Filme de Oscar şi Palme d`Or, la HipTrip Travel Film Festival – 23 şi 25 mai Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-oscar-si-palme-dor-la-hiptrip-travel-film-festival-23-si-25-mai-bucuresti/

„Jurnal de calatorie”, premiat cu Oscar şi Palme d`Or, şi „7 zile în Havana”, nominalizat la Cannes, dar şi „O zi din viaţă” şi „Buena Vista Social Club” vor fi proiectate în cadrul HipTrip Travel Film Festival, care va avea loc între 23 şi 25 mai, la Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|30 aprilie 2014

HipTrip Travel Film Festival, primul festival din România dedicat filmelor de călătorie, va avea loc între 23 şi 25 mai, la Cinema Union şi Cinema Eforie.

În cele trei zile de eveniment vor fi proiectate filme artistice şi documentare tematice, iar publicul va putea să intre în contact cu profesionişti din domeniile de travel, cinematografie şi blogging, notează Mediafax.

Din SUA vine la festival documentarul lui Kevin Macdonald, „O zi din viaţă/ Life in a Day”. Pe 24 iulie 2010, oamenilor din toată lumea li s-a cerut să-şi ia camerele de filmat şi să încerce să răspundă la trei întrebări: „Ce anume iubeşti?, Ce te înspăimântă? Ce ai în buzunar?”.

Hip TripCele 85.000 de clipuri rezultate – filmate în 140 de ţări şi cu aproape 4.500 ore de material brut – au fost încărcate pe YouTube şi editate pentru a produce un film documentar care surprinde cu sinceritate şi amuzament viaţa noastră cotidiană. Documentarul poate fi urmărit sâmbătă, 24 mai, de la ora 17:00, la Cinema Eforie.

Nominalizat la Cannes în 2012, „7 zile în Havana/ 7 Days in Havana” este un portret al Havanei zilelor noastre, văzut din perspectiva unică a şapte regizori de prestigiu, în şapte scurtmetraje.

Cei şapte regizori ai acestui film omnibus sunt Elia Suleiman (Israel), Benicio Del Toro (Puerto Rico), Gaspar Noé (Argentina), Laurent Cantet (Franţa), Pablo Trapero (Argentina), Julio Medem (Spania), Juan Carlos Tabío (Cuba). Filmul va rula sâmbătă, 24 mai, de la ora 20:00, la Cinema Union.

„Jurnal de calatorie/ The Motorcycle Diaries”, film premiat cu Oscar şi Palme d`Or, este adaptarea unui jurnal ţinut de Ernesto Che Guevara (interpretat de Gabriel Garcia Bernal) pe când avea 23 de ani. Alberto Granado (interpretat de Rodrigo de la Serna) şi Ernesto Guevara sunt doi studenţi tipici care, în căutarea amuzamentului şi a aventurii, decid să traverseze Argentina, Chile, Brazilia şi Peru pentru a-şi da rezidenţiatul într-o colonie de leproşi.

Filmul spune povestea călătoriei care avea să îi deschidă noi perspective asupra vieţii celui ce a devenit Che Guevara, eroul unei epoci, şi rulează duminică, 25 mai, la Cinema Eforie, de la ora 13:00.

În „Buena Vista Social Club”, regizorul german Win Wenders readuce în atenţie „epoca de aur” a muzicii cubaneze, urmărind un grup de muzicieni cubanezi în studioul de înregistrări, apoi în timpul unor concerte susţinute de aceştia în Statele Unite şi în Europa.

Documentarul de referinţă, care a adus faima internaţională multora dintre muzicienii prezentaţi, poate fi urmărit vineri, 23 mai, de la ora 19:00, într-o proiecţie specială la Cinema Union.

Din programul festivalului nu lipseşte nici Woody Allen cu al său „Din dragoste pentru Roma/ To Rome with Love”, o comedie caleidoscopică plasată într-unul din cele mai fermecătoare oraşe din lume.

Duminică, 25 aprilie, ora 20:00, la Cinema Union, publicul va avea astfel întâlnire cu Ellen Page, Penélope Cruz şi Alec Baldwin.

