Festivalul RadiRo se apropie de final: peste 9000 de spectatori în 8 zile!
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-radiro-se-apropie-de-final-peste-9000-de-spectatori-in-8-zile/

RadiRo – singurul festival din lume dedicat orchestrelor radio – unul dintre cele mai tinere festivaluri de această amploare din România, se apropie de final! Creat în 2012 ca o alternativă în anii în care nu se derulează Festivalul Internaţional ”George Enescu”, RadiRo este un eveniment produs şi organizat o dată la doi ani de Radio România.

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2018

Duminică, 25 noiembrie (19.00), Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – ediția a IV-a – se va încheia la Sala Radio cu un concert extraordinar susținut la București de RTE National Symphony Orchestra – Irlanda, cu un program integral Ceaikovski (Uvertura operei ”Dama de pică”, Poloneza din opera ”Evgheni Oneghin”, Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră și Simfonia a V-a).

Evenimentul se va derula sub bagheta celebrei dirijoare Nathalie Stutzmann (cunoscută în primul rând ca o voce de operă extrem de valoroasă – contralto), care se află în stagiunea curentă la pupitrul unora dintre cele mai prestigioase ansambluri din lume ca Philadelphia Orchestra, Rotterdam Philharmonic, Royal Stockholm Philharmonic sau National Symphony Orchestra Washington.

Invitat special al concertului de închidere RadiRo este și violonistul Ray Chen (născut în Taiwan și crescut în Australia). Ray Chen va cânta la Sala Radio pe o vioară de patrimoniu universal: Stradivarius “Joachim” (1715), deținută odinioară de virtuozul Joseph Joachim, unul dintre cei mai mari violoniști ai sec. XIX. Ray Chen a intrat în atenția lumii artistice internaționale ca laureat al Concursurilor ”Yehudi Menuhin” (2008) și ”Queen Elizabeth” (2009) și concertează astăzi alături de mari orchestre ca London Philharmonic Orchestra, Munich Philharmonic, Filarmonica della Scala, Orchestra Nazionale della Santa Cecilia, Los Angeles Philharmonic.

Cea de-a IV-a ediție Festivalului RadiRo (18 – 25 noiembrie 2018) a însemnat, pe scurt :

– Peste 9000 de spectatori în 8 zile de festival

– 8 concerte simfonice (Sala Radio) și, în premieră la RadiRo, 4 concerte de jazz (Sala Auditorium – Muzeul Național de Artă al României) – 12 concerte transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate ulterior, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.

– 3 mari orchestre europene prezente în premieră la Sala Radio: BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene (Orchestra della Svizzera italiana) și Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra).

– Cea mai veche orchestră radio europeană – Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania) a revenit în România cu 2 concerte extraordinare, sub bagheta lui Robert Trevino, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori americani ai momentului.

– Orchestra Națională Radio, ansamblul ce aniversează în acest an 90 de ani de la înființare a prezentat concertul inaugural al festivalului (18 noiembrie), sub bagheta dirijorului francez Jean-Claude Casadesus și un al doilea eveniment în data de 21 noiembrie, de această dată la pupitru fiind alt maestru francez al baghetei : Frédéric Chaslin.

– 4 mari muzicieni aplaudați în cele mai importante săli de concerte ale lumii au sosit la București împreună cu instrumentele lor de patrimoniu universal – 3 viori Stradivarius și violoncelul de colecţie Giovanni Battista Rogeri (1671).

– Secțiunea de jazz a adus-o la București pe Aura Urziceanu (revenită în România după o lungă absență) și 3 formații de jazz europene – Danish Radio Big Band (Danemarca), nominalizată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume și Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de radiodifuziuni membre ale Uniunii Europene de Radio.

Foto: Festivalul RadiRo – radirofestival.ro , Luciana Gingarasu

 

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.

14
/03
/15

Ce au în comun samba, Massive Attack, Radiohead şi pianul clasic? Răspunsul îl dă Brad Mehldau, unul dintre cei mai talentați pianişti ai lumii, care vine în România pe 26 noiembrie, în cadrul unui concert marca Jazz Night Out.

13
/03
/15

Urmăresc cu același interes ca întotdeauna actualitatea discografică internațională ce rezervă în ultima perioadă surprize dintre cele mai frumoase, așa cum sunt aparițiile a două albume pe care, personal, le-am apreciat foarte mult: “Cinci contratenori” care va fi lansat în 16 martie și “Journey East” lansat în 16 februarie, semnat de violonistul Nemanja Radulovic. Sunt două discuri legate, într-un fel de România. Neașteptat, nu?