Filmele LUX. 10 pentru 10, la Cinema Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-lux-10-pentru-10-la-cinema-elvira-popescu/

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din Bucureşti, se va desfăşura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediţie a Premiului LUX pentru film european, distincţie acordată anual de Parlamentul European.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2016

 „Filmele LUX. 10 pentru 10” este un eveniment organizat de Biroul Europa Creativă – MEDIA România din cadrul Ministerului Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, cu sprijinul Biroului de Informare a Parlamentului European înRomânia.

În perioada 1-4 decembrie la Cinema Elvira Popescu vor rula 10 filme românești, sau cu participare românească, care de-a lungulcelor 10 ani au făcut parte din selecția oficială a Premiilor LUX.

Evenimentul va fi deschis, de Ziua Națională,  pe 1 decembrie, de la ora 18.00, de cel mai recent lungmetraj regizat de Cristi Puiu, Filmele LUX „Sieranevada”,  propunerea României la  Premiile Oscar din 2017.

Pe 2 decembrie sunt programate producțiile:  „Morgen”, în regia lui Marian Crișan  (ora 16.00),  „Katalin Varga”, regizat de Peter Strickland (ora 18.30)  și câștigătorul  de anulacesta al Premiului  LUX, lungmetrajul coprodus de Ada Solomon,  „Toni Erdmann”,  regia Maren Ade  (ora 20.30).

Ziua de 3 decembrie va fi deschisă de câștigătorul din acest an al Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, pelicula „Fiul lui Saul”, în regia lui László Nemes (ora 16.00), va continua cu producția semnată de Anca Damian,  „Crulic- Drumul spre dincolo” (ora 18.30) și va fi încheiată de „California Dreamin’” în regia lui Cristian Nemescu (ora 20.30).

Duminică 4 decembrie de la ora 16.00 publicul va putea vedea „Bibliothèque  Pascal”, regia: Szabolcs Hajdu. De la ora 18.30  este programat filmul regizat de Călin Peter Netzer, „Medalia de onoare”.

Programul „Filmele LUX. 10 pentru 10” va fi încheiat de câștigătorul trofeului „Palme d’Or” la Cannes în 2007, lungmetrajul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui CristianMungiu (ora20:45).

Toate proiecțiile vor fi urmate de sesiuni Q&A moderate de Irina Margareta Nistor.

Abonamentul pentru toate cele 10 proiecții costă 10 lei și poate fi cumpărat de pe eventbook.ro.

Institutul Francez va folosi încasările, care provin din vânzarea abonamentelor la evenimentul “„Filmele LUX. 10 pentru 10”, pentru promovarea producțiilor românești în cinematograf în cursul anului 2017.

Filmele LUX

Foto: Filmele LUX 10 pentru 10 – Institutul Francez

15
/03
/21

CRONICĂ DE FILM Documentarele biografice mainstream nu prea au cum să ofere surprize formale. Au cam aceeaşi structură, iar diferenţele sunt marcate de personalitatea adusă în prim-plan. Produs şi lansat recent de Netflix, „Pelé” este un film cât se poate de convenţional. Însă e greu de criticat prea aspru: ni-l prezintă pe marele Pelé, aşa că patosul e mai uşor de trecut cu vederea.

11
/03
/21

CRONICĂ DE FILM Difuzat la 4 martie de postul de televiziune Cinemaraton, dar programat în aceeaşi seară şi la Cinematograful Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, „Mai presus de orice” (1977) este o docudramă mai puţin ştiută, realizată de Dan Piţa şi Nicolae Mărgineanu, despre cutremurul din 1977.

07
/03
/21

Poți spune o poveste bună în mai puțin de 4 minute? Atunci e momentul să te înscrii în competiția românească a Festivalului internațional de foarte scurt metraj TRÈS COURT, coordonat de Institutul Francez din România!

05
/03
/21

Festivalul Internațional Film O'Clock, eveniment gândit ca o mișcare culturală și interculturală cinematografică, dar și de socializare internațională, prin care oameni iubitori de cinematografie din toate colțurile lumii să poată trăi și împărtăși experiențe comune interesante, și-a încheiat prima ediție pe 3 martie, cu decernarea premiilor pentru competiția de scurtmetraje.

04
/03
/21

Ziarul Metropolis vă recomandă: un film cu Catherine Deneuve și Juliette Binoche, două tablouri despre lumea de azi dintr-o galerie bucureșteană, un festival de muzică clasică la Iași, un roman plin de mister al unei tinere scriitoare britanice și cartea unui istoric optimist care-și propune să redea speranța.

02
/03
/21

CRONICĂ DE FILM După o serie de filme care investigau trecutul, Radu Jude revine cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), un lungmetraj polemic care atacă în primul rând ipocrizia societăţii româneşti prezente, mai ales în privinţa sexualităţii.

26
/02
/21

CRONICĂ DE FILM Problema dureroasă a tăierilor ilegale de păduri din România, pusă în legătură cu situaţii asemănătoare din alte ţări, devine în sfârşit subiectul unui documentar de cinema care îşi aşteaptă în acest an întâlnirea cu publicul larg, „Lemn” (2020), realizat de Monica Lăzurean-Gorgan împreună cu alte două cineaste, Ebba Sinzinger din Austria şi Michaela Kirst din Germania.