Filarmonica „George Enescu“. Concertele Centenarului de la Ateneu
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-concertele-centenarului-de-la-ateneu/

Artişti de renume internaţional, printre care se numără dirijorii  Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Alexander Walker, Camil Marinescu, alături de mari solişti – celistul Misha Maisky, violoniştii Valeriy Sokolov şi David Grimal, pianiştii Khatia Buniatishvili, Elizabeth Sombart, Lukasz Krupinski, Daniel Ciobanu -, vor fi oaspeţii Filarmonicii „George Enescu” în stagiunea aniversară 2018-2019.

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

De asemenea, pianiștii Radu Lupu și Andrei Ioniță, vor fi prezenți pe scena Ateneului, până la sfârșitul anului, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă,  Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii George Enescu.

Stagiunea 2018-2019 se va desfăşura sub semnul aniversării Centenarului, dar şi al aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” (1868) și a 130 de ani de la inaugurarea clădirii Ateneului Român (1888).

Deschiderea stagiunii 2018-2019 este o bună ocazie de a reintroduce în atenţia opiniei publice concertele primei instituţii muzicale din Români, aflată în elita muzicală europeană. Datorită eforturilor lui Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii și consilier artistic, avem o stagiune consistentă, angajând nume consacrate din lumea muzicală – Andrei Dimitriu.

Stagiunea 2018/19  celebrează Centenarul României prin Concertele Centenarului la Ateneu, proiect transmis de Christian Badea și prezentat în cadrul conferinței de presă.  

„(…)  În afară de cronologie și de aspectul istoric,  « Concertele Centenarului » prezintă câteva teme muzicale importante ca de exemplu « Creația Enesciană » , în cadrul căreia am inclus mai multe lucrări ale maestrului, dar în primul rând, cele trei simfonii prezentate  integral.  O altă temă este «Titani ai muzicii secolului XX», în care vom înfățișa atât lucrări de compozitori care au avut un rol determinant în muzica secolului XX, cât și interpreți de excepție  (…) “ – Christian Badea, inițiatorul proiectului „Concertele Centenarului la Ateneu.

Primele concerte de la Filarmonica George Enescu”, din deschiderea stagiunii 2018-2019, sunt planificate joi, 4 si vineri, 5  octombrie 2018, de la ora 19.00,  în  Sala mare a Ateneului Român. Christian Zacharias va conduce Orchestra simfonică a Filarmonicii într-un program Beethoven.

De asemenea, dirijorul și Orchestra simfonică a Filarmonicii vor susține și o repetiție generală cu public, joi, 4 octombrie, de la ora 9.45.  Prețul unui bilet la repetiția generală este de 15 lei, iar biletele sunt puse în vânzare la Casa de bilete a Ateneului Român. 

În seria „Concertelor Centenarului la Ateneu, muzica românească va avea un rol important în stagiune – de la poemul simfonic  Acteon  de Alfred Alessandrescu (1915), la compozitori moderni precum Anatol Vieru și până la generația tânără.

Cunoscutul celist Mischa Maisky, una din cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii, va oferi, pe 8 si 9 noiembrie, concertul de Dvořák, o lucrare de referință în literatura solistică.

Pe 30 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale, va fi prezentat un concert de gală, condus de Christian Badea, avându-l solist pe pianistul Daniel Ciobanu, laureat al concursului Arthur Rubinstein de la Tel Aviv.  

În decembrie, Filarmonica „George Enescu omagiază legăturile culturale istorice cu Franța printr-un program intitulat, „Omagiu francofoniei, un concert cu un program Debussy, Ravel, Lalo, la care solist va fi David Grimal,  fondator  al ansamblului francez „Les Dissonances”.Filarmonica

Un alt concert de gală, va avea loc pe 15 decembrie și va fi dirijat de Horia Andreescu, având-o solistă pe celebra pianistă Khatia Buniatishvili.  

Corul Filarmonicii va fi prezent în stagiunea 2018-2019 cu lucrări noi pentru publicul românesc. Vom interpreta Simfonia nr.3 de Szymonovski, Amen de Górecki, Recviemul de Britten, în reluare.  Pe 16 octombrie, va fi inaugurată stagiunea Corului Filarmonicii George Enescu cu un concert Bach-Brahms, într-o formula inedită.  Pe 24/26 octombrie, va fi interpretată Creaţiunea de Hayden, alături de Corul Filarmonicii. Dirijorul orchestrei va fi Gerd Schaller, iar Anna Palimina(soprană), Johannes Chum (tenor), Kresimir Strazanac (bas bariton) sunt soliștii invitați. Concertul Corului de Crăciun va fi  17 decembrie” –  Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu” și directorul artistic al Filarmonicii.

De asemenea, în cadrul întâlnirii cu presa, au fost anunțate conferinţele, expoziţiile și lansările de carte din perioada următoare.În luna decembrie, va fi lansat un volum cu interviurile regelui Mihai realizate de Stelian Tănase.

Pe 26 noiembrie, va avea loc Conferinţa de Crăciun, avându-l invitat pe academicianul Nicolae Zamfir, care va aborda o temă ştiinţifică – „Infrastructura luminii extreme şi fizica nucleară”. Vor fi continuat, în această stagiune, programele „Stagiunea de marţi seară”, cu zece ediţii, „Clasic e fantastic”, ajuns la sezonul al nouălea.

Foto: Filarmonica „George Enescu“ , Cristian Badea- facebook

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).