Filmul ceh și începuturile lui
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-ceh-si-inceputurile-lui/

Programele Documentary Mondays şi Fiction Tuesdays de la Centrul Ceh continuă săptămâna următoare în format online, pe platforma DAFilms.com.

Un articol de Liliana Matei|12 noiembrie 2020

Doritorii vor putea urmări gratuit două filme: documentarul „Viva Video, Video Viva” luni, 16 noiembrie, și un film de Jiří Menzel marți, 17 noiembrie, anume „Those Wonderful Men with Crank”.

Adéla Komrzý, regizoarea documentarului ce dă tonul săptămânii, „Viva Video, Video Viva”, avea mai puțin de un an când s-a stins din viață bunicul ei, Radek Pilař, considerat unul dintre pionierii artei video cehe. Peste douăzeci și cinci de ani, pătrunde pentru prima dată în camera lui de lucru, acolo unde toate casetele VHS i-au fost păstrate, și îi vizionează lucrările. Rând pe rând, acestea o fascinează și o motivează să împingă căutările mai departe, astfel că în 2018 documentează organizarea expoziției VIDEO DAY 1989/2018, o reconstituire a primei expoziții de artă video din Cehoslovacia, din vara anului 1989, la care a participat inclusiv Radek Pilař.

Folosindu-se de acest prilej, filmul devine un portret pe care regizoarea îl face bunicului său, dar și o explorare a moștenirii culturale pe care a dobândit-o. Este, totodată, o prezentare a primilor artiști video cehi, care povestesc despre contextul politic, dar și despre cel social în care s-a putut manifesta un nou gen de artă, regizoarea făcând o comparație între circumstanțele în care au lucrat artiștii rămași în spatele Cortinei de Fier, și cele în care se aflau artiștii ce au reușit să emigreze.

Documentarul este o oscilare continuă între trecut și prezent, idee accentuată inclusiv de modul de realizare, care îmbină secvențe înregistrate pe casete VHS cu cele filmate chiar și cu ajutorul unui iPhone.

Ziua de marți vine cu o călătorie în timp pe urmele primilor oameni pasionați de cinematografie din Cehia. Filmul regizat de Jiří Menzel în 1978, „Those Wonderful Men with Crank”, este o comedie ce ironizează frivolitatea unui public încă needucat în privința cinematografiei, însă, ca în majoritatea filmelor lui Menzel, în spatele unei aparente detașări se ascunde un subiect mult mai serios. El este, la bază, un omagiu adus pionierilor filmului în cultura cehă. Chiar dacă numele personajelor au fost schimbate, ele sunt ușor de recunosut, iar povestea, deși adaptată și transfromată într-o comedie, conține, cu siguranță și urme puternice de adevăr.

La începutul secolului al XX-lea, Vilém Pasparte (Rudolf Hrusínský), un magician ambulant, cutreieră satele Boemiei împreună cu asistenta sa pentru a aduce cu caravana lor proiecții de filme – cel mai năstrușnic truc de magie de la vremea respectivă. Cu toate acestea, visul lui este să deschidă un cinematograf în adevăratul sens al cuvântului. Ajuns la Praga, se găsește în situația de a o „adopta” pe Aloisie, fiica unui prieten pe moarte. Astfel, cei trei rămân în oraș, la casa văduvei Evzenie, care le închiriază un spațiu pentru proiecțiile de filme, dar și camere pentru locuit. Frumusețea tinerei Aloisie atrage însă toate privirile, iar din invidie, Evzenie o alungă. Așa ajunge în casa lui Jakub Kolenatý, un tânăr fotograf, pasionat de arhitectură și film, personaj inspirat de Jan Kříženecký și interpretat chiar de Jiří Menzel. El este un tânăr idealist, care își dorește, la fel ca Pasparte, popularizarea cinematofragiei ca artă și nu ca simplă distracție.

Cele două filme vor fi disponibile gratuit începând cu ora 8:00 dimineața a fiecărei zile, timp de 24h. Pentru a le putea viziona, este nevoie să vă creați un cont de utilizator pe platforma DAFilms.

Evenimentele Facebook aici: DM & FT.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

02
/06
/22

Lungmetrajele „Light Sleeper”, cu Willem Dafoe și Susan Sarandon în distribuție, și „Dom Hemingway”, cu Jude Law și Mădălina Ghenea, vor avea premiera la Warner TV în primul weekend din luna iunie. „Viața de noapte/ Light Sleeper”, scris și regizat de Paul Schrader, scenarist al unor filme ca „Taxi Driver” și „American Gigolo”, a avut premiera în competiția Berlinalei din 1992.

02
/06
/22

Filmul documentar Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va fi prezentat, începând cu 6 iunie, în cadrul programului FilMARe a Muzeului de Artă Recentă din București (MARe). Delta Bucureștiului este al doilea documentar de lungmetraj al regizoarei, cunoscută deja publicului pentru Marussia (2013). Povestea este spusă prin vocea actrițelor Sandrine Bonnaire și Ada Condeescu, filmul urmând să aibă premiera în cinematografe în toamna acestui an.

31
/05
/22

Vara începe cu o veste bună – sau, mai degrabă, două! Centrul Ceh vă invită din nou la proiecții de film pe strada Ion Ghica 11. Documentary Mondays și Fiction Tuesdays reîncep pe 6 și 7 iunie, după ce timp de 2 ani s-au desfășurat în format online. Iubitorii de filme cehe și de documentare pot vizita din nou unul dintre cele mai îndrăgite institute culturale din București, unde sunt așteptați cu bere cehă și o atmosferă prietenoasă.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.