Filme scurte sub cerul liber – ShortsUP, în Piaţa Universităţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-scurte-sub-cerul-liber-shortsup-in-piata-universitatii/

Patru seri de scurtmetraje cu emoţii condensate, de joi până duminică, la ShortsUP Open Air. Prima ieşire a filmelor scurte sub cerul liber are loc anul acesta între 21 şi 24 mai, în Piaţa Universităţii, în cadrul expoziţiei World Press Photo 2015.

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2015

Scurtmetrajele vor prinde viață în patru seri consecutive, de joi până duminică, începând de la ora 21.30 până la 23.30. După lăsarea serii, publicul bucureștean e invitat să descopere, prin film, căutările și frământările ce definesc lumea de azi.

Din program nu lipsesc animațiile, comediile, filmele documentare și ficțiunile care fac mintea să tresară. Câteodată zâmbitoare, alteori emoționante și dramatice, scurtmetrajele de la Open Air vor ține pasul cu fotografiile puternice din expoziția World Press Photo.

Colecția de filme proiectată joi, 21 mai, e intitulată Portrete și reunește oameni de pretutindeni și poveștile care ne aduc împreună.

Din selecție face parte Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013), cel mai bun scurtmetraj de animație la Sundance.

Ce rămâne după o viață petrecută pe pământ? Primul sărut, temele nefăcute, planurile, încurajările, peștele la cuptor. Un bărbat se angajează în cea mai dificilă slujbă posibilă: trebuie să inventarieze istoria existenței umane înainte ca lumea sa dispară.

Iarna (r. Cristina Picchi, Rusia, 2014), scurtmetraj premiat la Clermont-Ferrand International Short Film Festival și Locarno International Film Festival va putea fi văzut de publicul bucureștean vineri, 22 mai.ShortsUP

Colecția Om și Natură ilustrează dinamica unei relații sensibile dintre două entități ce nu pot trăi nici împreună, nici separat.

Sâmbătă, pe 23 mai, ShortsUP celebrează diversitatea cu o selecție de filme pe tema comunităților LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender).

Când Iubești e o colecție de scurtmetraje îndrăznețe despre curajul de a-ți asculta inima într-o lume dominată de prejudecăți.

Seara e deschisă de Prima dată  (r. James Sweeney, SUA, 2011), povestea unui tânăr care-și descoperă identitatea sexuală într-o seară zbuciumată.

Seria de proiecții ShortsUP Open Air se încheie duminică cu selecția În Contemporan și cel mai bun scurtmetraj la premiile Goya, Cel de atunci  (r. Esteban Crespo, Spania, 2012), drama puternică despre viață unui fost soldat african în luptă directă cu amintirile chinuitoare.

Biletele la ShortsUP Open Air costă 20 de lei/ seară și includ vizitarea expoziției World Press Photo 2015 și acces la proiecția de filme ShortsUP.

Serile de film din Piața Universității inaugurează sezonul evenimentelor de vară ShortsUP, care va continua cu Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, cea mai așteptată proiecție de scurtmetraj a anului, ce va avea loc pe 4 iulie la Romexpo.

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea:  ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale.

În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost experiențe interactive și mixuri neconvenționale între film și arte conexe cinematografiei. Cel mai așteptat eveniment ShortsUP, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, va avea loc pe 4 iulie 2015.

Foto: ShortsUP – shortsup.ro

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.