Filme şi ateliere pentru cei mici, în cadrul MINIMEST
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-si-ateliere-pentru-cei-mici-in-cadrul-minimest/

Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest.

Un articol de Petre Ivan|20 septembrie 2015

MINIMEST 2015 – În plus, cei mai curioşi dintre prichindei vor avea acces în culisele animaţiei, prin intermediul unor ateliere ce le vor testa imaginaţia şi îi vor învăţa să aducă poveşti la viaţă.

De vineri până duminică, în cele două weekenduri ale festivalului (2-5 şi 9-11 octombrie), cinematografele Elvire Popesco şi Studio îi aşteaptă pe cei mici la proiecţiile Minimest.

Cinci lungmetraje de animaţie au fost selectate în secţiunea dedicată copiilor anul acesta. Trei dintre ele sunt:

Trippel Trappel. De trei ori în bucluc (r. Albert ‘t Hooft, Paco Vink), o producţie Olanda-Belgia despre trei animăluţe care îşi pretind dreptul la cadouri de Crăciun, aidoma tuturor copiilor,

Loulou şi incredibilul secret (r. Éric Omond, Grégoire Solotareff), câştigătorul premiului César pentru Cel mai bun film de animaţie în 2014, despre prietenia puţin probabilă dintre un lup şi un iepure, şi

Mune, gardianul Lunii (r. Alexandre Heboyan, Benoît Philippon), un 3D adorabil despre misiunea lui Mune, un faun pus pe şotii, de a salva omenirea.

Selecţia e completată de două titluri norvergiene:

Hocus Pocus, Alfie Atkins, în regia cunoscutei regizoare Torill Kove (a câştigat un Oscar în 2007 şi a fost nominalizată din nou anul acesta), şi

Crăciunul lui Louis şi Nolan (r. Rasmus A. Sivertsen), selectate ca parte din programul Ţara Invitată: Norvegia, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei în România şi al NFI Norwegian Film Institute.

Selecţia de filme din cadrul Minimest va cuprinde şi o serie de scurtmetraje japoneze pentru copii semnate de Kōji Yamamura, MINIMESTunul dintre cei mai importanţi animatori independenţi ai momentului, invitat oficial la ediţia aniversară Anim’est, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.

Un alt highlight al programului dedicat celor mici este colecţia de episoade Krtek. Aventurile cârtiţei, ce aduce pe ecranele Anim’est, cu sprijinul Centrului Ceh, celebrul personaj al seriei de filme create de animatorul ceh Zdeněk Miler începând cu 1956.

Pe lângă acestea, 25 de scurtmetraje proiectate în trei calupuri separate intră, anul acesta, în competiţia pentru trofeul Minimest.

Cei mici se vor delecta, între altele, cu poveşti despre animale care oferă lecţii de viaţă (Greierele şi furnica, r. Marina Andree Skop, Monstrul prietenos, r. Rob Shaw), despre prietenia dintre fiinţe aparent total diferite (Ivan şi lupul, r. Anna Levinson, Cravata, r. An Vrombaut), cu o mică lecţie de ecologie (Blocaţi grămadă, r. Marc Riba, Anna Solanas) şi un documentar pentru micii cercetători (Charles Darwin descoperă lumea: tatuul, r. Jernej Lunder).

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 7 lei, pot fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi în cinematografele Elvire Popesco şi Studio, în timpul festivalului.

Accesul la proiecţiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, este gratuit (pe baza legitimaţiei) pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Foto: MINIMEST  – animest.ro

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.