Filip Florian ține atelier de scriere creativă la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filip-florian-tine-atelier-de-scriere-creativa-la-bucuresti/

Club Revdepov organizează la Bucureşti un atelier intensiv de scriere creativă, în perioada 14 octombrie – 16 decembrie 2019, sub îndrumarea scriitorului Filip Florian. Masterclassul se adresează celor care scriu ficţiune şi vor să înveţe aplicat, din feedbackul primit pe texte de la scriitorul coordonator. Cele mai bune povestiri vor fi publicate după atelier în RevistadePovestiri.ro.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2019

Filip Florian a mai ținut un workshop la Club Revdepov în cadrul Creative Writing Sundays, în 2017, o întâlnire memorabilă, dar mult prea scurtă, în care a vorbit despre libertatea absolută a scrisului. Atelierul din toamnă va aborda mai multe teme legate de literatura pe care ne place să o citim și să o scriem, pe îndelete, în zece săptămâni.

„Dacă stau să mă gîndesc bine, nu știu ce minuni poate să facă un curs de creative writing, după cum nu știu ce minuni poate să facă literatura, în sensul ei cel mai larg. Din păcate, nici una, nici alta nu vindecă bolile, nu schimbă destinele și nu salvează lumea.

Ceea ce știu însă cu certitudine (și cred cu tărie) e că, uneori, scriind, din senin, cînd ești în mijlocul unor pagini oarecari, te învăluie o bucurie fără margini, amețitoare, aproape ireală. Sînt clipe rare, magice, cu un iz de alchimie. Paradoxal sau nu, e greu de spus, bucuria asta nu vine neapărat din solaritatea unor întîmplări, din exuberanța unor personaje, din tandrețe, din descrieri sau dintr-o logică optimistă. Ea vine de obicei (și abia aici ar interveni paradoxul) tocmai din zgura vieții, din marile tristeți, din cenușiul lucrurilor și din orbecăiala care îi însoțește pe oameni. E o bucurie stranie. Categoric. E bucuria scrisului. E joaca serioasă cu timpul, cu locurile și mai ales cu condiția umană.” (Filip Florian)

Antrenamentul literar are 10 întâlniri, una pe săptămână, luni de la 19:00 la 21:00. Locul care va găzdui atelierul este Librarium TNB, librăria aflată în incinta Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Vor fi admiși cel mult 10 cursanți, în funcție de calitatea textelor primite la preselecție. Taxa de înscriere e de 800 lei și se plăteșete în două tranșe.

Înscrierile sunt deschise până pe 5 octombrie și presupun un mail la adresa simina arond revdepov punct ro, cu subiectul „Scriere creativă 12”, la care să fie atașată o povestire/fragment ficțional în jur de 6000 de semne, pentru preselecție.

Pentru mai multe detalii, cercetați pagina atelierului de scriere creativă.

***

Filip Florian s-a nascut la 16 mai 1968, în București. Primul lui roman, „Degete mici” (2005), a fost recompensat cu Premiul pentru debut al României literare, Premiul de excelență pentru debut în literatură al Uniunii Naționale a Patronatului Român și Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cel mai bun debut în proză. În 2006, alături de fratele său, Matei Florian, a publicat romanul „Băiuțeii”. Următorul roman al lui Filip Florian, „Zilele regelui” (2008), a fost distins cu Premiul „Manuscriptum” acordat de Muzeul Național al Literaturii Române și a fost desemnat Cartea anului 2008 la Colocviul romanului românesc contemporan. „Toate bufnițele” (2012), cel mai recent roman al său, a fost distins cu Premiul pentru cea mai bună carte a anului, secțiunea „Beletristică”, la Gala Bun de Tipar.

În România, cărțile lui Filip Florian au apărut la Editura Polirom, iar în străinătate, traduse în paisprezece țări, la editurile Houghton Mifflin Harcourt (SUA), Suhrkamp și Matthes & Seitz (Germania), Acantilado (Spania), Fazi (Italia), Magveto si Bookart (Ungaria), Czarne și Amaltea (Polonia), Didakta (Slovenia), Ciela și Panorama Plus (Bulgaria), Kalligram (Slovacia), University of Plymouth Press (Marea Britanie), Animar (Egipt), Altin Bilek (Turcia), Bokvennen (Norvegia) și Ili-Ili (Macedonia).

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt literatura (proză scurtă, poezie, literatură pentru copii) și artele vizuale (caligrafie).

Foto: Filip Florian – facebook

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

18
/02
/22

Inspirată de prietenia dintre Constantin Brâncuși și James Joyce, pianista Ana Silvestru a pus în scenă un concert de muzică clasică. Acesta va avea loc la Sala Radio de la București chiar de ziua lui Constantin Brâncuși, pe 19 februarie, de la ora 19:00.

15
/02
/22

Editura Humanitas Fiction și Institutul Cervantes din București vă invită miercuri, 16 februarie, ora 19.30 la o întâlnire online cu scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate prilejuită de lansarea romanului Un ceai la capătul lumii – recent apărut în traducerea Tudorei Șandru Mehedinți în colecția „Raftul Denisei“, colecție coordonată de Denisa Comănescu – un roman memorabil despre aventura vieții, inspirat de povestea reală, relatată în 2009 de revista Time, a japonezului Yukio Shige, care a salvat de la sinucidere aproape 700 de persoane. Participă: Scriitorii Francesc Miralles și Ángeles Doñate, Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea romanului, Ana Maria Onisei, scriitoare și jurnalist cultural și Dana Pîrvan, critic literar. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

14
/02
/22

Școala Gimnazială Nr. 194, București, în parteneriat cu Teatrul Evreiesc de Stat, cu sprijinul Inspectoratul Școlar al Municipiului București organizează marți, 15 februarie, de la ora 10.00, evenimentul on-line ”Cu cărțile deschise...”, cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii.

10
/02
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București, sărbătorește Ziua Națională a Lecturii printr-o serie de activități online si offline. Astfel, la Palatul Parlamentului, scriitorul Petre Crăciun va susține un atelier de lectură pentru copii.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

08
/02
/22

Premisa proiectului habits by Republica cultural, inițiat de Societatea Omului Sănătos, o serie de conversații despre impactul artei asupra psihicului și spiritului uman moderate de psihoterapeutul Gabriel Cicu (fondator al clinicii Color Mind din București) alături de patru artiști: scriitoarea Adela Greceanu, muzicianul Răzvan Popovici, coregrafa Judith State și pictorul Roman Tolici.