Festivalul Naţional de Teatru de Improvizaţie / Trei zile – Trei invitați speciali
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-national-de-teatru-de-improvizatie-trei-zile-trei-invitati-speciali/

Atunci când renunţi la scenarii şi accepţi că orice este posibil, improvizaţia devine un adevărat loc de joacă unde îţi dai frâu liber imaginaţiei, iar !MPRO dovedeşte şi prin ediţia din acest an şi prin multiplele formate prezentate că spontaneitatea şi creativitate pot cuceri publicul bucureştean.

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2014

Festivalul National de Teatru de Improvizatie, !MPRO – ultimele spectacole

  • Sean Cusick, selecționerul Festivalului de Improvizație de la Chicago, antrenează douăzeci de improvizatori în cadrul !MPRO. Spectacolul va putea fi urmărit pe 30 octombrie la Teatrul Elisabeta de la ora 19:00 și 21:00
  • Bogdan Șerban, actor, voce radio Guerrilla și susținător al culturii alternative va fi prezent în formatul de teatru de improvizație “Scene din viață” jucat în premieră în România, în încheierea celei de-a doua ediții a festivalului
  • Lisa McQueen – regizor muzical, compozitor şi performer la Annoyance Theatre (de 24 de ani) şi Second City din Chicago, antrenează 20 de actori pentru spectacolul din 31 octombrie „Un musical în 4 zile”

Singurul Festival Naţional de Improvizaţie s-a deschis cu finala Campionatului de Teatru Sport. Confruntarea finală s-a dat între trupele Freeze și Backstage Boys, peFestivalul scena Teatrului de pe Lipscani, unde acum 11 ani a avut loc primul meci de Teatru Sport din România. Câstigătoare râvnitei cupe a campionatului a fost trupa Backstage Boys.

Au urmat o „Lecţie de improvizaţie muzicală cu Mircea Tiberian”, „2014: O Odisee Pământeană” (spectacol de sketch comedy), lansarea primelor traduceri în limba română pentru două cărţi importante din domeniul improvizaţiei şi „Maestro”, format adresat improvizatorilor amatori.

În această săptămână, cea de a doua ediție !MPRO are invitați doi traineri internaționali, ce organizează în cadrul festivalului două workshop-uri de patru zile pentru profesioniști și spectacolele rezultate din acestea.

Programul Festivalului poate fi accesat AICI.

Ediția a 2-a !MPRO este organizată cu sprijinul ARCUB, prin programul București 555.

Foto: Festivalul National de Teatru de Improvizatie – improfest.ro

29
/05
/17

Ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, redată în 25 de fotografii care surprind atmosfera din ultimele zile, de la Romexpo: iubitori de carte de toate vârstele, titluri noi, focus pe Suedia, oameni de litere, lansări și alte întâmplări. Foto: Laura Dobre

28
/05
/17

FEST-FDR2017 s-a încheiat. Timp de douăsprezece zile, între 14 și 25 mai, Teatrul Național din Timișoara a fost liantul care a adus împreună artiști și spectatori, povești și întâmplări, zile și nopți de teatru, de dans, de muzică.

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.

26
/05
/17

„Ca să scrii bine, trebuie să suferi!”, era crezul său, iar pana care-i țâșnea din suflet își trage seva din lumea penală a ocnelor siberiene, unde a fost încarcerat cu lanțuri la picioare. Ridicat la rangul de mari gânditori, titanul literaturii ruse a crezut până în ultima clipă a vieții sale că lumea se va salva prin frumusețe.

26
/05
/17

“Un înger se îndreaptă către un spital bucureştean, prin ploaia cenuşie de iarnă. Vrea să vadă cu ochii săi supraceleşti dacă nu s-a împuţinat lumina în ochii şi în sufletele chirurgilor. Omul de la volan zări îngerul, îi ghici şi aripile pe sub pardesiul subţire şi se gândi că un asemenea trofeu nu avea nimeni.”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

26
/05
/17

Cum vii dinspre Hala Traian către Piața Unirii, pe Calea Călărașilor – la numărul 55 – este La Scena. Un local prietenos, cu o curte primitoare și o sală de teatru la etaj, situat chiar la stradă. La doi pași de Centrul Vechi al Bucureștiului, această sală a Teatrului Arca, înființat prin Fundația Culturală ParteR, este unul dintre primele spații neconvenționale în care, la începutul anilor 2000, tinerii artiști creau spectacole și jucau teatru, atrăgând în proiectele lor îndrăznețe actori consacrați precum Valeria Seciu, Victor Rebengiuc ori Șerban Ionescu. Făcând un salt rapid în timp – ca într-o poveste SF – acesta este și locul care găzduiește duminică, pe 28 mai, a doua reprezentație a Cenușăresei. Primul musical produs de Compania Pelerin, în regia lui Bogdan Tudor Pelerin și pe muzica lui Zeno Apostolache Kiss, este o premieră și pentru La Scena, fiind primul spectacol pentru copii care se joacă aici. 

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.