Filmele marilor regizori asiatici, la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-marilor-regizori-asiatici-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Asia ocupă un loc aparte anul acesta, în programul Les Films de Cannes à Bucarest (23 – 29 octombrie), cu filme semnate de regizori consacraţi sau debutanţi care şi-au început cariera cu un premiu la Cannes.

Un articol de Liliana Matei|2 octombrie 2015

Din China, Japonia, Thailanda, Filipine sau India vin povești de dragoste, drame de familie, filme suprarealiste care fac acum înconjurul lumii în festivaluri. Jia Zhangke, cel mai important regizor chinez al generației lui, Hirokazu Kore-eda, considerat noul maestru al cinema-ului japonez, Naomi Kawase, regizoarea asiatică cu cele mai multe selecții la Cannes, și imprevizibilul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or, sunt câteva dintre numele momentului în cinema-ul mondial ale căror filme vor fi aduse în premieră la București.

Unul dintre favoriții în competiția Festivalului de la Cannes, anul acesta, Mountains May Depart  (foto sus) surprinde China într-o perioadă de profundă schimbare, când o tânără curtată de doi prieteni din copilărie – un proprietar al unei stații de benzină și un muncitor într-o mină de cărbune – face o alegere care-i va afecta viața. „Filmul lui Jia Zhangke e o lucrare misterioasă și în felul ei uimitor de ambițioasă, semnată de un regizor a cărui creativitate evoluează sub ochii noștri”, apreciază „The Guardian”.

Lui Jia Zhangke, talentul i-a fost confirmat de selecțiile la Cannes, Berlin sau Veneția și trofee ca Leul de Aur pentru Still Life (2006) sau Premiul pentru Scenariu la Cannes cu A Touch of Sin (2013). În 2014, a fost membru al juriului competiției la Cannes.

Un alt concurent la Palme d’Or, Our Little Sister confirmă încă o dată talentul cineastului Hirokazu Kore-eda, supranumit de unii critici „noul Yasujiro Ozu”. Un film subtil, meticulos orchestrat și plin de grație, inspirat de o poveste manga și comparat cu alte capodopere japoneze, Our Little Sister urmărește trei surori care decid să o ia în grijă pe sora lor vitregă după ce tatăl care le abandonase cu ani în urmă moare.

Nu a fost doar un succes de critică, ci și unul de casă: în Japonia, a avut încasări de milioane de dolari. Kore-eda a fost selecționat de cinci ori la Cannes, iar în 2013 a câștigat Premiul Juriului cu Like Father, Like Son.

Regizor descoperit și promovat de Cannes, thailandez-ul Apichatpong Weerasethakul, premiat cu Palme d’Or pentru Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010), revine cu un nou film criptic și suprarealist, Cemetery of Splendour, proiectat în Un Certain Regard. Mai mulți soldați cuprinși de o misterioasă boală a somnului sunt transferați într-un spital improvizat într-o școală abandonată.

O tânără care se oferă să aibă în grijă un soldat se îndrăgostește de el și încearcă să dezlege misterul sindromului. E „o enigmă cinematică hipnotică”, potrivit „Variety”, în care zeități misterioase și vizite fantomatice se integrează firesc în viețile personajelor.
Naomi Kawase, unul dintre regizorii obișnuiți ai Cannes-ului, scoate la iveală răni vechi în Sweet Red Bean Paste/ An, drama poetică, dulce-amară a doi oameni care își petrec zilele împreună gătind „Dorayakis”, prăjituri tradiționale japoneze umplute cu o pastă dulce de fasole roșie numită „an”.

Sweet Red Bean Paste_Naomi Kawase

 

Filmul a deschis secțiunea Un Certain Regard la Cannes 2015. Kawase a fost cel mai tânăr câștigător al Camera d’Or la Cannes, în 1997, cu Suzaku, și a continuat să revină pe Coasta de Azur cu încă patru filme, unul dintre ele distins cu Marele Premiu: The Mourning Forest (2007).

Cineastul filipinez Brillante Mendoza (Kinatay – Premiul pentru regie la Cannes 2009) explorează în Taklub consecințele devastatorului taifun Yolanda, care a lovit orașul Tacloban în noiembrie 2014, omorând peste 6000 de oameni. Supraviețuitorii caută cadavrele celor dispăruți, încercând să se mențină ei înșiși în viață și să-și păstreze puțina speranță care le-a mai rămas. Însă o serie de evenimente neprevăzute continuă să le pună la încercare rezistența. Taklub a obținut Mențiunea specială a Juriului Ecumenic în secțiunea Un Certain Regard.

Din Asia vin alte două povești anunțate deja în programul Les Films de Cannes à Bucarest și premiate la Cannes: Journey to the Shore, de Kiyoshi Kurosawa, distins cu Premiul pentru regie Un Certain Regard, o poveste despre un soț fantomă care își invită soția într-o călătorie, și Masaan, în regia lui Neeraj Ghaywan, primul film indian care a câștigat vreodată două premii la Cannes: Premiul Tânără Speranță Un Certain Regard și Premiui Criticii – FIPRESCI.

Our Little Sister va fi distribuit in Romania de Independența Film, iar Cemetery of Splendour – de ViTo Film.

INFO

Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc între 23 și 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.

Lista filmelor anunțate până acum poate fi consultată pe www.filmedefestival.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.