Filarmonica „George Enescu“ prezintă un concert cameral Enescu-Brahms-Ravel
https://www.ziarulmetropolis.ro/filarmonica-george-enescu-prezinta-un-concert-cameral-enescu-brahms-ravel/

Filarmonica „George Enescu“ prezintă miercuri, 8 mai, de la ora 19.00, în Sala mică a Ateneului Român, un concert cameral în interpretarea a doi muzicieni: Aron Cavassi – vioară şi Clementina Ristea-Ciucu – pian.

Un articol de Andrada Văsii|4 mai 2013

Filarmonica „George Enescu“ prezintă miercuri, 8 mai, de la ora 19.00, în Sala mică a Ateneului Român, un concert cameral în interpretarea a doi muzicieni: Aron Cavassi – vioară şi Clementina Ristea-Ciucu – pian.

Repertoriul va fi divers, după cum urmează: George Enescu ,,Sonata nr. 2, în fa minor, op. 8”, Johannes Brahms ,,Sonata nr. 3, în re minor, op. 108 ” și Maurice Ravel ,,Tzigane”.

Aron Cavassi s-a născut în 1995 într-o familie de muzicieni, reprezentând pe linie paternă a cincea generație de interpreți.

Numeroase premii

Palmaresul lui numără până în prezent aproape 50 de premii, dintre care amintim, din ultimii trei ani: Marele Premiu la Concursul de interpretare muzicală „Sigismund Toduţă”, Deva – 2010, Marele Premiu la Concursul naţional de interpretare și creaţie muzicală „Paul Constantinescu”, Ploieşti – 2010, Premiul I. la Olimpiada de interpretare instrumentală, etapa naţională – 2011 (Cluj-Napoca), 2012 (București) și 2013 (Alba-Iulia). Aron Cavassi s-a făcut remarcat prin recitalurile susținute în București la Palatul Şuţu (2009), Muzeul Naţional „George Enescu” (2010, 2012), Ateneul Român, împreună cu pianistul Cristian Petrescu.

În 2012, Aron Cavassi a fost de trei ori solist în concerte simfonice: la Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, pe scena Ateneului Român împreună cu Orchestra Medicilor, și la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.

O artistă talentată

Clementina Ciucu-Ristea (născută în 1969) a studiat pianul la Liceul de muzică „George Enescu” cu profesorii Constantin Niţu şi Flavia Moldovan. În 1991 a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu profesorii Sandu Sandrin şi Dan Grigore.

La formarea sa artistică au contribuit distinşii pedagogi Sanda Bobescu, Aurora Ienei, Viorica Rădoi şi maestrul Valentin Gheorghiu. A urmat un curs de perfecţionare cu Lev Naumov (Italia, 1991), apoi un curs de specializare cu o bursă la Istituto Musicale „A. Benvenutti” (Italia) cu maestrul Bruno Mezzena (1992-1994).

A primit numeroase premii la concursuri desfăşurate în România şi în străinătate, având o bogată activitate artistică cu recitaluri şi concerte în România, Franţa şi Italia. În prezent este doctorand şi asistent universitar la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Info:

Biletele se pot cumpăra de la Casa de bilete a Ateneului Român, str. Esarcu nr. 5.

Program: marţi – vineri: 12.00 – 19.00;

sambătă – duminică: 16:00 – 19:00 (când sunt programate concerte).

Telefon: 021.315.68.75

Foto credit: Cristoiu Adrian

30
/09
/15

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 5 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

29
/09
/15

Revelația Ibrahim Maalouf și-a lasat săptămâna trecută albumul pe care îl va cânta la Jazz Night Out. Mai puţin de 200 de bilete au rămas în vânzare la concertul ce are loc pe 19 noiembrie, ora 20.00 la Sala Radio.

28
/09
/15

Royal Concertgebouw Orchestra (RCO) şi Berliner Philharmoniker sunt considerate cele mai bune orchestre din lume. Dacă vorbiţi cu cineva din domeniul muzical sau răsfoiţi un articol de specialitate, aceste două orchestre, veţi vedea, primesc majoritatea laurilor. Şi, „în-cântare’’ mare, ambele au fost prezente pe scena Festivalului George Enescu de anul acesta.

