Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu din FITS aduce 22 de spectacole
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalul-universitatilor-de-teatru-si-management-cultural-sibiu-din-fits-aduce-22-de-spectacole/

13 universităţi şi academii din şase ţări, 22 de spectacole, cu 170 de participanţi şi 1.600 de spectatori fac parte din Secţiunea Spectacole a Festivalului Universităţilor de Teatru şi Management Cultural Sibiu din FITS.

Un articol de Petre Ivan|23 august 2021

Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu, cea mai importantă manifestare de gen din Europa, structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), prezintă și anul acesta spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume.

Akademie für Theater und Film Passau, școala de teatru a celebrului regizor David Esrig, este prezentă la cea de-a XXVIII-a ediție a FITS. De asemenea, Irisz Kovacs, regizorul spectacolului „Medeea”, din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, clasa Radu Nica, va debuta ca regizor în cadrul Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu. În același spectacol, Cabiria Morgenstern, fiica Maiei Morgenstern, va juca rolul Medeea.

Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural Sibiu reunește anul acesta 22 de spectacole, cu peste 1600 de spectatori și 170 de participanți din partea a 13 universități și academii din Armenia, Germania, Marea Britanie, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), prin Departamentul de Artă Teatrală și Teatrul Național „Radu Stanca”, organizează anual Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural.

Highlights-urile ediției 2021

„Medeea”, după Euripides, în regia lui Irisz Kovacs, cu Andrada Balea, Alexandra Bob, Antonia Moldovan, Cabiria Morgenstern, Timeea Pădurean este prezentat de Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru și Film, în cadrul FITS. Publicul poate urmări spectacolul „Medeea” din cadrul FITS, în 25 august, ora 17:00, la Sala Cavas ULBS. Acces este gratuit în limita locurilor disponibile.

„Decameronul”, după Giovanni Boccaccio, este spectacolul cu care Gabriel Sundukyan Național Academic Theatre Armenia participă pentru prima dată la FITS. Reprezentația va avea loc în 27 august, ora 18:00, la Teatrul Gong – parter. În regia lui Lili Elbakyan, „Decameronul” îi are în distribuție pe Lili Elbakyan, Mariam Davtyan, Araksia Melikyan, Ruzanna Hakhnazaryan, Tsovinar Martirosyan, Mariam Shahinyan, Satenik Gasparyan, Gayane Moghrovyan. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenţia Teatrală din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu, nr. 17, şi online, pe www.sibfest.ro.

Între multiculturalism și dimensiunea practică în învățământul academic

Ediția din acest an a Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural își propune să promoveze multiculturalismul și dimensiunea practică a învățământului teatral sibian, prin cooperarea dintre cele trei specializări de licență ale Departamentului de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – Actorie, Coregrafie, Teatrologie-Management cultural. Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, coordonat de conf. univ. dr. Luminița Bârsan, este singura manifestare de acest gen din lume care este organizată și derulată de către studenți, masteranzi și doctoranzi, din perspectiva programei lor didactice, sub coordonarea cadrelor didactice de specialitate.

Ediția 2021 își propune desfășurarea unui Sezon de Ateliere de artele spectacolului cu participanți de renume la nivel mondial, dar și un bogat program editorial. În cadrul acestuia se derulează și Secțiunea Spectacole-lectură. Departamentul de Artă Teatrală, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, prin Radio România Cultural, realizează un demers unic în peisajul european al învățământului teatral. Conectați la dimensiunea editorială a tendințelor actuale din dramaturgia europeană, studenții, masteranzii și doctoranzii școlii sibiene de teatru, sub coordonarea artistică a unui cadru didactic de specialitate, interpretează piesele din Antologia pieselor reprezentante în secțiunea „spectacole-lectură”, în cadrul unui spectacol deosebit.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 20-29 august 2021, cu tema „Construim speranța împreună” și are o serie de structuri asociate de prestigiu: Bursa de Spectacole de la Sibiu, Platforma de Cercetare Doctorală, Therme Forum, Festivalului Universităților de Teatru și Management Cultural, Programul de Voluntariat, Aleea Celebrităților.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.