Filme românești și invitați de marcă la ANONIMUL IIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-si-invitati-de-marca-la-anonimul-iiff/

Miercuri, 12 august, a început la Sfântu Gheorghe cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Indendepent ANONIMUL IIFF. Dacă în mod obişnuit la proiecţii participau aproximativ 3500 de persoane, anul acesta evenimentul se desfăşoară în condiţii speciale, impuse de pandemie, numărul maxim de spectatori fiind de 400 de persoane la fiecare proiecţie, multe dintre acestea sold-out.

Un articol de Petre Ivan|14 august 2020

„Aş vrea să sper că, decât să vorbim atât de mult despre distanţare, care sigur că există, poate ne gândim zilele astea cât de mult ne poate apropia faptul că suntem aici şi că în spatele nostru avem un ecran pe care putem să vedem film”, a declarat Miruna Berescu, directorul festivalului ANONIMUL la Gala de deschidere.

În programul festivalului se regăsesc 26 de filme: competițiile de scurtmetraj românesc (9 titluri) și internațional (10 titluri), plus șapte producții de lungmetraj de ficțiune și documentar, dintre care cinci sunt producții autohtone: 5 MINUTE (r. Dan Chișu), ACASĂ (r. Radu Ciorniciuc), COLECTIV (r. Alexander Nanau), IVANA CEA GROAZNICĂ (r. Ivana Mladenović) și MALMKROG (r. Cristi Puiu)

„Este un an special. Nu am ştiut până relativ recent dacă festivalul va avea loc sau în ce fel va avea loc. Dar chiar şi aşa, am avut peste 50 de filme înscrise în competiţia de scurtmetraj românesc şi spre 1.000 de filme la cea de scurtmetraj internaţional”, a spus Ionuţ Mareş, selecționer al competițiilor de scurtmetraj.

Câştigatorii celor două secţiuni de scurtmetraj vor fi desemnaţi prin votul publicului, care va fi exercitat online, pe vot-anonimul.ro.

Printre invitații speciali ai festivalului se regăsește și jurnalista de investigație Mirela Neag, prezentă la proiecția documentarului COLECTIV, care a avut loc joi, 13 august: „Scopul declarat al regizorului Alexander Nanau a fost ca fiecare dintre noi să vadă cât de mult ne influențează viața adevărul sau neadevărul spus de către cei care ne coordonează sau ne administrează. Veți vedea în film personaje care ne-au condus în urmă cu 4 ani, care apar și astăzi ca “purtători de cuvânt” ai instituțiilor și iau decizii care ne privesc. După aproape cinci ani de la tragedia din Colectiv nu s-a schimbat absolut nimic în sistemul medical românesc.”

Regizorul Dan Chișu și actrița Diana Cavallioti sunt așteptați în această seară, alături de producătoarea Anamaria Antoci, la proiecția filmului 5 MINUTE, inspirat de un scandal dintr-un cinematograf, când spectatorii au protestat împotriva comunității LGBT.

MALMKROG, noul film al regizorului Cristi Puiu, o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov, va închide cea de-a 17-a ediție a festivalului, precedat de concertul Muse Quartet și de proiecția filmelor  de scurmetraj câștigătoare.

Website | Facebook | Instagram

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.