Filme românești la Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-la-divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara/

Cea de-a şasea ediţiei a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va începe pe 21 august la Craiova, urmând ca în perioada 23-30 august tot evenimentul să se mute în Portul Cultural Cetate (judeţul Dolj), unde vor fi proiecţii de film şi demonstraţii culinare.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2015

Anul acesta, printre filmele care vor rula, se vor regăsi și trei lungmetraje românești:

Primul dintre acestea este Ilustrate cu flori de câmp, în regia lui Andrei Blaier, un film dur al anilor ’70, care dezbate un subiect considerat tabu la vremea respectivă, și care va fi reluat mai târziu în 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile: drama unei românce în contextul valabilității decretului anti-avort al lui Ceaușescu.

Cel de-al doilea film românesc este Aliyah Dada (2015), în regia Oanei Giurgiu, în care aflăm o istorie bine documentată a evreilor din România, iar cel de-al treilea lungmetraj autohton este Toto și surorile lui (2014), un documentar observațional regizat de Alexander Nanau, în care se spune povestea celor trei frați (Totonel, Ana și Andreea) nevoiți să se împace cu lipsa mamei, aflată în închisoare pentru trafic de droguri.

De asemenea, în programul festivalului vor fi și cinci scurtmetraje produse în țară, Lucky (2014), Calea Dunării (2014), There’s Nothing in this World (2015), 10 ore (2015), Ela, Panda și Madame (2013), dar și spectacolul de teatru Harap-Alb?!, ce va avea loc la Craiova, în Centrul Vechi, sâmbătă, 22 august, ora 20.00.

Pe timpul desfăşurării evenimentului camparea pe teritoriul portului este gratuită și se va face în limita locurilor disponibile.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară

15
/03
/21

CRONICĂ DE FILM Documentarele biografice mainstream nu prea au cum să ofere surprize formale. Au cam aceeaşi structură, iar diferenţele sunt marcate de personalitatea adusă în prim-plan. Produs şi lansat recent de Netflix, „Pelé” este un film cât se poate de convenţional. Însă e greu de criticat prea aspru: ni-l prezintă pe marele Pelé, aşa că patosul e mai uşor de trecut cu vederea.

11
/03
/21

CRONICĂ DE FILM Difuzat la 4 martie de postul de televiziune Cinemaraton, dar programat în aceeaşi seară şi la Cinematograful Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, „Mai presus de orice” (1977) este o docudramă mai puţin ştiută, realizată de Dan Piţa şi Nicolae Mărgineanu, despre cutremurul din 1977.

07
/03
/21

Poți spune o poveste bună în mai puțin de 4 minute? Atunci e momentul să te înscrii în competiția românească a Festivalului internațional de foarte scurt metraj TRÈS COURT, coordonat de Institutul Francez din România!

05
/03
/21

Festivalul Internațional Film O'Clock, eveniment gândit ca o mișcare culturală și interculturală cinematografică, dar și de socializare internațională, prin care oameni iubitori de cinematografie din toate colțurile lumii să poată trăi și împărtăși experiențe comune interesante, și-a încheiat prima ediție pe 3 martie, cu decernarea premiilor pentru competiția de scurtmetraje.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

02
/03
/21

CRONICĂ DE FILM După o serie de filme care investigau trecutul, Radu Jude revine cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), un lungmetraj polemic care atacă în primul rând ipocrizia societăţii româneşti prezente, mai ales în privinţa sexualităţii.

26
/02
/21

CRONICĂ DE FILM Problema dureroasă a tăierilor ilegale de păduri din România, pusă în legătură cu situaţii asemănătoare din alte ţări, devine în sfârşit subiectul unui documentar de cinema care îşi aşteaptă în acest an întâlnirea cu publicul larg, „Lemn” (2020), realizat de Monica Lăzurean-Gorgan împreună cu alte două cineaste, Ebba Sinzinger din Austria şi Michaela Kirst din Germania.