Film documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții”, în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/film-documentar-1989-jurnalul-unei-revolutii-in-premiera/

Filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revoluţii” va fi prezentat în premieră miercuri, 16 decembrie, ora 20.00, şi sâmbătă, 19 decembrie, ora 23.00.

Un articol de Liliana Matei|8 decembrie 2020

Filmul va fi disponibil online pe youtube/facebook/site TNB și partenerii TNB, pe data de 16 decembrie, iar sâmbătă, 19 decembrie, va avea premiera la Digi TV.

„Eu nu cunosc nicio altă capitală a Europei al cărei punct central să aibă ca reper teatrul național!”, spune Lavinia Betea.

Sălile teatrului sunt închise, dar spațiul online ne oferă șansa de a fi în continuare împreună. Teatrul Național „I.L. Caragiale” anunță premiera documentarului „1989. Jurnalul unei Revoluții” pe 16 decembrie 2020 la ora 20.00 în regia lui Carmen Lidia Vidu.

Evenimentul este un hibrid cultural adaptat vremurilor pe care le trăim. Proiectul este realizat din elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale și Florentina Țilea, proiectul propune interviuri despre Securitate, Procesul Ceaușeștilor, Revoluție, Teroriști realizate cu Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

Una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări și să antreneze la dialog.

Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluție, fie că a trăit-o fie că nu.

Cele mai multe informații pe care populația le-a asimilat și le repetă  sunt „cele oficiale”, uneori uitându-și istoria personală. Încercăm să punem alături cele două tipuri de imagini (oficiale și private) pentru a contura o imagine mai nuanțată asupra Revoluției din 1989.

Într-un context cu totul inedit, Teatrul Național din București păstrează contactul cu publicul, se adaptează și găsește soluții pentru a onora evenimentul care a schimbat istoria recentă a României: Revoluția din 1989.

„1989. Jurnalul unei Revoluții” este o producție a Teatrului Național din București şi pornește de la spectacolul de teatru documentar „Jurnal de România. 1989”, în regia lui Carmen Lidia Vidu, care a avut premiera la Sala Amfiteatru a Teatrului Național în iulie 2020. (https://www.tnb.ro/ro/jurnal-de-romania1989)

Filmul documentar „1989. Jurnalul unei Revoluții” este un produs cultural realizat exclusiv pentru mediul on-line și televiziune și se va bucura de două premiere: pe 16 decembrie la ora 20.00 în mediul online (youtube/facebook/site TNB și partenerii) și pe 19 decembrie, la ora 23.00, va avea premiera la televiziune, pe Digi 24.

Teaser

https://youtu.be/kXJL2FkDaEY

Film documentar: „1989. Jurnalul Unei Revoluții”

Producție Teatrul Național “I. L. Caragiale” București

Regia: Carmen Lidia Vidu

Cu:   Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale, Florentina Țilea, Germina Nagâț, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea

Multimedia Cristina Baciu

Foto – Video Operator Dronă Florin Boicescu

Operator imagine – Marius Donici

Fotografie – Vlad Lăzărescu

Decembrie 2020

23
/03
/14

În noul spectacol după ,,Oscar și Tanti Roz” de Eric Emmanuel Schmitt, Alexandru Repan îi oferă lui Oscar șansa de a îmbătrâni. „Eu nu am vrut să-l joc pe Oscar, ci povestea lui, împreună cu un înger”, mărturisește actorul.

22
/03
/14

Nu am găsit un titlu mai potrivit pentru un articol referitor la ultimele discuri semnate de doi americani: dirijorul James Levine şi violonista Hilary Hahn. El este deja legendarul director muzical al Teatrului Metropolitan din New York, una dintre cele mai importante opere ale lumii, ea, o violonistă laureată cu Grammy care îndrăzneşte să caute căi noi de expresie.

22
/03
/14

S-a spus că Radu Beligan este un teribil paradox de umilință și de orgoliu. În volumul său de memorii, scria așa: „Ați văzut vreodată un mare actor jucând un rege? Pe lângă el, ai impresia că regii adevărați nu prea au talent”.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Colivia (un experiment locativ ce contestă normele acceptate de folosire a spațiilor personale) prezintă ,,stagiunea cu final deschis", un experiment teatral bilunar. Al treilea spectacol din cadrul stagiunii, ,,Buzunarul cu pâine”, adaptare după Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan, va fi pus în scenă duminică, 23 martie, începând cu ora 14:45.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.