VIDEO La categoriile „Supernova“ şi „Fără limită“, în cadrul TIFF 2013, vor fi prezente, în premieră, filme multi-premiate
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-multi-premiate-si-in-premiera-la-categoriile-supernova-si-fara-limita-in-cadrul-tiff-2013/

Două dintre cele mai populare secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, „Supernova“ şi „Fără limită“/„No Limit“, revin anul acesta cu o selecţie de filme.

Un articol de Andrada Văsii|22 aprilie 2013

Două dintre cele mai populare secțiuni ale Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca), Supernova și Fără limită/ No Limit, revin anul acesta cu o selecție de filme multi-premiate, majoritatea în premieră în România.

„Supernova“ reunește, în mod tradițional, filmele care au impresionat juriile, critica și publicul în marile festivaluri ale lumii, de la Cannes, Berlin și Veneția, la Pusan, Toronto și Sundance. Anul acesta, pe lângă titlurile anunțate deja – „Après mai“ (r. Olivier Assayas), „Laurence Anyways“ (r. Xavier Dolan), „Like Someone in Love“ (r. Abbas Kiarostami) și „Foxfire“ (r. Laurent Cantet). În „Supernova“ vor fi proiectate, în premieră, alte câteva filme pe care cinefilii nu le pot rata.

Filme multi-premiate

Un prieten vechi al TIFF-ului, Sebastián Lelio, revine la Cluj cu „Gloria“, filmul pentru care actrița Paulina Garcia a primit Ursul de Argint pentru interpretare feminină la Festivalul de la Berlin. Lelio a câștigat Trofeul Transilvania în 2007, cu „La Sagrada familia“ şi premiul FIPRESCI în 2010, cu „Navidad“. „Gloria“, distins și cu Premiul Juriului Ecumenic la Berlin, este portretul unei femei de 58 de ani, puternică și încă atrăgătoare, divorțată, care încearcă să sfideze singurătatea și vârsta.

Tot pentru interpretare feminină, dar la Festivalul de la Veneția, a fost premiată și actrița Hadas Yaron, din „Fill the Void“ (r. Rama Burshtein), propunerea Israelului la Oscar. Plasat în comunitatea ultra-ortodoxă din Tel Aviv, „Fill the Void“ este drama unei tinere forțate să se căsătorească cu soțul surorii ei, atunci când aceasta moare pe neașteptate.


Dramă cotidiană și în alb negru

„Pietà“, în regia lui Kim Ki-duk, distins cu Leul de Aur la Veneția și propus de Coreea de Sud la Oscar, este o dramă viscerală, complexă, despre relația bizară dintre un recuperator renumit pentru cruzimea și brutalitatea sa și femeia care îl vizitează într-o zi, susținând că este mama sa.

La fel de violent este și „New World“/ „Sinsegye“ (r. Park Hoon-jung), un film noir inteligent și alert, hit în box office-ul din Coreea de Sud, după care Hollywood-ul va face un remake. Din Asia vine și „Thy Womb“, al renumitului cineast filipinez Brillante Mendoza, drama emoționantă a unui cuplu care apelează la o mamă surogat, selecționată în peste 20 de festivaluri, inclusiv la Veneția – unde a obținut trei premii din partea unor jurii independente.

Trilogie și documentar

De senzații tari, întâlniri bizare și imagini greu de uitat vor avea parte cinefilii, ca în fiecare an, în secțiunea „Fără Limită“/„No Limit“.

Pe lângă mult-așteptatul maraton „Paradise“, în regia lui Ulrich Seidl – o trilogie care a bifat competițiile a trei mari festivaluri –  spectatorii TIFF se vor delecta cu filme ca „Simon Killer“ (r. Antonio Campos), în care un tânăr american (Brady Corbet, din „Funny Games“ și „Melancholia“) ajuns în Paris începe o relație de bizară dependență, violentă, cu o prostituată.

„The Act of Killing“ este excelentul documentar al lui Joshua Oppenheimer, un film năucitor și suprarealist, în care foşti „ucigaşi de comunişti“ din Indonezia își reconstituie în fața camerei propriile crime, în stilul filmelor care i-au inspirat.

Despre țările bogate 

Despre ce clocotește în spatele aparentei liniști din casele țărilor bogate și civilizate vorbește regizoarea norvegiană Eva Sørhaug într-un thriller memorabil, „90 minutes“, centrat pe trei povești diferite despre violența domestică extremă.

În „Fatal“/ „Kashi-ggot“ (r. Lee Don-ku), proiectat în secțiunea Panorama la Berlin, un viol comis în școală nu rămâne fără consecințe atunci când unul dintre violatori, forțat de colegi să participe la act, își întâlnește după câțiva ani victima.

O combinație de film noir cu eseu cinematografic și policier, „The Last Time I Saw Macao“/ „A Última Vez Que Vi Macau“ (r. João Pedro Rodrigues, João Rui Guerra da Mata) e un veritabil trip cinematografic, care bricolează hipnotic arhitectura unui oraș cvasi-imaginar și misterios. Mențiune specială la Locarno.

Info:

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Foto credit: „Fatal“

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.