Filme românești în selecția HipTrip Travel Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-in-selectia-hiptrip-travel-film-festival/

5 scurtmetraje şi două documentare româneşti au fost incluse în selecţia HipTrip Travel Film Festival de anul acesta. Aflat la a doua ediţie, festivalul îşi continuă misiunea de a inspira şi încuraja spectatorii să se transforme din turişti, în călători şi chiar în exploratori, oferind filmelor româneşti un loc aparte în programul festivalului.

Un articol de Liliana Matei|23 septembrie 2015

Un calup de scurtmetraje cu și despre călătorii va rula sâmbătă, 10 octombrie, la Cinema Eforie, de la ora 17:00. Călătorie la oraș, scurtmetrajul regizat de Corneliu Porumboiu în 2003, cu Ion Sapdaru și Constantin Diță, spune povestea unui învățător de la țară ce pleacă spre oraș în plină sărbătoare. Tot despre o călătorie vorbește și scurtmetrajul lui Millo Simulov, Hello Kitty.

De data aceasta, povestea se petrece pe malul mării. La mare vor să ajungă și personajele lui Andrei Răuţu, în Ela, Panda şi Madam. Din selecția HipTrip face parte și Pui, cartofi prăjiţi şi-o Cola, filmul lui Emanuel Pârvu premiat în 2012 la Festivalul Internațional de Film Anonimul cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj. Un alt scurtmetraj premiat este și Excursie al lui Adrian Sitaru, povestea unui copil ce fură o cameră video și începe să își filmeze viața de zi cu zi.

„Am ales aceste 5 scurtmetraje pentru că, evident, au ceva în comun cu profilul festivalului nostru. Astfel, toate povestesc despre încercările personajelor de eliberare şi evadare din tot ceea ce le înconjoară şi de care se simt înghiţite. Sperăm să vă placă să le (re)vedeţi şi să fiţi curioşi de ce realizatorii lor au simţit nevoia să scape. Nu asta încercăm să facem toţi, la un moment dat?” – Florin Barbu, critic de film

Cea de-a doua ediţie a HipTrip Travel Film Festival va difuza în premieră „Către Nord, pe urme de Ural şi Kamaz”, regia George Oprea, un documentar despre prima expediţie românească în nordul extrem al Siberiei. O expediție de aproape 30.000 de kilometri, făcută de opt oameni în 55 de zile, la temperaturi de până la -54 de grade Celsius.
“În martie 2012 am mers în estul extrem al Siberiei, traversând integral Drumul Oaselor, și atunci ne-a venit ideea de a traversa Nordul Înghețat al Siberiei.

Această expediție a pornit de la un simplu indicator pe care l-am zărit într-un mic sat de crescători de reni, la vreo 200 km nord față de Kolîma, Drumul Oaselor către Magadan, indicator care îndruma către o localitate situată dincolo de Cecrul Polar de Nord. Crezusem că am ajuns la capătul lumii, dar ne-am dat seama că și mai la nord de acest loc sunt localități, oameni, viață. Astfel ne-a atras atenția Tiksi, unul dintre cele mai nordice orașe de pe Pământ. Am călătorit iarna, este singurul anotimp când se poate circula pe terenul altfel ostil și mlăștinos.

Se poate merge doar pe suprafața înghețată a râurilor sau a Oceanului Arctic, fiind singurele rute terestre practicate ocazional de șoferii de Kamaz-uri și Ural-uri, care aprovizionează micile așezări de acolo. Am ales Siberia, pentru că este atât de curată și pură, fiind practic neatinsă de om, o „țară” în care m-aș întoarce în orice anotimp”, spune Mihai Ţucă, unul dintre membrii expediției. Proiecţia va fi urmată de o sesiune Q&A cu mermbrii expediţiei.

România va fi reprezentată și de documentarul “Exploratorul”, ce urmăreşte firul vieţii lui Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, şi redă povestea expediţiei Belgica (1897-1899) – prima expediţie ştiinţifică în Antarctica, alături de Roald Amundsen, Frederick Cook şi căpitanul Adrien de Gerlache.

INFO

Cea de-a doua ediție a HipTrip Travel Film Festival va avea loc în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.