Filmele premiate la TIFF vin la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-premiate-la-tiff-vin-la-bucuresti/

O selecţie de filme din programul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 17-18 şi 20-21 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2015

În Retrospectiva TIFF la București pot fi vizionate trei dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la ediția recent încheiată la Cluj-Napoca: Incendiul/ El Incendio (r. Juan Schnitman), câștigătorul Trofeului Transilvania, Lecția/ The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul de interpretare, acordat actriței Margita Gosheva, Despre oameni și oi/ Rams (r. Grímur Hákonarson), care a obținut Premiul Special al Juriului și Premiul Publicului, și Comoara lui Corneliu Porumboiu, care a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

De neratat sunt și The Look of Silence, continuarea multi-premiatului The Act of Killing, în care regizorul Joshua Oppenheimer își îndreaptă atenția dinspre criminali înspre victimele masacrului din Indonezia, în anii 60; In the Basement, noul documentar marca Ulrich Seidl, despre secretele pe care le ascund pivnițele austriecilor; A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, filmul care i-a adus lui Roy Andersson Leul de Aur la Veneția; La isla minima (r. Alberto Rodriguez), un True Detective spaniol distins cu zece premii Goya; Force Majeure, propunerea Suediei la Oscar, premiat la Cannes 2014; Un illustre inconnu, un thriller psihologic cu Mathieu Kassovitz și Silent Heart, cel mai recent film semnat de Bille August.

La București va rula și 1001 Grams (r. Bent Hamer), propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie despre o cercetătoare care studiază „greutatea perfectă a unui kilogram” și își re-cântărește propria viață.

Au avut parte de mii de spectatori, în Piața Unirii din Cluj, Trash (r. Stephen Daldry), filmul de închidere al TIFF 2015, și Slow West (r. John Maclean), un western atipic cu Michael Fassbender pe afiș, premiat la Sundance. Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) și Jeremias (r. Anwar Safa).

Biletele pot fi achiziționate de pe http://eventbook.ro/program/elvirepopesco sau de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile Anthony Frost și Kyralina.

Rams -Despre oameni si oi

PROGRAM – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 17 iunie

18.00: Cum arată tăcerea / The Look of Silence (r. Joshua Oppenheimer) – 1h 43min
20.00: Comoara / The Treasure (r. Corneliu Porumboiu) – 1h 29min
22.00: Ilustrul necunoscut / Un Illustre inconnu (r. Matthieu Delaporte) – 1h 58min

Joi, 18 iunie

18.00: Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (r. Roy Andersson) – 1h 41min
20.00: Lecția / The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov) – 1h 45min
22.00: În pivniță / In the Basement (r. Ulrich Seidl) – 1h 21min

Sâmbătă, 20 iunie

14.00: Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) – 1h 35min – EducaTIFF
16.00: Cu inima impacată / Silent Heart (r. Bille August) – 1h 37min
18.00: Gunoi / Trash (r. Stephen Daldry) – 1h 54min
20.15: Incendiul / El Incendio (r. Juan Schnitman) – 1h 35min
22.00: Mlaștina / La Isla Minima (r. Alberto Rodriguez) – 1h 26min

Duminică, 21 iunie

11.00: Jeremias / El Jeremias (r. Anwar Safa) – 1h 35min – EducaTIFF
16.30: 1001 Grame / 1001 Grams (r. Bent Hamer) – 1h 33min
18.15: Vestul liniștit / Slow West (r. John Maclean) – 1h 24min
20.00: Despre oameni și oi / Rams (r. Grímur Hákonarson) – 1h 30min
22.00: Forță majoră / Force Majeure (r. Ruben Ostlund) – 2h

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.