Filmul documentar ‘Un secol pentru România’, lansat la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-documentar-un-secol-pentru-romania-lansat-la-icr/

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR). Preşedintele ICR, Andrei […]

Un articol de Andrada Văsii|22 ianuarie 2013

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a apreciat colaborarea cu TVR drept importantă, exprimându-şi satisfacţia că istoricii contemporani sunt mereu prezenţi cu lucrări care lămuresc o serie de aspecte ale istoriei noastre.

„O expunere calificată a istoriei, o expunere pe film, este mult mai convingătoare”, a spus Marga, declarând că va „transfera acest film spre institutele ICR din străinătate şi din ţară”.

Adrian Cioroianu a precizat că filmul parcurge o perioadă care începe cu Războaiele Balcanice şi se sfârşeşte în contemporaneitate cu campania pentru aderarea în Uniunea Europeană.

„E un film care sper să vă placă, ce vine dintr-o preocupare de a pune în lumină această succesiune halucinantă de regimuri din ultimii 100 de ani”, a spus Adrian Cioroianu.

Potrivit lui Cioroianu, „istoria e mereu o inepuizabilă sursă de surprize”, acesta îndemnând la „a face ordine” în istorie, o istorie de care nu trebuie să ne fie niciodată ruşine.

Directorul Direcţiei Cooperare externă a ICR, Ştefan Popescu, a evidenţiat „meritul actorului de teren” al profesorului Cioroianu, care a fost şi ministru de Externe, având o cu totul altă perspectivă decât cea a istoricului.

Beatrice Comănescu, directorul TVR Internaţional, a spus că DVD-ul va putea fi vândut, fiind util pentru copiii care vor să cunoască istoria, dar şi pentru adulţi.

„Este un film deopotrivă didactic, dar şi comercial, în care Adrian Cioroianu povesteşte istoria cu multă dragoste”, a spus Comănescu, exprimându-şi speranţa că TVR şi Adrian Cioroianu vor continua acest film.

„Un secol pentru România” arată drumul pe care ţara noastră l-a parcurs în ultima sută de ani până la a deveni pe deplin parte a Europei.

Pe parcursul a 50 de minute, istoricul Adrian Cioroianu călăuzeşte spectatorii în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului, printre care se numără: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României.

„Acest drum n-a fost simplu şi nici uşor. De la începutul secolului al XX-lea şi până azi, România a avut mereu priorităţi. Uneori, ele au fost expresia directă a dorinţei românilor; alteori aceste priorităţi au fost impuse din afară, în cadrul unui joc de forţe pe care de regulă îl numim ‘geopolitică’. Românii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multă energie în polemicile lor interne. Totuşi, în faţa unor priorităţi naţionale acceptate de toţi, ei ştiu să se mobilizeze bine şi cu entuziasm”, afirmă Cioroianu.

Documentarul „Un secol pentru România”, care a putut fi urmărit pe TVR 1 la 1 Decembrie 2012, cu ocazia Zilei Naţionale, este cea mai recentă producţie a Televiziunii Române, având prezentarea, scenariul şi lectura asigurate de Adrian Cioroianu, realizatori fiind Irina Ifrimache şi Irina Negaru Lazăr.

După lansarea de la Bucureşti, care va fi itinerată la Iaşi şi Cluj-Napoca, filmul va fi pus la dispoziţia ambasadelor României şi centrelor culturale româneşti din întreaga lume. Filmul va fi prezentat şi în cadrul ediţiei de anul acesta a Salonului de la Carte de la Paris, la care România este ţară invitată de onoare.

Lansarea prefaţează conferinţa cu tema „Constituirea României Moderne” susţinută de acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, care va inaugura miercuri ciclul Conferinţelor ICR.

Sursa: Agerpres

08
/05
/17

Într-o zi de 8 mai se nășteau Cristian Vasile, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi ai perioadei interbelice, Fernandel, Roberto Rossellini, Thomas Pynchon și prozatorul Gheorghe Crăciun și se stingeau din viață Gustave Flaubert și Paul Gauguin.

06
/05
/17

Într-o zi de 6 mai se stingea din viaţă filosoful și scriitorul Lucian Blaga. În 1956, la iniţiativa unor mari personalităţi din Italia, Franţa şi din diaspora română, Blaga a fost propus pentru Premiul Nobel în Literatură, pe care nu l-a putut obţine, în principal, din cauza opoziţiei Academiei Române din acele vremuri.

06
/05
/17

Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad și Trupa de Marionete Arad organizează, în perioada 16-20 mai 2017, cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație. Directorul artistic este Christian Caimacan.

05
/05
/17

Florian Pittiș reprezintă în inimile și conștiința românilor un ideal de spirit de-a pururi tânăr și liber. Moțu a inspirat generații întregi de tineri să citească, să gândească, să trăiască frumos. Evenimentul “Flori pentru suflet - Remember Florian Pittiș” este o sărbătoare a spiritului, în care artiștii și publicul își arată prețuirea față de cel care a fost Florian Pittiș.

05
/05
/17

Sub titlul L’Om GiGi: Linii Trasee Semne Sensuri, Teatrul Național “I.L. Caragiale” București îi invită pe iubitorii teatrului într-o incursiune în laboratorul de creație al artistului de talie internațională Gigi Căciuleanu, la aniversarea a 70 de ani.

04
/05
/17

CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film românesc ajuns în cinematografe, „Vara s-a sfârșit”, al treilea lungmetraj al lui Radu Potcoavă, are premise bune și o primă parte destul de reușită. Însă își pierde energia pe parcurs.

04
/05
/17

„Încă nu m-am îndepărtat de concluzia asta, că cinema-ul este inutil. Pe de altă parte, îl îmbrăţişez nemăsurat”, spune regizorul Gabriel Achim, al cărui debut, „Visul lui Adalbert” (2011), este acum disponibil pe platforma Cinepub. Noul său film, „Ultima zi”, va rula din 12 mai în cinematografe.

04
/05
/17

Un interviu neconvențional cu ziaristul (colaborator al Ziarului Metropolis) și scriitorul Andrei Crăciun, despre cea mai recentă dintre cărțile sale – „Aleea Zorilor” (publicată la Editura Polirom), care este o carte despre copilărie, scrisă într-o singură frază.

04
/05
/17

La sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc finala Eurovision Song Contest 2017. Dacă România, reprezentată de Ilinca Băcilă şi Alex Florea cu piesa ”Yodel It!”, este abia a 8-a favorită a competiției, cu o cotă de 25.00, Italia (cotată cu 1,65) și Bulgaria (9.00) sunt favoritele caselor de pariuri. De menționat că reprezentantul Bulgariei s-a născut la Moscova și abia a împlinit 17 ani!