Filmele marilor regizori asiatici, la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-marilor-regizori-asiatici-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Asia ocupă un loc aparte anul acesta, în programul Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie), cu filme semnate de regizori consacraţi sau debutanţi care şi-au început cariera cu un premiu la Cannes.

Un articol de Liliana Matei|2 octombrie 2015

Din China, Japonia, Thailanda, Filipine sau India vin povești de dragoste, drame de familie, filme suprarealiste care fac acum înconjurul lumii în festivaluri. Jia Zhangke, cel mai important regizor chinez al generației lui, Hirokazu Kore-eda, considerat noul maestru al cinema-ului japonez, Naomi Kawase, regizoarea asiatică cu cele mai multe selecții la Cannes, și imprevizibilul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or, sunt câteva dintre numele momentului în cinema-ul mondial ale căror filme vor fi aduse în premieră la București.

Unul dintre favoriții în competiția Festivalului de la Cannes, anul acesta, Mountains May Depart  (foto sus) surprinde China într-o perioadă de profundă schimbare, când o tânără curtată de doi prieteni din copilărie – un proprietar al unei stații de benzină și un muncitor într-o mină de cărbune – face o alegere care-i va afecta viața. „Filmul lui Jia Zhangke e o lucrare misterioasă și în felul ei uimitor de ambițioasă, semnată de un regizor a cărui creativitate evoluează sub ochii noștri”, apreciază „The Guardian”.

Lui Jia Zhangke, talentul i-a fost confirmat de selecțiile la Cannes, Berlin sau Veneția și trofee ca Leul de Aur pentru Still Life (2006) sau Premiul pentru Scenariu la Cannes cu A Touch of Sin (2013). În 2014, a fost membru al juriului competiției la Cannes.

Un alt concurent la Palme d’Or, Our Little Sister confirmă încă o dată talentul cineastului Hirokazu Kore-eda, supranumit de unii critici „noul Yasujiro Ozu”. Un film subtil, meticulos orchestrat și plin de grație, inspirat de o poveste manga și comparat cu alte capodopere japoneze, Our Little Sister urmărește trei surori care decid să o ia în grijă pe sora lor vitregă după ce tatăl care le abandonase cu ani în urmă moare.

Nu a fost doar un succes de critică, ci și unul de casă: în Japonia, a avut încasări de milioane de dolari. Kore-eda a fost selecționat de cinci ori la Cannes, iar în 2013 a câștigat Premiul Juriului cu Like Father, Like Son.

Regizor descoperit și promovat de Cannes, thailandez-ul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or pentru Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010), revine cu un nou film criptic și suprarealist, Cemetery of Splendour, proiectat în Un Certain Regard. Mai mulți soldați cuprinși de o misterioasă boală a somnului sunt transferați într-un spital improvizat într-o școală abandonată.

O tânără care se oferă să aibă în grijă un soldat se îndrăgostește de el și încearcă să dezlege misterul sindromului. E „o enigmă cinematică hipnotică”, potrivit „Variety”, în care zeități misterioase și vizite fantomatice se integrează firesc în viețile personajelor.
Naomi Kawase, unul dintre regizorii obișnuiți ai Cannes-ului, scoate la iveală răni vechi în Sweet Red Bean Paste/ An, drama poetică, dulce-amară a doi oameni care își petrec zilele împreună gătind „Dorayakis”, prăjituri tradiționale japoneze umplute cu o pastă dulce de fasole roșie numită „an”.

Sweet Red Bean Paste_Naomi Kawase

 

Filmul a deschis secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2015. Kawase a fost cel mai tânăr câștigător al Camera d’Or la Cannes, în 1997, cu Suzaku, și a continuat să revină pe Coasta de Azur cu încă patru filme, unul dintre ele distins cu Marele Premiu: The Mourning Forest (2007).

Cineastul filipinez Brillante Mendoza (Kinatay – Premiul pentru regie la Cannes 2009) explorează în Taklub consecințele devastatorului taifun Yolanda, care a lovit orașul Tacloban în noiembrie 2014, omorând peste 6000 de oameni. Supraviețuitorii caută cadavrele celor dispăruți, încercând să se mențină ei înșiși în viață și să-și păstreze puțina speranță care le-a mai rămas. Însă o serie de evenimente neprevăzute continuă să le pună la încercare rezistența. Taklub a obținut Mențiunea specială a Juriului Ecumenic în secțiunea Un Certain Regard.

Din Asia vin alte două povești anunțate deja în programul Les Films de Cannes à Bucarest și premiate la Cannes: Journey to the Shore, de Kiyoshi Kurosawa, distins cu Premiul pentru regie Un Certain Regard, o poveste despre un soț fantomă care își invită soția într-o călătorie, și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, primul film indian care a câștigat vreodată două premii la Cannes: Premiul Tânără Speranță Un Certain Regard și Premiui Criticii – FIPRESCI.

Our Little Sister va fi distribuit in Romania de Independența Film, iar Cemetery of Splendour – de ViTo Film.

INFO

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 23 și 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

Lista filmelor anunțate până acum poate fi consultată pe www.filmedefestival.ro

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.