Foto cu HipTrip Travel Film Festival, 7 Days in Havana – Cinemagia

20
/06
/22

Poate cel mai bun film nou văzut în primele trei zile de TIFF e "Rimini" (2022), realizat de austriacul Ulrich Seidl - portretul sarcastic al Europei prin povestea unui cântăreţ austriac eşuat care performează pentru pensionari în hoteluri semi-pustii din celebra staţiune italiană care dă titlul.

18
/06
/22

Cluj-Napoca e, zilele astea, orașul ideal. După cum ar spune un clasic în viață: „pentru că… din seria filmelor“. Pentru că… TIFF și pentru că… festival. Mare. Frumos. Prietenos. Aventuros. Și alte cuvinte care se termină la fel de spectaculos – spumos, delicios, tiffelicious.

10
/06
/22

Jocurile, atelierele și distracția în aer liber se întorc la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, într-un program extins, dedicat copiilor și părinților prezenți la Cluj-Napoca între 18 și 26 iunie.

09
/06
/22

În lunile iunie și iulie, Institutul Cervantes din București și Happy Cinema propun publicului interesat de artă o serie de proiecții de filme documentare având ca subiect diverse figuri iconice ale artei spaniole contemporane: Salvador Dalí, Generația Buñuel, Dalí, Picasso, Muzeul Prado, Remedios Varo, Antonio López. Proiecțiile vor avea loc în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în fiecare zi de miercuri, de la ora 19.00.

09
/06
/22

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

08
/06
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie 2022) anunță un parteneriat cu platforma TikTok, prin care își propune să aducă în focus creatorii români de conținut pasionați de cinematografie și să îi invite să-și găsească inspirația la cel mai mare eveniment de film din țară. Parteneriatul include un hashtag challenge, care va culmina cu un eveniment de premiere special la Cluj-Napoca, și un Masterclass VFX pentru adolescenți susținut de Robert Tatoi, în cadrul EducaTIFF.

08
/06
/22

Aurel Marton și-a petrecut peste 20 de ani în detenție. Acum se străduiește să ducă o viață normală, alături de familie. Povestea vieții sale și, mai ales, iubirea față de animalele abandonate, i-au atras atenția regizorului Mihai Dragolea, care l-a distribuit în noul său scurtmetraj. „Aurică, viață de câine”, care spune povestea unui evadat ce trăiește într-un lan de porumb și care se împrietenește cu câinele unui sătean de la care fură mâncare, va avea premiera în competiția Zilele Filmului Românesc din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), joi, 23 iunie, la Cinema Florin Piersic (Cluj Napoca).

08
/06
/22

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, singura manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a opta ediții, care va avea loc între 8 -11 septembrie 2022, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt: 24 iunie (normal) și 15 iulie (târziu).

07
/06
/22

10 pentru FILM, programul care intermediază întâlnirea între actori români de teatru și lumea cinematografiei, a ajuns la cea de-a 11 ediție. O rampă de lansare pentru peste 100 de artiști talentați de pe scenele teatrelor din România, 10 pentru FILM își continuă misiunea și în 2022, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 - 26 iunie 2022). Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la TIFF, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.

06
/06
/22

Chef-ul Adi Hădean vine la Festivalul Internațional de Film Transilvania 2022 pentru o zi specială: Ukrainian Street Food Day. Acesta va pregăti, alături de bucătari din Ucraina, preparate tradiționale din țara vecină, pe care clujenii sunt invitați să le încerce pe 20 iunie la un eveniment special, care va fi organizat pe strada Potaissa din centrul orașului. Toate fondurile strânse în urma acestui eveniment vor fi donate inițiativei #SolidarSocial, care livrează mese calde refugiaților.

02
/06
/22

Fidel misiunii sale de a cultiva pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică, programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie). Calendarul evenimentelor include anul acesta o amplă selecție de filme dedicate copiilor și adolescenților, ateliere creative și cursuri de jurnalism de cinema, dar și o prezentare în premieră a opționalului de educație cinematografică, care va fi testat pe parcursul unui an școlar la Colegiul Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca, la inițiativa Asociației Festivalului de Film Transilvania (AFFT).