Filme românești de Cannes, la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-de-cannes-la-festivalul-international-de-film-independent-anonimul/

Patru filme româneşti, de lungmetraj şi scurtmetraj, care au premiera internaţională în cadrul Festivalului de la Cannes, vor fi prezentate la ANONIMUL IIFF, între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Un articol de Liliana Matei|14 iulie 2021

ÎNTREGALDE (foto), cel de-al șaptelea film semnat de Radu Muntean, inclus în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului de la Cannes , o captivantă poveste  cu accente de thriller despre limitele generozităţii, în care joacă Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan și Toma Cuzin se regăsește în programul ANONIMUL IIFF.

Proiectate în Semaine de la Critique și Cinéfondation, scurtmetrajele INTERFON 15 (r. Andrei Epure) și PRIN ORAȘ CIRCULĂ SCURTE POVEȘTI DE DRAGOSTE (r. Carina Dașoveanu) vor putea fi văzute la ANONIMUL IIFF în afara competiției, în timp ce WHEN NIGHT MEETS DAWN (r. Andreea Borțun), inclus în Quinzaine des Réalisateurs, face parte din competiția de scurtmetraj românesc a ANONIMUL IIFF.

De asemenea, CÂMP DE MACI, lungmetrajul de debut al lui Eugen Jebeleanu, cu Conrad Mericoffer în rolul principal, va fi proiectat în cadrul festivalului, în afara competiției. Filmul a avut premiera internațională la Festivalul Internațional Tallinn Black Nights și a câștigat deja peste cinci premii.

Patru povești puternice și incomode, realizate de tinere regizoare din România, completează programul festivalului cu o secțiune dedicată: EMPIRIC (r. Ioana Țurcan), FRAGILE CODEPENDEȚA (r. Ioana Mischie), LOCURI ASCUNSE (r. Teona Galgoțiu) și SCURTĂ LECȚIE DE ORNITOLOGIE (r. Miruna Minculescu).

Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.

Programul festivalului va fi comunicat pe parcursul săptămânilor viitoare aici.

Mai multe detalii pe: Website | Facebook | Instagram

***

OTP BANK și KAUFLAND prezintă ediția a 18-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Tulcea și Dacin Sara.

Partener principal: Birra Moretti

Partener: IT Bright Solutions

Cu sprijinul:  Green Village, Green Dolphin Camping, Navrom Delta, iCover, Evergreen Concept, Film Festival, Coca-Cola, Costa Coffee, Eventbook.ro

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Films in Frame, IQAds, Smark, Libertatea, News.ro, Spotmedia, Urban.ro, ViceZiarul Metropolis

 

 

 

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.