FILMINUTE 2018: Intensitate fără limite în filme ultra scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/filminute-2018-intensitate-fara-limite-in-filme-ultra-scurte/

Filminute, festivalul international de filme de un minut, a început luna aceasta cu filme din 19 ţări în competiţie pentru titlul Best Filminute. În fiecare an, FILMINUTE prezintă o colecţie a celor mai bune filme ultrascurte din lume în nici mai mult nici mai puţin de un minut (www.filminute.com).

Un articol de Petre Ivan|4 octombrie 2018

Cele 19 țări prezente în competiție anul acesta sunt: Argentina (2), Canada, China, Franța, Ungaria, India, Iran (3), Israel, Lesotho, România, Rusia (2), Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Spania, Thailanda, Turcia,  UK (2), USA (2).

Selecția de anul acesta prezintă povești puternice care vorbesc despre diversitate în toate aspectele. Regizorii explorează o gamă largă de teme și emoții, de la confruntarea cu momentele dureroase la contemplarea momentelor mai liniștite,  explorarea umorului și a misterului condiției umane.

“Aceste filme îmi oferă de fiecare dată o perspectivă asupra viitorului filmului independent“, spune John Ketchum, co-fondator și director executiv al Filminute. “Regizorii pe care îi aducem în competiție sunt capabili și inventivi. Ceea ce realizează cu filmele de un minut măface optimist în legătură cu viitorului filmului independent șifelul în care pot avea impact poveștile cu adevărat bune.

PUNCHY
Romania – Răzvan Dü
WRITER, DIRECTOR, EDITOR – Răzvan Dü

Comentând asupra numărului record de intrări în competiție de anul acesta, co-fondatorul Filminute Sabaa Quao spune: “Filmele din Asia sunt în fruntea numărului de aplicații. Originea filmelor pe care le primim ne dă de fiecare dată o idee despre creșterea festivalului. Mai mulți regizori din mai multe țări ne ajută să ne creștem numărul de spectatori care, la rândul lor, generează un feedback valoros pentru regizori.”

În acest an juriul internațional al Filminute este compus din regizorul chilean Sebastián Lelio, câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 2017, premiatul scriitor columbian Juan Gabriel Vásquez, vice-președinta FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) și criticul de film Rita Di Santo; producătoarea americană, de asemenea agent și manager de film Nikki Weiss-Goldstein, regizoarea și antreprenoarea nigeriană/pakistaneză Iram Parveen Bilal, regizorul iranian Kaveh Jahed, câștigătorul premiului Best Filminute de anul trecut, co-fondatorul Filminute Sabaa Quaoși co-fondatorul Filminute, Directorul Executiv și Președintele Juriului, John Ketchum.

GONE FISHING
USA – Aaron Krepack & Jason Sherman
DIRECTORS – Aaron Krepack & Jason Sherman, SCREENPLAY – Jason Sherman

Premiul “BEST FILMINUTE” și cele 5 mențiuni vor fi oferite de juriul Filminute. Publicul este invitat să vizioneze, să împărtășească, să comenteze și să dea note celor 25 de filme. Fiecare spectator are de asemenea un vot de dat, pentru filmul care consideră că merită Alegerea Publicului. De asemenea,  CineCoup și Cineuropa, partenerii FILMINUTE, vor oferi premiile anuale.

Anul acesta Filminute continuă parteneriatul cu Les Film de Cannes a Bucharest, cu prezentarea câtei unui film din competitia Filminute înainte proiecțiilor de festival, în sala de cinema. Les Films de Cannes a Bucharest propune de asemenea formatul de un minut în cadrul atelierelor cu liceeni pe care le organizează în 4 licee din București.

AIR TIME
Argentina – Alejandro Itkin
WRITER, DIRECTOR – Alejandro Itkin

Festivalul are loc între 1-30 octombrie, iar votul este deschis până pe 30 octombrie, la miezul nopții. Câștigătorii celei de-a 13 ediții a Filminute și premiile vor fi anunțate pe 4 noiembrie.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.filminute.com. Puteți urmări Filminute pe Twitter lahttp://twitter.com/filminute, și Facebook, viahttp://www.facebook.com/filminute.

Despre Filminute, festivalul internațional de filme de un minut

Din 2015, Filminute provoacă regizori, scenariști, producători, animatori, artiști și designeri să producă și să înscrie într-o competiție exclusiv online cele mai bune filme de un minut din lume.www.filminute.com

În fiecare an, între 1-30 octombrie, festivalul Filminute prezintă o selecție surprinzătoare de 25 de filme online, pentru un public global invitat să le discute și împărtășească.

Foto: FILMINUTE 2018 – facebook

 

 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.