Filme despre Primul Razboi Mondial
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-despre-primul-razboi-mondial/

Centrul Cultural German Braşov, cu susţinerea Institutului Goethe Bucureşti şi in parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, vă invită să vizionaţi filme despre Primul Război Mondial, cu prilejul împlinirii unui secol de la izbucnirea conflictului internaţional.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2014

Filme despre Primul Razboi Mondial / Proiecţia va avea loc luni, 24 noiembrie 2014, de la orele 17,00, la Mansarda Casei Baiulescu (Livada Poştei, lângă Şcoala Generală 6).

1914-1918. Europa sub dărămâturi şi cenuşă

Coproducţie Franţa-Belgia, 2008, Regia: Jean-François Delassus. / Documentar, 100 minute

Între 1914 şi 1918, lumea s-a aruncat într-un tip de război cu totul nou. Acest documentar al renumitului jurnalist şi realizator de filme documentare, Jean-François Delassus, încearcă să clarifice inexplicabilul. Cum au putut milioane de bărbaţi să suporte timp de patru ani incredibila duritate a vieţii din tranşee, anotimp după anotimp, zi de zi, noapte după noapte?

Cum puteau să accepte ideea morţii aproape sigure, când nu puteau numi motivul exact pentru care se luptau? Delassus şi istoricul Annette Becker aduc în discuţie o teză provocatoare: Primul Război Mondial a fost întreţinut de un acord general mutual. Datorită procesării imaginilor prin intermediul tehnicii moderne, vărsarea de sânge şi nebunia frontului pot fi experimentate mai intens ca niciodată în acest documentar, care foloseşte imagini de arhivă, ce au fost colorate.

Femeia şi străinul

Germania, 1984, Regia: Rainer Simon. Distribuţia: Joachim Lätsch, Peter Zimmermann, Kathrin Waligura, Christine Schorn, Siegfried Höchst / Film artistic, 97 minute

Karl şi Richard sunt prizonieri de război în Rusia, în Primul Război Mondial. Le este dor de casă, visează şi suferă. Richard îi povesteşte lui Karl în acest timp totul despre soţia sa, Anna. Astfel, Anna devine în imaginaţia lui Karl iubita lui secretă. Atunci când Karl, printr-o întâmplare, fuge din captivitate şi se întoarce în Germania, el se dă drept Richard în faţa Annei.

Deşi Anna ştie că străinul nu este bărbatul ei, îl acceptă, începe să simtă iubire şi tandreţe faţă de el. Amândoi îl consideră pe Richard mort – şi vor să-l considere mort. Însă la sfârşitul războiului şi Richard se întoarce. Totuşi, Anna se decide pentru Karl, de la care aşteaptă un copil.

Foto: Filme despre Primul Razboi Mondial – CineClub Braşov

14
/03
/16

Săptămâna aceasta începe a treia ediție HomeFest, festivalul care deschide ușile caselor cu teatru, film, performance, artă și concerte. Între 15 și 25 martie, HomeFest traversează spații locuite din toate cartierele bucureștene și găzduiește artiști, spectatori și vecini în sufragerii de apartamente.

11
/03
/16

„Mă uit cu admirație la Victor Rebengiuc, care are 83 de ani, cu doi mai puțin decât mine și, deși e greu și pentru el, totuși joacă așa, cu putere, cu forță. Eu nu mai am forța fizică. Sigur, și Albulescu a obosit. Nu mai spun de Beligan, care are peste 90 de ani. Dar mă duc cu mare plăcere să mă întâlnesc cu publicul.” - Ion Besoiu. În iunie 2015, alături de actrițele Valeria Seciu și Rodica Mandache, Ion Besoiu, care împlineşte, astăzi, 85 de ani, a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală.

11
/03
/16

Relansat în prezent pe platforma Cinepub, "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" (2011) era al doilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru. Filmul consacra un cineast original, mereu în căutarea unor forme atipice şi îndrăzneţe de exprimare.

10
/03
/16

Devenită celebră după rolul din thrillerul Basic Instinct (1992), în care juca alături de Michael Douglas, Sharon Stone împlineşte, astăzi, 58 de ani, vârstă la care continuă să fie una dintre cele mai frumoase şi apreciate actriţe de la Hollywood.

10
/03
/16

“Atenţie părinţi! În curând, un nou film de actualitate: Tată de duminică. În dezbatere: răspunderea de a fi tată de fiecare zi (interpreţi: Gina Patrichi, Radu Beligan, Amza Pellea)” – titra pe copertă, în urmă cu mai bine de patru decenii, faimoasa revistă Cinema. Filmul poate fi (re)văzut duminică, 13 martie, de la ora 14.00, pe TVR 2.

09
/03
/16

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura anul acesta, între 18 și 24 aprilie. În cele șapte zile de festival, la Institutul Francez (Sala “Elvire Popesco”), Muzeul Tăranului Roman și Clubul Tăranului vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale, “workshop-uri”, “master-classes” etc.

08
/03
/16

LOVE 3D / DRAGOSTE 3D, cel mai recent film al regizorului Gaspar Noé (Irreversible, Enter the Void), va avea premiera în România pe 18 martie şi va rula în cinematografe în format 3D și 2D. Durata: 135 minute. Distribuit de Independenţa Film. Pelicula a primit săptămâna trecută din partea Comisiei de Rating a Centrului Naţional al Cinematografiei (C.N.C.) calificativul 18+ Interzis minorilor.

07
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Ecranizare a romanului „The Price of Salt” (1952), publicat, din cauza tematicii, sub pseudonim de celebra scriitoare americană Patricia Highsmith, „Carol” (2015) este cronica asumat melodramatică, dar de o somptuozitate elegantă, a unei iubiri între două femei din medii diferite în New York-ul de la începutul anilor `50.

06
/03
/16

Două filme cult regizate de Stanley Kubrick și Sergei Paradjanov vor fi acompaniate de muzică originală în cine-concerte aduse pentru prima dată în România, iar un artist finlandez cu totul aparte, Kimmo Pohjonen, vine la Cluj cu un spectacol unic.

05
/03
/16

CRONICĂ DE FILM Regizat de italianul Francesco Clerici şi disponibil în cinematografe, documentarul „Il gesto delle mani” („Mâini. Gesturi. Artă”) este o pledoarie vizuală lipsită de afectare şi necontaminată de cuvinte pentru importanţa presupusei gratuităţi a actului artistic.

04
/03
/16

Tony Dyson, unul dintre părinții celebrului robot R2-D2 din seria "Star Wars", a fost găsit mort în Malta, conform unui anunț făcut vineri de poliția malteză. Robotul R2-D2 este unul dintre cele mai recognoscibile personaje din universul "Star Wars", fiind imediat îndrăgit de adulți și copii deopotrivă încă de la apariția primului film al seriei, "Star Wars: A New Hope" (1977).