Filmele de(spre) artă se văd la Bucharest Art Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-despre-arta-se-vad-la-bucharest-art-film-festival-2017/

Bucharest Art Film Festival aduce artele lumii în faţa spectatorilor într-o serie de documentare rar expuse despre artă şi cei mai influenţi artişti ai lumii, pe 12 şi 13 decembrie la Știrbei Center (str. Știrbei Voda 104-106).

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2017

Cea de-a doua ediție cuprinde proiecții și dezbateri concentrate în două zile de festival, toate gravitând în jurul artei, istoriei ei și oamenilor care au adus contribuții în domeniu, fie vorba despre muzică, sculptură, cinematografie, pictură sau arhitectură.

Prima zi de festival, 12 decembrie, începe la ora 17:00 cu Jurnal de artă, curatoriat de Ana Negoiță, istoricul de artă, în cadrul căruia se pot viziona două jurnale-bijuterie (de la ANF) despre salonul oficial de pictură și sculptură din 1938 și despre arta românească pentru Expoziția Mondială de la New York din 1939.

Începând cu ora ora 18:00 sunteți invitați să vedeți un documentar care vorbește despre „arta de a trăi” nobil și maiestuos, VIA REGIS. Filmul este produs de FAV (Fundația Arte Vizuale) în 1995 și poartă semnătura regizorilor Radu Igazsag şi Alexandru Solomon.

Penultima proiecție a zilei de 12 decembrie vorbește despre unul dintre cei mai mari cineaști, de la 19:15, în David Lynch: The Art Life (foto sus; 2017 / R. Rick Barnes, Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm). Documentarul scoate în lumină omul din spatele artistului și ia forma unei călătorii personale prin anii de formare ai vieții sale. Filmul este dedicat fiicei mai mici a lui Lynch și servește ca o autobiografie privată de la tată la fiică.

Seara se va încheia cu Dali’s Last Masterpiece (2016 / R. David Pujol), un documentar în care vocea artistului devine ghid printre ultimele sale creații neterminate, prin muzeul Dali din Figueres, de la ora 20:45.

A doua zi de festival, 13 decembrie debutează cu The Present Continuous, film de artă realizat de Ioana Sisea, artist vizual. Proiecția va începe la ora 17:00 și va fi urmată de o dezbatere pe tema „Filmul de artă vs. filmul experimental”.

De la 17:45 va fi proiectat un scurtmetraj românesc din 1985, regizat de Ovidiu Bose Paștina, un documentar care ne introduce în spațiul pictorului Nicolae Grigorescu. Filmul Atelier cu călăuză a primit în același an premiul pentru film de artă (ACIN), reprezentând intersecția a două lumi valoroase: cinematografia și artele plastice.

Subiectul vieții și operei pictorului Nicolae Grigorescu se continuă de la 18:00 printr-un masterclass susținut de istoricul Alin Ciupală, având ca temă, „Tabloul naţiunii române”.

De la ora 19:00 sunt prezentate culisele vieții arhitectului Bjarke Ingels în Big Time (2017 / R. Kaspar Astrup Schroder). Bjarke este una dintre cele mai mari stele ale designului din lume, conform Wall Street Journal, iar Times l-a situat în Top 100 cei mai influenți oameni. Documentarul îl urmărește pentru o perioadă de 6 ani în care acesta se află în plin proces de proiectare și construire a două dintre cele mai mari proiecte ale sale: New York Skyscraper W57 și World Trade Center 2.

Filmul care închide festivalul este un portret intim și subtil care aduce pentru prima dată pe marele ecran viața lui Janis Joplin, artista care s-a stins timpuriu, în 1970 la doar 27 de ani. Janis: Little Girl Blue (foto stânga; 2015 / R. Amy Berg) va relata de la ora 20:30 povestea detaliată a personalității ei artistice ambiţioase, în anii în care trăieşte experienţa celebrităţii.

Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și produselor de artă naționale și internaționale, promovarea creațiilor de film despre artă.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie,  colecționari și artiști din toate mediile, din interiorul, dar și din afara studiourilor, galerii, muzee, instituții publice de artă sau spații alternative.

