Festivalul Richard Wagner de la Bayreuth, în direct la Radio România Muzical și de Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-richard-wagner-de-la-bayreuth-in-direct-la-radio-romania-muzical-si-de-radio-romania-cultural/

În perioada 25-31 iulie, Radio România Muzical transmite în direct şase spectacole din cadrul Festivalului Richard Wagner de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate şi la Radio România Cultural.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2018

Seria de transmisiuni directe debutează în 25 iulie cu spectacolul Lohengrin, într-o nouă montare regizorală semnată de Yval Sharon ce-l aduce în rolul principal pe tenorul polonez Piotr Beczala, o vedetă a operei contemporane, cu o ascensiune fulminantă în ultimii ani.

Piotr Beczala este cel ales de organizatori să-l înlocuiască pe un alt tenor celebru, Roberto Alagna, care a anunțat în 30 iunie 2018 că nu va mai participa la festivalul de la Bayreuth. Rolul Elsei de Brabant revine sopranei Anja Harteros, una dintre cele mai bine cotate cântărețe wagneriene ale timpurilor noastre.

În regia Katarinei Wagner, directoarea festivalului, este prezentat din nou în acest an spectacolul Tristan și Isolda, pe 27 iulie; printre cântăreții din distribuție se regăsesc nume foarte cunoscute care au evoluat și în anii trecuți la Bayreuth: baritonul René Pape, tenorul Stephen Gould, soprana Petra Lang.

În 30 iulie, pe scena festivalului de la Bayreuth poate fi urmărită opera Olandezul zburător, titlu care nu a figurat în programul de anul trecut al festivalului. Anul acesta, spre deosebire de anul trecut, nu mai este propusă în integralitate tetralogia Inelul nibelungului, seria transmisiunilor directe urmând să se încheie în 31 iulie cu opera Walkiria, parte a binecunoscutei tetralogii, cu o distribuție condusă de dirijorul Placido Domingo.

Festivalul de la Bayreuth a fost înfiinţat în 1876 chiar de Richard Wagner şi se desfăşoară la Festspielhaus, clădirea concepută chiar de compozitor pentru a adăposti punerea în scenă a dramelor sale muzicale. După moartea lui Wagner, festivalul a fost condus de descendenţi direcţi ai lui Richard Wagner şi reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa muzicală germană şi internaţională. În prezent, directoarea festivalului este Katharina Wagner (40 ani), strănepoată a lui Richard Wagner.

Spectacolele transmise în direct între 25 și 31 iulie:

25 iulie, orele 16:50-23:00

Lohengrin cu: Piotr Beczala, Georg Zeppenfeld, Anja Harteros, Tomasz Konieczny, Waltraud Meier, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

26 iulie, orele 16:50-23:15.

Tristan si Isolda, Festivalul Wagner

Parsifal cu: Andreas Schager, Elena Pankratova, Derek Welton, Thomas Johannes Mayer, Tobias Kehrer, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Semyon Bychkov. Comentează Luminița Arvunescu şi invitata sa, muzicolog Irina Paladi.

27 iulie, orele 16:50-23:15

Tristan și Isolda cu Stephen Gould, René Pape, Petra Lang, Iain Paterson, Raimund Nolte, Christa Mayer, Tansel Akzeybek, Kay Stiefermann, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Christian Thielemann. Comentează Irina Vasilescu.

28 iulie, orele 16:50-23:45

Maeştrii cântăreţi din Nürnberg cu: Michael Volle, Klaus Florian Vogt, Günther Groissböck, Johannes-Martin Kränzle, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Philippe Jordan. Comentează Luminița Arvunescu şi invitatul său, dr. Stephan Poen.

30 iulie, orele 18:50-21:30

Olandezul zburător cu Peter Rose, Ricarda Merbeth, Tomislav Muzek, Christa Mayer, Rainer Trost, Greer Grimsley, Corul și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Axel Kober. Comentează Irina Cristina Vasilescu.

31 iulie, orele 16:50-23:00

Walkiria cu Stephen Gould, Tobias Kehrer, John Lundgren, Anja Kampe Catherine Foster, Marina Prudenskaya, Caroline Wenborne, Christiane Kohl, Simone Schröder, Regine Hangler, Mareike Morr, Mika Kaneko, Alexandra Petersamer și Orchestra Festivalului de la Bayreuth, dirijor Plácido Domingo. Comentează Anca Ioana Andriescu.

Foto: Festivalul Wagner  – facebook

20
/04
/22

EUROPAfest deschide ediția cu nr. 29 în prima zi din iulie cu un eveniment de excepție Opening Gala Concert. Protagoniștii serii vor fi PETER AUTSCHBACH - chitară și SAMIRA SAYGILI – voce, câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Alături de artiștii germani vor evolua trupe din SUA și Italia.

18
/04
/22

În cadrul celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Kazahstan și România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naționale București concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susținut de către Orchestra Academică de Stat Folclor și Etnografie "Otyrar Sazy", cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

18
/04
/22

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

18
/04
/22

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” și spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureștene.

18
/04
/22

Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 și 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaților”având ca invitaţi și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.