Filmul câștigător al Palme D’Or la Cannes 1961, gratuit weekendul acesta pe Vimeo
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-castigator-al-palme-dor-la-cannes-1961-gratuit-weekendul-acesta-pe-vimeo/

„Viridiana”, film controversat al lui Luis Buñuel, interzis câţiva ani în Spania, este readus în atenţia publicului prin programul „Clásicos contigo”/„Clasicii alături de tine” al Institutului Cervantes

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2020

O ocazie unică de a (re)descoperi una dintre cele mai interesante figuri ale cinematografiei mondiale: Luis Buñuel, un regizor înaintea timpului său.

Luis Buñuel este cea mai emfatic creativă, nebună, revoltătoare și modernă ființă pe care istoria cinematografiei a oferit-o.” (Arantxa Echevarría, prima regizoare spaniolă selecționată la „Quinzaine des Réalisateurs” la Festivalul de la Cannes, pentru filmul „Carmen y Lola”). 

Institutul Cervantes București continuă seria de proiecții de filme alb-negru din cinematografia clasică spaniolă, cu „Viridiana”, în regia lui Luis Buñuel, după romanul „Halma” al scriitorului Benito Pérez Galdós, avându-i în distribuție pe Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey și Margarita Lozano. Filmul va putea fi vizionat gratuit începând de mâine, 22 mai, ora 21.00, până duminică la aceeași oră, pe platforma Vimeo, parola de acces urmând să fie transmisă spre finalul săptămânii. Cinefilii români care vor să vizioneze acest film sunt invitați să urmărească informațiile disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din București (https://www.facebook.com/events/3200529826644732/). Filmul este interzis persoanelor sub 18 ani.

În avanpremiera proiecției, cunoscuta regizoare Arantxa Echevarría prezintă filmul pe Vimeo, aici:

Arantxa Echevarría presenta «Viridiana» (1961), de Luis Buñuel from Instituto Cervantes on Vimeo.

„Viridiana” i-a adus lui Luis Buñuel Palme D’Or-ul la Cannes în 1961 și Premiul Asociaţiei franceze a scriitorilor de cinema şi TV în același an. Un film-cult ce urmăreşte, într-un discurs concentrat, antiepic, traiectul omului de la iluzie la deziluzie, de la aspiraţie la prăbuşire. Deși câștigător al Palme d’Or la Cannes, ca urmare a unui articol publicat în L’Osservatore Romano, unde era categorisit drept blasfemiator și sacrileg, în Spania filmul a declanșat un oprobiu care a dus la destituirea Directorului General al Cinematografiei și la interzicerea filmului care, astfel, ajunge să aibă premiera în Spania abia în 1977. 

Filmul spune povestea Viridianei, o novice pe cale să se călugărească și care, „împotriva voinței ei și supunându-se ordinelor maicii superioare, părăsește mănăstirea ca să-și viziteze binefăcătorul, singura sa rudă, pe don Jaime care îi este și unchi. Informat că nepoata lui avea să se călugărească și să rămână pentru totdeauna la mânăstire, văduv și fascinat de asemănarea dintre novicea Viridiana și defuncta lui soție, don Jaime încearcă să o seducă.” (Imanol Zumalde,  „Antología crítica del cine español, 1906-1995”). 

Considerat unul dintre cei mai importanți cineaști ai lumii, Luis Buñuel, regizorul filmului „Viridiana”, pe care îl vom putea vedea gratuit pe Vimeo începând de vinerea aceasta, s-a născut la Calanda, în Spania, în 1900. Inițial studiile, apoi Războiul Civil (spaniol) și legăturile cu partidul comunist l-au determinat să-și exercite profesia de regizor în Franța, Statele Unite și Mexic (unde și moare în 1983).

Buñuel a fost atras la începutul carierei sale de mişcarea suprarealistă. Prietenia cu Salvador Dalí, Max Ernst, André Breton, Marcel Duchamp, Paul Éluard s-a dovedit decisivă în formarea artistului, care primise o educaţie religioasă, repede depăşită de gustul pentru nonconformism şi, mai ales, pentru investigarea unor zone misterioase ale conştiinţei.

În 1972, Buñuel a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pentru „Farmecul discret al burgheziei”.


Proiecția gratuită a filmului „Viridiana” face parte dintr-un proiect mai amplu, „Clasicii alături de tine”, conceput de Institutul Cervantes cu sediul la Madrid, în parteneriat cu Academia de Film din Spania. „Clasicii alături de tine” își propune să readucă în atenția publicului mari producții cinematografice, considerate puncte de referință în cinematografia spaniolă. Seria a debutat pe 8 mai, cu filmul „Muerte de un ciclista”/„Moartea unui biciclist”, în regia lui Juan Antonio Bardem (Spania/Italia, 1956) și a continuat pe 15 mai, cu „¡Bienvenido Míster Marshall!”/„Bun venit, dle Marshall”, în regia lui Luis García Berlanga (Spania, 1953).

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.