Filmele premiate la TIFF vin la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-premiate-la-tiff-vin-la-bucuresti/

O selecţie de filme din programul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 17-18 şi 20-21 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2015

În Retrospectiva TIFF la București pot fi vizionate trei dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la ediția recent încheiată la Cluj-Napoca: Incendiul/ El Incendio (r. Juan Schnitman), câștigătorul Trofeului Transilvania, Lecția/ The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul de interpretare, acordat actriței Margita Gosheva, Despre oameni și oi/ Rams (r. Grímur Hákonarson), care a obținut Premiul Special al Juriului și Premiul Publicului, și Comoara lui Corneliu Porumboiu, care a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

De neratat sunt și The Look of Silence, continuarea multi-premiatului The Act of Killing, în care regizorul Joshua Oppenheimer își îndreaptă atenția dinspre criminali înspre victimele masacrului din Indonezia, în anii 60; In the Basement, noul documentar marca Ulrich Seidl, despre secretele pe care le ascund pivnițele austriecilor; A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, filmul care i-a adus lui Roy Andersson Leul de Aur la Veneția; La isla minima (r. Alberto Rodriguez), un True Detective spaniol distins cu zece premii Goya; Force Majeure, propunerea Suediei la Oscar, premiat la Cannes 2014; Un illustre inconnu, un thriller psihologic cu Mathieu Kassovitz și Silent Heart, cel mai recent film semnat de Bille August.

La București va rula și 1001 Grams (r. Bent Hamer), propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie despre o cercetătoare care studiază „greutatea perfectă a unui kilogram” și își re-cântărește propria viață.

Au avut parte de mii de spectatori, în Piața Unirii din Cluj, Trash (r. Stephen Daldry), filmul de închidere al TIFF 2015, și Slow West (r. John Maclean), un western atipic cu Michael Fassbender pe afiș, premiat la Sundance. Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) și Jeremias (r. Anwar Safa).

Biletele pot fi achiziționate de pe http://eventbook.ro/program/elvirepopesco sau de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile Anthony Frost și Kyralina.

Rams -Despre oameni si oi

PROGRAM – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 17 iunie

18.00: Cum arată tăcerea / The Look of Silence (r. Joshua Oppenheimer) – 1h 43min
20.00: Comoara / The Treasure (r. Corneliu Porumboiu) – 1h 29min
22.00: Ilustrul necunoscut / Un Illustre inconnu (r. Matthieu Delaporte) – 1h 58min

Joi, 18 iunie

18.00: Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (r. Roy Andersson) – 1h 41min
20.00: Lecția / The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov) – 1h 45min
22.00: În pivniță / In the Basement (r. Ulrich Seidl) – 1h 21min

Sâmbătă, 20 iunie

14.00: Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) – 1h 35min – EducaTIFF
16.00: Cu inima impacată / Silent Heart (r. Bille August) – 1h 37min
18.00: Gunoi / Trash (r. Stephen Daldry) – 1h 54min
20.15: Incendiul / El Incendio (r. Juan Schnitman) – 1h 35min
22.00: Mlaștina / La Isla Minima (r. Alberto Rodriguez) – 1h 26min

Duminică, 21 iunie

11.00: Jeremias / El Jeremias (r. Anwar Safa) – 1h 35min – EducaTIFF
16.30: 1001 Grame / 1001 Grams (r. Bent Hamer) – 1h 33min
18.15: Vestul liniștit / Slow West (r. John Maclean) – 1h 24min
20.00: Despre oameni și oi / Rams (r. Grímur Hákonarson) – 1h 30min
22.00: Forță majoră / Force Majeure (r. Ruben Ostlund) – 2h

24
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat în România de Transilvania Film pe platforma TIFF Unlimited, filmul „Dama de cupă” („Queen of Hearts”, 2019), al regizoarei daneze cu origini egiptene May el-Toukhy, impresionează prin interpretarea actriţei Trine Dyrholm, care joacă o avocată ce începe o aventură cu fiul său vitreg de nici 18 ani.

23
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Primul episod din miniseria „Bani negri (pentru zile albe)”, scrisă și regizată de Daniel Sandu (autorul filmului „Un pas în urma serafimilor”), a avut premiera pe HBO și e disponibil pe HBO GO. Cât de bun a acest nou serial românesc?

19
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Premiat pentru regie în secțiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin și cu lansarea în cinematografe compromisă de pandemie, „Malmkrog” (2020) este cel mai controversat, dar și cel mai îndrăzneț film românesc al anului. Cum ne provoacă de data asta Cristi Puiu?

18
/11
/20

Prin combinații inedite de mijloace vizuale și tehnici narative, scurtmetrajele incluse în acest an în Competiția Internațională BIEFF propun perspective alternative asupra unor subiecte care marchează realitatea cotidiană. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului cinematografic va reprezenta, la această ediție, un punct de intersecție al diferitelor viziuni asupra violenței și a justificării ei morale, dar și asupra ideii de graniță și a locurilor de care aparținem.

17
/11
/20

Cu toții suntem de acord că experiența de la cinema este inegalabilă, însă cum momentan nu mai este posibilă în contextul pandemic actual, din pasiune și dor de emoția trăită în fața marelui ecran, Cineplexx a oferit în weekend porții de popcorn cald tuturor iubitorilor de filme.

16
/11
/20

CRONICĂ DE FILM Lansat recent în România direct online, pe pagina de Vimeo a distribuitorului Independenţa Film, „Beanpole” (2019) este al doilea film al lui Kantemir Balagov, considerat de unii cel mai bun tânăr regizor rus, educat la şcoala de cinema a lui Alexander Sokurov. O poveste despre traumele post-război, stilizată însă aproape până la academism.