Festivalul este organizat de asociația culturală Docuart, fiind co-finanțat de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

 

28
/08
/22

PREVIEW Organizatorii Astra, festivalul internațional de cinema de non-ficțiune de la Sibiu, ajuns la a 29-a ediţie, anunţă că au pregătit un program variat, care include filme din toată lumea şi diferite formate ale cinemaului documentar, ce vizează un public divers.

26
/08
/22

Din această toamnă, Institutul Cervantes reia seria de proiecții lunare de filme difuzate cu acces liber pe platforma Vimeo, iar primul proiect din această serie îl reprezintă suita de filme online „Abycine Lanza” – un laborator de talente spaniole în devenire, difuzată grație colaborării inedite cu Abycine, unul dintre cele mai îndrăznețe festivaluri de film din peisajul spaniol contemporan. Filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Instituto Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21.00 (ora României), începând din ziua indicată (zilele de vineri ale fiecărei săptămâni).

26
/08
/22

Azi, 26 august, de la ora 19:45, debutează la Cinema Muzeul Țăranului din București cea de-a doua ediție a ABIFF - Animation Bucharest Internaţional Film Festival, prin proiecția animației "Călătorie în ȚaraTa" (Journey to Yourland, Cehia - Slovacia, 2022), în regia lui Peter Budinský, un proiect ambițios în ceea ce privește abordarea vizuală și narativă, destinat publicului de familie.

26
/08
/22

Programul de studiu intensiv dedicat cineastelor din România și Republica Moldova și-a desemnat finalistele. 10 artiste vor participa în perioada 29 August - 4 septembrie la cea de-a doua ediție Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA). În cadrul workshop-ului organizat la București, creatoarele de film de animație vor întâlni experți din domeniu și vor parcurge etape importante în dezvoltarea propriilor proiecte.

25
/08
/22

Numeroși fani nerăbdători, artiști și creatori de conținut au ales să descopere marele final al poveștii de dragoste dintre Tessa și Hardin din cea de-a patra ecranizare a seriei After - “După ce am găsit fericirea” la Cineplexx Băneasa, odată cu avanpremiera Ladies Night de miercuri, 24 august.

25
/08
/22

Sunscreen Film & Arts Festival anunță programul complet al primei ediții, care va avea loc între 8 – 11 septembrie la Constanța. Invitatul special al evenimentului va fi actorul de origine sârbă Darko Perić, cunoscut publicului din România din serialul spaniol La Casa de Papel (Netflix), unde l-a jucat pe Helsinki. Perić va fi prezent la Constanța pentru a se întâlni cu fanii, dar și pentru proiecția scurtmetrajului Patria (r. Alejandro Lobo, 2017), inspirat din fapte reale, unde îl joacă pe Ioan Clămparu, un proxenet român căutat internațional.

23
/08
/22

O tradiție la TIFF Oradea, selecția dedicată noii cinematografii maghiare se întoarce într-o nouă formulă la ediția din 2022 a festivalului. Lista celor mai noi și mai apreciate filme produse în ultimul an în Ungaria, proiectate în premieră la Oradea, va fi completată, în această toamnă, de o retrospectivă de autor dedicată regizoarei Ildikó Enyedi – una dintre cele mai influente cineaste europene.

22
/08
/22

Cele mai noi producţii româneşti, premiate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian, vor putea fi văzute la a opta ediţie a evenimentului cinematografic de tradiţie Zilele Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc în perioada 22-25 septembrie.

22
/08
/22

Cinematograful itinerant Cinema în aer liber își continuă sezonul de pe Insula Artelor din Parcul Titan și între 23 – 28 august, cu un film istoric despre anii de tinerețe ai lui Ernesto „Che” Guevara, un film românesc lansat anul acesta , o comedie franțuzească bine primită de public și trei filme cu aventuri care mai de care mai fantastice. Proiecțiile de film încep la ora 20:30, intrarea este liberă iar programul complet este disponibil pe https://cinemainaerliber.ro/.

22
/08
/22

Prima ediție Sunscreen Film & Arts Festival va avea loc între 8 și 11 septembrie la Constanța și va aduce în fața publicului de la malul mării cele mai așteptate producții cinematografice românești ale anului, alături de regizori și actori, dar și filme internaționale precum Ticket to Paradise, noua comedie romantică cu Julia Roberts și George Clooney.