28
/09
/15

Papa Francisc va lansa, pe 27 noiembrie, "Wake Up!", un album de rock progresiv, care va include 11 melodii în care fragmente din cele mai emoţionante discursuri ale Suveranului Pontif, în diferite limbi, vor fi îmbinate cu imnuri creştine în viziunea unor muzicieni contemporani.

26
/09
/15

CRONICĂ DE FILM Cele mai devastatoare imagini din „Amy”, documentarul despre Amy Winehouse, sunt cele în care chipul expresiv - frumos prin imperfecţiunea sa - şi corpul firav al solistei sunt transfigurate radical de vecinătatea înfiorătoare cu moartea, din cauza drogurilor tari şi a alcoolului în exces.

25
/09
/15

Stagiunea muzicală estivală ediția a X-a se încheie la finalul acestei săptămâni cu un concert extraordinar susținut de Adrian Naidin Quartet. Stagiunea, organizată de Primăria Sectorului 3, s-a desfășurat pe parcursul a patru luni, în fiecare zi de vineri, sâmbătă și duminică în Parcul Al.I.Cuza.

24
/09
/15

Analia Selis revine pe scena Sălii Radio cu un nou eveniment dedicat tango-ului, după cele două ediţii ale turneului naţional “Vă place Tango?”, prezentate în toamna anului 2014 şi în iunie 2015 în întreaga ţară, alături de violoncelistul Răzvan Suma şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan.

24
/09
/15

Premiera performance-ului 0003_ AFTERTASTE, în coregrafia Simonei Deaconescu, din cadrul Bucharest International Contemporary Performance Festival, va avea loc pe 27 septembrie, de la ora 19.30. Spectacolul va avea două reprezentaţii în avanpremiera astăzi şi mâine (24, 25 septembrie), de la aceeaşi oră.

23
/09
/15

Oamenii au nevoie de speranță. Să poată spune:„ uite că se poate” și viața ne arată de foarte multe ori că se poate să crezi că totul s-a sfârșit pentru tine și să constați că viața abia începe. Se poate să nu ai cele mai bune dotări posibile, dar să te trezești că excelezi în mai multe planuri. Ne plac exemplele, iar Julio Iglesias este un exemplu.

23
/09
/15

Scurt exerciţiu de imaginaţie: alegeţi una dintre melodiile preferate. Scoateţi apoi, unul câte unul, instrumentele muzicale sau orice efect special şi păstraţi doar vocea umană. La o astfel de experienţă sonoră inedită vă invită vineri, 2 octombrie (19.00), la Sala Radio, BLUE NOISE, formaţie ai cărei membri însumează cea mai relevantă experienţă în muzica a capella din România.

23
/09
/15

Julio Iglesias a fost portar la Real Madrid, Julio Iglesias este artistul latin cu cele mai multe albume vândute, Julio Iglesias este singurul cântăreţ din lume care a primit primul Discul de Diamant, Julio Iglesias a participat în 1969 la "Cerbul de Aur", unde, evident, nu a câştigat niciun premiu.

22
/09
/15

În 2012, nu știam absolut nimic despre violonistul Răzvan Stoica. Mi-a trimis un CD să-l ascult și mi-a plăcut bravura lui, sunetul frumos și bineînțeles, faptul că el cânta pe o vioară Stradivarius, obținută în urma concurs la care a avut 180 de contracandidați. Spre finalul anului 2012, mi-am adus aminte de el când noi, cei de la Radio România Muzical, ne gândeam pe ce tânăr interpret să propunem pentru concursul New Talent de Bratislava derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio.

22
/09
/15

Cel mai proaspăt şi dinamic festival de jazz se întâmplă în Sibiu, între 13 și 15 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor. Dacă vineri şi sâmbătă ne vom întâlni cu Ambrose Akinmusire Quartet, Miroslav Vitouš &Emil Viklicky, Tigran Hamasyan Trio şi Jaga Jazzist, astăzi este momentul să aflăm ce trupe ne vor face fericiți duminică.