimente sau programatori, iar spectacolele lor au fost la înălțime.

Andreea, Bibiri, actriță la Teatrul „Bulandra” a venit la eveniment și apreciază beneficiile improvizației: „Cred că treaba asta cu improvizația ar trebui practicată frecvent, ca antrenament, de toți actorii. E păcat că în facultate avem un singur semestru de improvizație. M-a impresionat și bucurat să văd că la workshop-ul la care am fost au participat și non-actori. E un lucru bun ca oamenii să găsească benefică practicarea antrenamentului din teatru.”

A98V8032-Edit

Conceptul festivalului a fost provocarea lansată improvizatorilor de a-și realiza acel „Dream project”. Astfel, majoritatea spectacolelor au fost inovatoare și au surprins publicul cu formate în premieră. De la un spectacol de improvizație muzicală, la unul pe întuneric, la un solo show în care un singur actor realizează o poveste cu 6 personaje, la intrigi și mistere, încercări la care actorii sunt supuși de public, un spectacol bazat pe o aplicație de dating și până la un Secret Show total, realizat de improvizatorii străini invitați, !MPRO a fost un carusel de trăiri spontane.

Trupele participante anul acesta la !MPRO vă așteaptă și la a patra ediție, anul viitor: iELE, Thy Neighbour’s Goat, Freeze, Improgrammer, All In, IDIOT, Marțienii, ImproVice, Drumarii, Obligo, Improvisneyland.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.