Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, în direct la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/festivalului-international-de-teatru-de-la-sibiu-in-direct-la-radio-romania-cultural/

În perioada aceasta, Radio România Cultural va transmite în direct din fosta capitală culturală europeană, unde se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Un articol de Andrada Văsii|11 iunie 2013

În perioada aceasta, Radio România Cultural va transmite în direct din fosta capitală culturală europeană, unde se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Cea de-a XX-a ediţie a festivalului are loc în această perioadă. Peste 2500 de artişti şi invitaţi speciali sunt aşteptaţi să sosească la Sibiu pentru a sărbători ediţia aniversară de 20 de ani. Comisia Europeană a declarat Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu ca „al treilea festival de artele spectacolului ca importanţă din Europa“ după deja celebrele festivaluri de la Edinburgh şi Avignon. Anul acesta Franţa este invitată de onoare.

Emisiuni speciale în direct

Ediţii speciale ale emisiunii Espresso şi Vorba de cultură vor aduce atmosfera acestui eveniment în casele ascultătorilor din toată ţara.

Matinalul dinamic al Radio România Cultural, Espresso nu mai aşteaptă corespondenţe, ci merge direct la locul faptelor ca să descopere, să simtă şi să împărtăşească.

Discuții alături de protagoniștii spectacolelor

Realizatorii Daniela Ivanov şi Radu Croitoru, împreună cu întreaga echipă, vor avea ca invitaţi în zilele de 13 şi 14 iunie, personalităţi ale lumii teatrale internaţionale, vor discuta despre producţiile invitate în festival şi cu protagoniştii acestora, vor transmite ascultătorilor impresii „la cald“ ale modului în care Sibiul, locuitorii şi oaspeţii săi trăiesc un eveniment cultural major.

Reporterii vor aduce cele mai proaspete informaţii de pe teren şi le vor împacheta într-o manieră cât mai atractivă, astfel încât orice ascultător, oriunde s-ar afla, să simtă atmosfera Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, o manifestare cu un loc aparte pe scena teatrală mondială.

Teatrul în direct la radio

În perioada festivalului, la ceasul prânzului, la  „Vorba de cultură“, Ema Stere şi Attila Vizauer invită personalităţi prezente la festival la un ceas de taifas cu scop precis: acela de a descoperi tendinţele lumii teatrale, aşa cum se văd într-o asemenea perioadă de sărbatoare.

De luni până vineri, actori, regizori, coregrafi, critici, vorbesc deschis despre ceea ce le place sau nu la festival, despre cantitatea şi calitatea producţiilor prezente, dezvăluie amănunte de culise picante sau nu. Sunt aşteptaţi la microfon în această săptamână, reputatul critic Alice Georgescu dar şi directorul FITS: Constantin Chiriac.

Foto credit:  Radio România Cultural

28
/09
/14

Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu şi Octavian Cotescu sunt câţiva dintre actorii care, în urmă cu patru decenii, le-au dat viaţă personajelor uneia dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului rus A. P. Cehov – „Pescăruşul”. Spectacolul programat de Casa de Producţie TVR este o montare memorabilă a regretatului regizor Petre Sava Băleanu (adaptarea şi regia artistică) şi va fi difuzat luni, 29 septembrie, de la ora 20.10, la TVR 2.

27
/09
/14

Vineri, 10 octombrie, ora 19:00, pe scena Sălii Radio, se va desfășura Gala Aniversară VIORICA CORTEZ ŞI PRIETENII, o ocazie unică pentru melomanii bucureşteni de a se întâlni, în aceeaşi seară, cu şase dintre cei mai importanţi muzicieni români contemporani.

27
/09
/14

Coregraful Răzvan Mazilu repetă zilele astea la West Side Story (libretul Arthur Laurents, muzica Leonard Bernstein), un musical care se va juca în cadrul Festivalului Național de Teatru, pe 25 și pe 26 octombrie, la Teatrul Odeon.

27
/09
/14

Festivalul Național de Teatru se va desfășura în perioada 24 octombrie - 2 noimebrie și va cuprinde 31 de producții, reprezentative pentru stagiunea teatrală încheiată, care se vor desfășura în 18 locații din București și din Craiova.  

26
/09
/14

Cinci filme intense regizate de cineaste sau axate pe personaje feminine puternice vin în premieră la Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie), la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu. Două dintre ele au obținut premii importante la Cannes: Le Meraviglie a câștigat Marele Premiu, iar Party Girl – Camera d’Or.

26
/09
/14

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

26
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 26 septembrie (2008) s-a stins din viaţă îndrăgitul actor Paul Newman, câştigător, printre altele, al unui premiu Oscar, a trei premii Globul de Aur, al unui premiu Bafta şi al unui Emmy?

25
/09
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Dolce far niente” (1998) este cel mai puţin cunoscut film al lui Nae Caranfil, nedreptăţit de lipsa unei distribuţii în România. Însă complexitatea construcţiei şi amestecul de umor caranfilian şi dramă de epocă în stil italian îl recomandă ca unul dintre cele mai reuşite filme ale regizorului.

25
/09
/14

La cea de-a noua ediţie a festivalului Anim’est, ce va avea loc între 3 şi 12 octombrie, animaţia e colorată în accente regale: şcoala invitată oficial la Bucureşti este Royal College of Art, din Londra, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de arte şi design din lume.